Ce se întâmplă atunci când dai scroll la videoclipuri. Motivul pentru care ești plictisit și leneș

Social media - Foto: Freepik @mdkdp2234
Social media - Foto: Freepik @mdkdp2234

Conform unui studiu, plictiseala provocată de scroll-ul pe rețelele de socializare ar putea să vă agraveze problema.

Social media a ajuns să fie refugiul nostru contra plictiselii. Printr-un simplu scroll pe telefon avem acces la videoclipuri, poze și mesaje cu bebeluși, cățeluși, rețete de mâncare, replici amuzante, dispute, discursuri, podcast-uri și mult alt conținut divers.

Conform unui nou studiu, această practică ar putea agrava problema în loc să o rezolve.

Dr. Katy Tam, cercetător postdoctoral în psihologie la Universitatea din Toronto, susține că "deși oamenii derulează rapid sau schimbă videoclipurile pentru a evita plictiseala, acest comportament, de fapt, crește plictiseala".

Mai mult, acesta subliniază că experiența vizionării devine astfel mai puțin satisfăcătoare, mai puțin captivantă și mai puțin semnificativă.

Foto: Freepik @Rymydolov Iihcotdan

Ei bine, deși avem la dispoziție o gamă largă de opțiuni de divertisment, nu putem spune că oamenii sunt mai puțin plictisiți decât înainte.

Dimpotrivă, "între anii 2008 și 2020, cercetările au arătat o creștere a nivelului de plictiseală în rândul tinerilor", spune Tam.

Acest lucru este îngrijorător, deoarece plictiseala este asociată cu rezultate negative asupra sănătății mentale și comportamentale, inclusiv simptome depresive, performanțe academice slabe și chir tendințe agresive.

Pentru a înțelege mai bine cum schimbarea continuă a videoclipurilor influențează plictiseala, cercetătorii au efectuat două experimente pe aproximativ 1.200 de participanți.

În primul experiment, participanții au vizionat un videoclip de 10 minute fără a avea opțiunea de a derula sau a schimba, apoi au avut un interval de 10 minute în care putea naviga între șapte videocliuri de 5 minute fiecare.

În al doilea experiment, participanții au vizionat un videoclip de 10 minute în prima rundă, iar în cea de-a doua au avut opțiunea de a derula sau a da înapoi printr-un videoclip de 50 de minute.

Deși participanții au prezis că se vor simți mai puțin plictisiți având opțiunea de a schimba sau derula videoclipurile, au raportat ulterior că vizionarea unui singur videoclip cap - coadă a fost mai captivantă, mai satisfăcătoare și mai semnificativă.

Plictiseala apare atunci când există un decalaj între cât de implicați suntem și cât de implicați dorim să fim. Când oamenii continuă să schimbe videoclipurile, nu se angajează pe deplin cu niciunul dintre ele și caută mereu ceva mai interesant.

Pentru a înțele mai bine cum putem gestiona plictiseala, trebuie să ne gândim la ce reprezintă aceasta, de fapt.

Dr. Pamela Rutledge, director al Media Psyhology Research Center, afirmă că plictiseala este adesea înțeleasă greșit sau stigmatizată.

"Deși unii oameni echivalează plictiseala cu lenea sau lipsa de ambiție, aceasta poate avea atât efecte pozitive, cât și negative", explică Rutledge.

Plictiseala, la fel ca toate emoțiile negative, este un semnal care ne motivează să schimbăm ceea ce facem. În acest sens, este sănătoasă și adaptativă.

Dr. Katy Tam spune că pentru a ieși din ciclul nesfârșit al scroll-ului de videoclipuri, intenția este cheia.

"Acordați-vă timp înainte de a apăsa butonul de scroll sau de skip și găsiți modelități de a rămâne concentrați în timp ce vizionați videoclipuri", recomandă Dr. Katy Tam.

La fel cum plătim pentru cinematograf, plăcerea vine adesea din implicarea cu conținutul, nu din trecerea rapidă prin el.

Pamela Rutledge subliniază importanța reflecției asupra a ceea ce încercăm să evităm atunci când trecem rapid prin videoclipuri, deoarece nu totul poate fi interesant tot timpul.

Mai mult, nu ar trebui să ne simțim vinovați sau rușinați atunci când ne plictisim, ci să folosim acest moment ca pe o oportunitate de a ne gândi la activitățile care ne oferă semnificație și provocare.

Cercetările arată că activitățile care implică o abilitate într-un mod provocator, dar semnificativ, oferă un sentiment mai profund de satisfacție decât cele care ne țin doar ocupați sau ne ajută să ne relaxăm.

Medicii încurajează oamenii să devină mai conștienți de modul în care folosesc media de toate tipurile.

"Acordați atenție stărilor voastre de spirit în timpul utilizării media, astfel încât să puteți identifica momentul în care o experiență pozitivă devine negativă - câteva minute de relaxare cu videoclipuri amuzante cu pisici se pot transforma rapid într-o spirală descendentă de îndoială de sine", avertizează Rutledge, citează CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel