Ce facem când intestinul s-a lenevit. Mihaela Bilic: Mâncarea este din ce în ce mai procesată. Noi ne-am lenevit și intestinul la fel!

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
ce facem cand foto:freepik&facebook mihaela bilic
ce facem cand foto:freepik&facebook mihaela bilic

Ce facem când intestinul s-a lenevit. Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a publicat pe pagina sa de Facebook sfaturi și instrucțiuni despre ce putem face atunci când ”intestinul s-a lenevit”. 

Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a publicat pe pagina sa de Facebook sfaturi și instrucțiuni despre ce putem face atunci când ”intestinul s-a lenevit”. 

Vezi și: Ce să faci și ce să nu faci după ce te-ai operat. Sănătatea ta este o prioritate

Într-o lume în care alimentația rapidă și stilul de viață sedentar au devenit normale, este din ce în ce mai important să acordăm atenție sănătății noastre digestive. Constipația, o afecțiune comună și inconfortabilă, poate fi prevenită și ameliorată prin alegeri alimentare corecte și obiceiuri sănătoase. Descoperind secretele unei diete echilibrate și a unui stil de viață activ, putem îmbunătăți calitatea vieții noastre și ne putem bucura de un sistem digestiv sănătos și eficient.

Ce facem când intestinul s-a lenevit?

Constipația este o problemă comună, în special în lumea modernă, caracterizată de tranzitul intestinal lent și dificultăți în eliminarea scaunului. Dr. Mihaela Bilic, un cunoscut medic specialist în nutriție, oferă sfaturi valoroase pentru a combate constipația și a menține un intestin sănătos într-o lume în care alimentația și stilul de viață sedentar au devenit normale.

”Ce facem când intestinul s-a lenevit? Mâncarea este din ce în ce mai procesată și mai ușor de mestecat, nu consumăm suficiente cereale integrale, legume și fructe bogate în fibre, care să pună intestinul la treabă. Nici la capitolul hidratare nu stăm foarte bine, cat despre mișcare făcută regulat, ce să mai vorbim! Noi ne-am lenevit și intestinul la fel. Constipația afectează o persoană din patru și apare mai frecvent la femei, odată cu înaintarea în vârstă. Nu este un semn de boală, ci mai degrabă consecința unei alimentații dezechilibrate și a unui stil de viață sedentar”, a  explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Cum putem scăpa de balonare și disconfortul abdominal în mod natural?

Dr. Mihaela Bilic, cunoscută pentru sfaturile sale utile în domeniul nutriției, oferă o serie de recomandări pentru a scăpa de balonare și disconfortul abdominal în mod natural. Aceste sfaturi se bazează pe alegeri alimentare corecte și obiceiuri sănătoase de viață, menite să promoveze un tranzit intestinal sănătos și eficient.

”Beți multă apă, mai ales la trezire și între mese. Avem nevoie de 6-8 pahare de apă pe zi care înmoaie bolul alimentar și permite o evacuare mai ușoară a intestinului. Alegeți o apă minerală bogată în magneziu și dați prioritate supelor și ciorbelor. Consumați legume la fiecare masă, de preferință proaspete și neprelucrate termic, au proprietăți laxative.

Cât despre fructe, nu le transformați în suc, ci mestecați-le ca atare, cu tot cu coajă. Fructele uscate, precum prune, smochine și caise conțin sorbitol, un alcool de zahăr care nu se absoarbe din intestin, dar are rol prebiotic și reglează tranzitul intestinal. Există alimente care cresc riscul de constipație! Toate produsele de origine animală precum carnea peștele oul și brânza conțin proteine și grăsimi și niciun gram de fibre, prin urmare nu există reziduri de eliminat. Alimentele ultra procesate și ambalate, zahărul, dulciurile și făinoasele rafinate constipă.

Orezul, pastele, cartofii și pâinea albă, bananele și ciocolata fac bine la creier, dar nu ajută deloc intestinul! La polul opus, toate produsele de origine vegetală favorizează tranzitul intestinal. Cerealele integrale, fulgii de ovăz și tărâțele nu trebuie uitate din meniu, conținutul lor crescut de fibre previne constipația. Și leguminoasele sunt bogate în fibre, fasolea boabe, lintea mazărea și năutul se consumă de minim 2 ori pe săptămână.

Produsele lactate fermentate de tip iaurt și lapte bătut conțin fermenți activi cu rol probiotic care reglează digestia. Cafeaua este de mare ajutor în cazul celor cu tranzit încetinit, cafeina stimulează musculatura netedă din peretele intestinal, relaxează sfincterele și accelerează progresia bolului alimentar. Beți o ceașcă de cafea dimineața la trezire, cu un pahar mare de apă.

La capitolul obiceiuri sănătoase mergeți la toaletă în fiecare dimineață la oră fixă și acordați-vă un interval de 10-15 minute în care să fiți relaxați. Sedentarismul este principala cauză a constipației, când stăm pe scaun și în canapea intestinul este paralizat”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: De ce ni se strică vederea. Cum poți avea grijă să nu mai porți ochelari de vedere

Sănătatea noastră digestivă are un impact semnificativ asupra stării noastre generale de bine. Prin urmare, este esențial să ne educăm și să adoptăm practici alimentare sănătoase și echilibrate. Evitând alimentele procesate și adoptând o abordare holistică a nutriției, putem preveni și combate constipația în mod natural.

De asemenea, mișcarea regulată și adoptarea unor obiceiuri sănătoase, cum ar fi mersul la toaletă la oră fixă, completează această ecuație a sănătății digestive. Sănătatea începe de la interior, iar grija și atenția pentru intestinul nostru pot fi primii pași către un trai mai sănătos și mai fericit.

”Deci mișcați-vă cat mai mult, indiferent că mergeți pe jos, faceți curățenie sau dansați! Țineți cont că stresul și anxietatea sunt factori agravanți pentru constipație, sănătatea digestivă depinde de echilibrul nostru fizic și psihic. Tehnicile de respirație și de relaxare, yoga și masajul abdominal regulat în sensul acelor de ceasornic sunt remedii eficiente pentru un tranzit intestinal optim. Nu abuzați de produse laxative, constipația dispare de la sine dacă avem un stil de viață echilibrat și un meniu adecvat”, a încheiat aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel