Ce faceți dacă vă mușcă o căpușă. Recomandările dr Virgil Musta

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Sezonul căpușelor
Sezonul căpușelor

Medicul Virgil Musta explică care sunt pașii care trebuie urmați când cineva e mușcat de căpușe.

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie din Timișoara îi avertizează pe români să aibă grijă la căpușe. Acesta explică și ce trebuie făcut dacă sunteți mușcat de o căpușă:

”Prima măsura de prevenire a bolii este să depistăm căpușa în primele 24 de ore de la fixarea pe tegument și să o extragem. Acest lucru este ușor de făcut dacă seara, dupa ce am fost la iarbă verde, facem duș și căutam o eventuala excrescență pe piele, trecând ușor cu mâna pe toata suprafața corpului, chiar și prin păr. Dacă descoperim o căpușă, atunci trebuie să o scoatem”, a explicat Virgil Musta.

Dacă insecta e depistatată după câteva zile, atunci e cazul de consult medical și tratament. Boala Lyme debutează între 3 și 30 de zile de la contact. Alte simptome ale bolii Lyme sunt: dureri de cap, de mușchi și de oase, o oboseală accentuată. Netratată la timp, boala poate afecta articulațiile, inima și sistemul nervos.

”Să ne spălăm seara și să ne inspectam pielea. Să utilizam spray-uri anticăpușă, când mergem într-o zonă unde este posibil să fie căpușe. Să consultăm medicii, dacă am găsit o căpușă și nu știm de cât timp este pe piele, dacă nu am reușit să o scoatem cu totul, sau dacă apare eritemul caracteristic la locul mușcăturii de căpușă”, afirmă Virgil Musta, potrivit Antena 3.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel