Ce se întâmplă când ai senzația de fluturi în stomac. Nu este vorba de romatism, ci de anumite afecțiuni medicale

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
fluturi in stomac - FOTO: Freepik@pixel-shot.com
fluturi in stomac - FOTO: [email protected]

Ce se întâmplă când simți fluturi în stomac. Ce probleme medicale poți avea.

Ce se întâmplă, de fapt, când simți că ai fluturi în stomac. Această manifestare fizică a senzației de nervozitate sau de emoție este o experiență comună pentru mulți oameni.

Cei mai mulți dintre noi simțim acea senzație caracteristică de fluture atunci când avem un interviu important, când facem o prezentare în fața unui public numeros sau când avem senzații ciudate de leșin atunci când vedem pe cineva care ne atrage atenția. În acest fel, fluturii de stomac sunt normali și sănătoși.

Cu toate acestea, dacă sunt cauzate de nervozitate cronică sau de o tulburare de anxietate, senzațiile de fluture pot începe să vă perturbe viața de zi cu zi.

Simptomele senzației de fluture în stomac

Senzația de fluturi în stomac este o senzație fizică însoțită adesea de alte simptome, în funcție de cauză. Unele simptome pe care le puteți experimenta odată cu senzația de fluture în stomac sunt:

- Senzație de fâlfâit sau tremurat în stomac

- Ritm cardiac crescut sau palpitații

- Agitație sau tremurături

- Senzație de nervozitate sau anxietate

- Dificultăți de focalizare sau de concentrare

- Gură uscată sau dificultăți de înghițire

- Transpirație crescută sau mâini umede

- Senzație de amețeală

- Dificultăți de respirație

Toate acestea sunt simptome foarte frecvente ale anxietății sau stresului cronic, cunoscute și sub numele de tulburare de anxietate, potrivit Calm Clinic.

Vezi și: 10 probleme pe care le poți avea atunci când amețești. Pot fi chiar semn al unui AVC

Ce cauzează senzația de fluturi în stomac

Poți avea o senzație de fluture în stomac din mai multe motive. Cele mai frecvente motive sunt anxietatea și emoțiile. Cu toate acestea, se poate datora, de asemenea, unor probleme de digestie, schimbări hormonale, consumul anumitor alimente și medicamente.

Anxietate sau stres

Senzația de fluturi în stomac este adesea asociată cu răspunsul de luptă sau de fugă, o reacție fiziologică naturală la stres sau pericol.

Atunci când ne confruntăm cu o amenințare percepută, corpul nostru se pregătește să acționeze prin eliberarea de adrenalină și creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Această stare accentuată de excitare poate provoca simptome fizice, cum ar fi tremuratul, transpirația crescută și o senzație de fluturare în stomac.

Cum cauzează anxietatea simptomele stomacale

Senzația de fluturi în stomac este o manifestare fizică a conexiunii creier-intestin - relația strânsă dintre creier și sistemul digestiv. Creierul și intestinul comunică între ele printr-o rețea de neuroni, hormoni și celule imunitare, iar această comunicare poate avea un impact semnificativ atât asupra bunăstării fizice, cât și asupra celei emoționale.

Creierul influențează direct intestinul prin intermediul sistemului nervos enteric, o rețea de neuroni care controlează mușchii și secrețiile din sistemul digestiv.

Sistemul nervos enteric poate fi afectat de emoții și de stres, ceea ce poate duce la modificări ale motilității și secreției intestinale, precum și la simptome precum diareea, constipația și durerile de stomac.

În schimb, intestinul poate influența și creierul prin producția de neurotransmițători și hormoni, cum ar fi serotonina și oxitocina. Aceste substanțe chimice pot avea un efect puternic asupra stării de spirit, iar schimbările în nivelurile lor pot afecta sentimentele de anxietate, depresie și bunăstare generală.

Emoții pozitive

Senzația de fluturi în stomac nu se limitează la situațiile de stres sau pericol. Ea poate fi declanșată și de emoții pozitive, cum ar fi entuziasmul sau anticiparea, cum ar fi atunci când așteptăm cu nerăbdare un eveniment distractiv sau întâlnirea cu un interes amoros.

În aceste cazuri, fluturii din stomac sunt rezultatul unei activități crescute în centrele de recompensă ale creierului, care eliberează substanțe chimice care ne fac să ne simțim bine, cum ar fi dopamina și oxitocina.

Alte cauze ale fluturilor din stomac

Alte cauze potențiale ale senzației de fluturi în stomac includ:

- Probleme de digestie

- Fluctuații hormonale

- Sensibilitate la anumite alimente

- Medicamente

Vezi și: Boala ficatului gras, tipuri, cauze și simptome. Medic: Avem trei mari categorii de pacienți

Probleme de digestie

Problemele sistemului digestiv, cum ar fi sindromul colonului iritabil sau boala inflamatorie intestinală, pot provoca uneori o senzație de fluturare în stomac.

Fluctuații hormonale

Modificările nivelului de hormoni, cum ar fi cele care apar în timpul sarcinii sau menopauzei, pot provoca, de asemenea, senzația de fluturi în stomac.

Sensibilitate la anumite alimente

Unele persoane pot avea senzația de fluture după ce au consumat anumite alimente, cum ar fi cofeina sau mâncărurile picante.

Medicamente

Unele medicamente, cum ar fi cele utilizate pentru a trata o tulburare de anxietate sau depresie, pot declanșa senzația de fluture ca efect secundar.

Este important să rețineți că senzația de fluture în stomac este o experiență normală și comună; în majoritatea cazurilor, nu este un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, dacă senzația este persistentă sau este însoțită de alte simptome îngrijorătoare, este o idee bună să consultați un medic pentru o evaluare suplimentară.

Ce trebuie să faci în legătură cu senzația de fluture în stomac

Dacă vă confruntați cu fluturi în stomac din cauza stresului cronic sau a unei tulburări de anxietate, există mai multe modalități de a reduce stresul și, ca urmare, de a reduce senzația:

- Tehnici de respirație profundă. Tehnicile de respirație profundă vă pot încetini ritmul cardiac și vă pot relaxa mușchii. Concentrându-vă asupra respirației și inspirând și expirând lent și adânc, vă poate ajuta, de asemenea, să vă abateți atenția de la orice gânduri negative sau îngrijorări care contribuie la anxietatea dumneavoastră.

Vezi și: Caprifoiul, planta cu proprietăți antibacteriene și antiiflamatorii. Ia ”cu mâna” durerea de cap și de gât. Ajută la reglarea glicemiei

- Exerciții fizice. Exercițiile fizice pot fi, de asemenea, o modalitate eficientă de a reduce anxietatea și senzația de fluture în stomac. Activitatea fizică poate ajuta la eliberarea de endorfine, care sunt substanțe chimice care promovează sentimente de fericire și bunăstare. O plimbare, alergarea sau participarea la un curs de yoga pot ajuta la reducerea îngrijorării și la calmarea nervilor.

- Relaxare musculară progresivă. Relaxarea musculară progresivă presupune tensionarea și relaxarea diferitelor grupe de mușchi din corp pentru a vă ajuta să vă relaxați și să renunțați la tensiune. Pentru a practica relaxarea musculară progresivă, începeți prin a încorda mușchii din picioare și urcați încet până la mușchii feței, menținând tensiunea timp de câteva secunde înainte de a o elibera. Acest lucru poate ajuta la creșterea conștientizării tensiunii musculare și la facilitarea relaxării.

- Terapie. Terapia poate aborda în mod eficient cauzele care stau la bază și poate găsi modalități de a face față acestor emoții. Există mai multe tipuri diferite de terapie care pot fi utile în calmarea fluturilor de stomac, inclusiv:

Terapia cognitiv-comportamentală (CBT): Acest tip de terapie se concentrează pe identificarea și schimbarea tiparelor de gândire și a comportamentelor negative care contribuie la anxietate și stres. CBT poate ajuta persoanele să dezvolte abilități de adaptare și strategii de gestionare a anxietății și poate fi deosebit de eficientă pentru gestionarea simptomelor tulburărilor de anxietate.

Terapia comportamentală dialectică (DBT): DBT este o formă de CBT care subliniază importanța echilibrului între acceptare și schimbare. DBT poate fi utilă pentru persoanele care au dificultăți în a-și regla emoțiile și pot fi predispuse la reacții intense sau extreme la stres.

- Terapii bazate pe mindfulness: Aceste terapii, cum ar fi reducerea stresului bazată pe mindfulness (MBSR) și terapia cognitivă bazată pe mindfulness (MBCT), implică învățarea indivizilor să își concentreze atenția asupra momentului prezent și să cultive un sentiment de conștientizare fără a judeca. Practicile de mindfulness pot ajuta la gestionarea anxietății și a stresului și pot contribui, de asemenea, la îmbunătățirea stării generale de bine.

Vezi și: Retinopatia diabetică netratată poate duce la orbire. Cum poate fi prevenită și ce metode de tratament există

Dacă aveți fluturi în stomac din cauza unor emoții pozitive, cum ar fi entuziasmul, poate fi util să îmbrățișați senzația și să vă permiteți să simțiți entuziasmul. În loc să încercați să reprimați sau să ignorați senzația, încercați să vă concentrați asupra aspectelor pozitive ale situației care provoacă fluturii. Amintiți-vă că fluturii sunt un răspuns normal și natural la ceva ce așteptați cu nerăbdare. Încercați să acceptați sentimentul ca pe un semn de entuziasm și anticipare.

Senzația de fluturare în stomac este un lucru obișnuit, normal, pe care îl experimentăm atunci când ne aflăm în anumite situații îngrijorătoare sau incitante. Este, de asemenea, obișnuit să simțim fluturi în stomac atunci când suntem stresați și anxioși, mai ales dacă suferiți de o tulburare de anxietate.

În timp ce fluturii de stomac nu sunt nimic care să te alarmeze, experimentarea unor senzații cronice de fluturare a stomacului poate justifica consultarea unui medic. De asemenea, ați putea încerca tehnici de respirație profundă, exerciții fizice, relaxare musculară progresivă sau terapie pentru a limita frecvența cu care simțiți fluturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel