Ce poți să pățești dacă nu te-ai vaccinat anti-COVID. La ce riscuri ești expus dacă ai trecut prin boală

Monika Baciu |
Data publicării:
covid - FOTO: Freepik@somemeans
covid - FOTO: Freepik@somemeans

Ce poți să pățești dacă nu te-ai vaccinat anti-COVID. Care sunt bolile la care ești expus.

Ce poți să pățești dacă nu te-ai vaccinat anti-COVID. Experții din domeniul medical au făcut cercetări care arată că persoanele nevaccinate împotriva infecției cu COVID riscă să dezvolte diabet de tip 2. 

Cercetătorii din California au studiat aproape 24.000 de pacienți cu COVID până în 2022.  Ei au descoperit că persoanele nevaccinate prezentau un risc mai mare de diabet. 

Care este legătura între vaccinul anti-COVID și diabet

Cercetătorii susțin că acest lucru ar putea fi din cauza faptului că persoanele nevaccinate au o reacție mai severă la virus, care declanșează inflamații și poate interfera cu reglarea zahărului din sânge.

Experții de la Cedars-Sinai din Los Angeles, California, au analizat aproape 24.000 de pacienți spitalizați cu COVID între 2020 și 2022 și i-au sortat în funcție de statutul de vaccinare.

Aceștia au descoperit că 2,7% dintre cei care nu au fost vaccinați au dezvoltat noi diagnostice de diabet în lunile sau anii care au urmat după ce au scăpat de boală, în comparație cu 1% dintre cei care au fost vaccinați.

"Aceste rezultate sugerează că vaccinarea cu COVID înainte de infecție poate avea un efect protector împotriva riscului de diabet. Deși sunt necesare studii suplimentare pentru a valida această ipoteză, rămânem fermi în convingerea noastră că vaccinarea împotriva COVID rămâne un instrument important în protejarea împotriva infecției și a riscurilor încă incerte pe care oamenii le pot experimenta în perioada post-infecție”, a precizat dr. Alan Kwan, un cardiolog care a condus studiul, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Activitatea care tratează insomnia. Este remediul suprem împotriva stresului. Are și alte beneficii

Studii pe aproape 24.000 de pacienți

În cadrul studiului, publicat în JAMA Network Open, cercetătorii au analizat pacienții cu COVID trimiși în sistemul de sănătate Cedars-Sinai între martie 2020 și iunie 2022. În total, au fost incluși 23.709 pacienți, care aveau în medie 47 de ani. 

Analiza a ținut cont de factori precum vârsta, sexul și implicarea în sistemul de sănătate - dar nu a putut confirma modul în care infecțiile sau vaccinările modificau riscul de diabet al unui pacient.

Oamenii de știință au sugerat că infecția cu COVID sever poate crește riscul de diabet din cauza inflamației pe care infecția o declanșează în organism.

Vezi și: Care e cea mai bună pâine. Lygia Alexandrescu: Asta e pâinea REALĂ! Pâinea 100% secară nu este pâine. Ni s-a spus că are colorant de sfeclă roșie și ăsta e un caz fericit

Aceasta poate face ca celulele să devină mai rezistente la absorbția zahărului, lăsând organismul să se lupte pentru a-și controla nivelul de zahăr din sânge - declanșând diabetul. Diabetul după infecție este o preocupare mai mare pentru persoanele supraponderale și obeze care sunt deja prediabetice, infecția putând să le încline peste limită.

În fazele timpurii ale pandemiei COVID-19, persoanele care s-au recuperat în urma infecției prezentau riscuri crescute de apariție a unor noi boli cardiometabolice, inclusiv diabet, hipertensiune și hiperlipidemie.

În faza actuală a pandemiei, care este dominată de variante Omicron mai puțin virulente, rămâne neclar dacă riscurile de boli cardiometabolice după infecția cu COVID-19 persistă sau au fost atenuate și dacă statutul de vaccinare este asociat cu aceste riscuri, notează studiul publicat în Jama Network.

Vezi și: Irina Loghin, diagnostic: A fost ceva neprevăzut. Boala este frecventă. Cum se manifestă

COVID, impact asupra sănătății

În general, cazurile noi de diabet, hipertensiune arterială și niveluri ridicate de lipide au fost mai mari în cele 90 de zile de la infecția cu COVID decât înainte. Diabetul a avut cea mai mare probabilitate de diagnosticare după infecție, urmat de hipertensiunea arterială. 

În analizele suplimentare, riscul de apariție a unui nou diabet de tip 2 după infecția cu COVID a rămas ridicat. Riscul combinat - atât pentru pacienții vaccinați, cât și pentru cei nevaccinați - a fost de 2,1%, 70% dintre aceștia apărând după infecția cu COVID față de 30% înainte de expunerea la COVID, notează WebMD.

În rândul pacienților nevaccinați, riscul a fost de 2,7%, 74% dintre cazuri au apărut după o infecție cu COVID, față de 26% înainte de a fi expus la COVID.

În rândul pacienților vaccinați, riscul a fost de 1%, 51% dintre cazuri au apărut după infecția cu COVID față de 49% înainte de expunerea la COVID.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel