Ce să faci când curge sânge din nas. Cauze, simptome și ce BOLI ascund sângerările nazale

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ce sa faci cand curge sange din nas - FOTO: Pexels @Gustavo_Fring
ce sa faci cand curge sange din nas - FOTO: Pexels @Gustavo_Fring

Sângerările nazale la copii pot ascunde diferite boli. Sunt o serie de cauze care provoacă sângerările nazale. Cum previ sângerările.

Sângerările nazale se întâlnesc mai des în cazul bărbaților, al copiilor, adolescenților sau vârstnicilor. Sângerările nazale la copii nu sunt, în general, motiv de îngrijorare, însă dacă acestea persist, atunci trebuie contactat medicul specialist. Daniela Anca Gherman, medic specialist ORL, a explicat pe Facebook care sunt cauzele care pot provoca sângerările nazale. 

Sângerarea nazală - epistaxis - este frecvent întâlnită în patologia O.R.L.

”Epistaxis-ul posterior (din porţiunea profundă a foselor nazale, din sinusuri) este mai rar întâlnit, dar identificarea sursei sângerării e mai dificilă. Epistaxisul (sângerarea nazală) la copii poate fi un eveniment care provoacă anxietate atât pentru mama cât şi şi pentru copil, însă cele mai multe cazuri sunt auto-limitate şi benigne şi pot fi gestionate la domiciliu. Sângerările nazale la copii apar de obicei între 2 şi 10 ani; la sugari sunt neobişnuite şi necesită o evaluare suplimentară de către un medic pediatru. Deşi cele mai multe sângerări nazale la copii sunt spontane şi apar rar, unii copii pot prezenta sângerări nazale recurente”, explică medicul specialist ORL, Daniela Anca Gherman. 

Cauze frecvente

Medicii specialiști ne explică ce motive stau la baza sângerărilor nazale.

-  traumatismele minore (scobitul în nas)

-  infecţii respiratorii superioare

-  corpuri străine în nas

 - rinita alergică

 - expunerea la aer cald şi uscat

 - medicamente nazale (de exemplu, corticosteroizi)

Vezi și: Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), balaurul zilelor noastre. Leca: Nu vă lăsați manipulați! Până în 2018 aveau 5% dintre români, acum sunt peste 50%

Sângerările nazale pot ascunde boli grave

Dacă sângerările nazale persistă, acestea pot ascunde boli grave. În acest caz este indicat un consult de specialitate.

”Cauze mai puţin comune ale sângerării nazale la copii includ malformaţii vasculare, tumori nazale, leucemie şi diferite anomalii de coagulare a sângelui. Tratamentul pentru sângerări nazale la copii este similar cu cel pentru adulţi”, mai explică medicul.

Cum se tratează sângerările nazale

O sângerare nazală poate fi un eveniment traumatizant pentru copil, care poate fi speriat şi crede că ceva este în neregulă cu el, pentru că vede mult sânge. Astfel, părinții trebuie să rămână calmi și să îi încurajeze pe cei mici.

- Aşezaţi copilul pe scaun, mai bine decât culcat

- Explicaţi-i ce anume veţi face, pentru a nu-l speria şi spuneţi-i să respire pe gură

- Atunci când copilul este aşezat, prindeţi nasul copilului între degetul mare şi arătător apăsând ferm şi cu presiune pe nară din care curge sânge

- Presaţi nasul timp de 10 minute. Uită-te la un ceas pentru a te asigura că au trecut 10 înainte de a da drumul. În cazul în care copilul este mai mare îl poţi învăţa cum să se ţină de nas

- Dacă nu ştii cum, poţi merge la un medic să îţi arate exact cum se procedează

- Îi poţi citi copilului o poveste sau vă puteţi uita la televizor cât timp aşteptaţi, pentru a-i distrage atenţia

- După ce sângerarea s-a oprit, copilul nu ar trebui să joace nici un joc dur pentru câteva ore pentru a preveni ca sângerarea să apară din nou. Spune-i copilului să nu se scobească în nas sau să-şi sufle nasul

- Dacă sângerarea nu se opreşte, sună medicul

Vezi și: Ce înseamnă când ți-e poftă de CIOCOLATĂ. Semnul că organismul tău strigă după AJUTOR

”De ce copilul trebuie să stea aşezat pe scaun şi nu culcat? Sângerarea se va opri mai repede în cazul în care copilul este aşezat pe scaun în loc de culcat pe spate. Dacă stai întins, acest lucru duce la creşterea tensiunii arteriale în regiunea capului. Atunci când tensiunea arterială creşte, mai mult sânge este pompat prin vasele de sânge şi este mai greu să opreşti sângerarea. Dacă aşezi copilul culcat sângele va ajunge pe gât şi copilul înghite sângele, ceea ce poate irita stomacul şi declanşa vărsături”, mai notează medicul.

Semne de alarmă

Medicii atrag atenția asupra faptului că există anumite cazuri când trebuie să mergem cu copilul la medic atunci când apare sângerarea nazală.

- Dacă există riscul ca naşul copilului să fie fracturat

- Dacă sângerarea nu poate fi oprită

- Dacă copilul are frecvent sângerări nazale şi durează mai mult de 15 minute pentru a le opri

- Dacă copilul are probleme de respiraţie

- Dacă copilul sângerează şi în altă parte, de exemplu, la urechi sau gingii

- În cazul în care copilul are un corp străin blocat în nas

Vezi și: Adevărul despre anticorpii monoclonali. Streinu-Cercel: Viața bate filmul! Vreau să vă fac o mărturisire

Cum se poate preveni sângerarea nazală

Măsurile de prevenire ale epistaxisului include umidificarea potrivită a aerului, evitarea factorilor iritanţi ai mucoasei nazale, evitarea alergenilor, educarea copilului în ceea ce priveşte traumatismele digitale prin “explorarea” nasului, evitarea abuzului de decongestionante nazale, corectarea lipsei de calciu.

”După un epistaxis care poate fi controlat acasă, este bine totuși să mergeți la un specialist, să se identifice sursa sângerării și eventuale manevre de cauterizare locală, se pot folosi unguente locale care să ajute la vindecare mai rapidă , chiar și administrare de vitamina C”, mai recomandă medicul specialist ORL Daniela Anca Gherman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel