De ce urlă muzica la nunți. Vâlcu: Are și scopul de a ascunde lipsa de vocii cântărețului. Codruț Sarafoleanu: Lumea nici nu mai poate socializa

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
ce poti sa patesti din cauza muzicii de la nunti - FOTO: Freepik@senivpetro@ASphotofamily@Agustin
ce poti sa patesti din cauza muzicii de la nunti - FOTO: Freepik@senivpetro@ASphotofamily@Agustin

Ce poți să pățești din cauza muzicii de la nunți, atunci când aceasta este la un volum ridicat. Cum poți să îți protejezi auzul.

Ce poți să pățești din cauza muzicii de la nunți, atunci când aceasta este la un volum ridicat. Cum poți să îți protejezi auzul. Muzica la nunți poate fi foarte distractivă, dar un volum prea ridicat poate duce la deteriorarea auzului. Acest lucru este din cauza expunerii prelungite la zgomot la nivele ridicate. 

”În restaurantele care au și orchestră, să spunem adevărul că volumul mare are și scopul de a ascunde lipsa de vocii cântărețului, pentru că aici mecanic se produce un fenomen, se protejează exact urechea și nu mai simți că vocea respectivului dă rapel”, a spus jurnalistul Val Vâlcu. 

”Din păcate, la foarte multe evenimente sociale, nivelul de decibel este foarte mare, lumea nici nu mai poate socializa, dar într-adevăr există un fenomen de protecție al urechii, dar care are și el limitele lui.

Unii pacienți chiar ne spun că au la un moment dat au durere de la toate contracțiile sonore din urechea internă, pentru că și acolo, la celebrele oscioare ale auzului, avem niște mușchi care se contractă și niște ligamente care leagă aceste oase, motiv pentru care apare o oboseală musculară, mecanică de la acest mecanism de protecție, ceea ce e foarte important, să sesizăm momentul și să părăsim incinta”, a declarat Codruț Sarafoleanu, profesor universitar, medic primar O.R.L, Doctor în Științe Medicale cu competențe în: chirurgie endoscopică ORL, chirurgie laser în ORL, în exclusivitate pentru DC Medical.

Urechea, nivel de toleranță

”Fiecare ureche are pragul ei de toleranță și rezistența, pentru că, nu-i așa, suntem unici, reacționăm individual, absolut diferit la același stimul. Undeva un nivel sonor de 40-50 de decibeli pentru a asculta o muzică sau pentru a avea niște căști care funcționează permanent este foarte bun.

De la 60 de decibeli în plus riscurile sunt foarte mari și atunci senzorii din urechea internă sunt în primă instanță afectați și după aceea apare și deprecierea nervului auditiv.

Pe perioade scurte de timp putem asculta o muzică, un concert sau ceva. Dar dacă repetăm acest lucru de cinci ori pe săptămână, s-ar putea să creăm într-adevăr niște probleme de revenire a nervului auditiv.

Acest nerv, ca orice nerv senzorial, are o plasticitate, adică o capacitate de regenerare foarte bună după aceste traume sonore, motiv pentru care dacă îi dăm și un pic de timp de refacere, el își mai revine și atunci lucrurile pot fi întreținute la un nivel decent

Pragul sonor este undeva 40-50 de decibeli. Atenție la și la perioada de timp în care folosim, la repetitivitatea acestei expuneri la zgomot, motiv pentru care ăsta e apelul pe care îl facem permanent către tineri”, a declarat Codruț Sarafoleanu, profesor universitar, medic primar O.R.L, Doctor în Științe Medicale cu competențe în: chirurgie endoscopică ORL, chirurgie laser în ORL, în exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel