Ce se întâmplă când slăbești. Pierzi nu doar grăsimea nedorită. Consecințele sunt serioase

Ce se întâmplă când slăbești. Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la diete.
Ce se întâmplă când slăbești. Atunci când urmezi o dietă, nu pierzi doar grăsime, ci și mușchi. Acest lucru poate avea multe repercusiuni - nu numai asupra condiției fizice și a forței, ci și asupra metabolismului.
Ce se întâmplă când slăbești
Pentru a pierde în greutate (grăsime corporală), trebuie să vă aflați într-un deficit caloric. Acest lucru înseamnă că să consumați mai puține calorii decât folosește corpul dumneavoastră sau să faceți exerciții fizice pentru a arde mai multe calorii decât consumați.
În primele câteva zile de deficit caloric, organismul își consumă micul rezervor de glicogen pentru energie. Glicogenul este un șir de glucoză (zahăr) care provine din carbohidrații pe care îi consumați.
Deoarece carbohidrații sunt principala sursă de energie a organismului, acesta este motivul pentru care orice glucoză pe care organismul nu o folosește imediat este stocată pentru a fi folosită ca energie mai târziu.
Dar cum moleculele de carbohidrați se leagă de apă, acest lucru înseamnă că atunci când organismul stochează glicogen, stochează și apă în mușchi. Pe măsură ce aceste depozite de glicogen sunt folosite, organismul eliberează și o cantitate semnificativă de apă.
Acest lucru se numește adesea ”greutate în apă” și explică de ce unii pot simți că pierd o greutate considerabilă la începutul dietei.
Având în vedere că aveți doar stocuri de glicogen pentru câteva zile, acesta este motivul pentru care organismul folosește grăsimea pentru a stoca calorii suplimentare pentru atunci când aveți nevoie. Odată ce depozitele de glicogen sunt epuizate, organismul trece la metabolizarea grăsimilor pentru a obține energia de care are nevoie pentru a funcționa.
Ce se întâmplă cu creierul
Dar nu toate țesuturile pot folosi grăsimea ca sursă de energie - cum ar fi creierul. Acesta este motivul pentru care organismul trebuie să metabolizeze mușchii atunci când vă aflați într-un deficit caloric.
Proteinele (din alimentele pe care le consumați) sunt stocate în mușchi. Organismul poate transforma aceste proteine stocate în glucoză pentru energie.
Dar acest lucru înseamnă că, ulterior, pierdeți țesutul muscular în sine atunci când se întâmplă acest lucru. Acest lucru are consecințe semnificative - inclusiv încetinirea metabolismului, ceea ce poate conduce în cele din urmă la recăpătarea greutății după ce ați slăbit, potrivit Science Alert.
Pierderea mușchilor
Mulți factori pot afecta cât de mult mușchi pierdeți în timp ce vă aflați într-un deficit caloric. Deși odată se credea că, cu cât ai mai multă grăsime, cu atât mai puțină musculatură pierzi în timpul unui deficit caloric, acest lucru a fost de atunci infirmat - atât persoanele slabe, cât și cele obeze pierd rate semnificative de mușchi atunci când țin dietă.
Totuși, etnia și genetica pot juca un rol - studiile arătând că persoanele de culoare au tendința de a pierde mai multă masă musculară în cazul unui deficit caloric decât persoanele albe.
Unele cercetări sugerează, de asemenea, că variantele genetice pot face ca unele persoane să fie mai sensibile la anumite schimbări în alimentație, ceea ce poate determina cât de multă masă musculară ajung să piardă.
Pierderea de mușchi va avea loc, de asemenea, indiferent dacă slăbiți treptat sau rapid. Un determinant mai bun al cantității de mușchi pe care o veți pierde depinde de cât de multă greutate ajungeți să pierdeți.
Dacă o persoană pierde 10% din greutatea corporală, de obicei, aproximativ 20% din aceasta reprezintă masa fără grăsime (proporția de masă corporală care nu este grăsime - cum ar fi mușchii). Acest lucru poate echivala cu câteva kilograme de mușchi.
S-a afirmat, de asemenea, că dietele cu conținut scăzut de carbohidrați promovează o mai mare pierdere de grăsime. Dar studiile care au comparat diferite tipuri de diete au constatat că dietele cu conținut scăzut de grăsimi și conținut ridicat de carbohidrați par să ofere aceeași pierdere de grăsime, dacă nu chiar mai bună, decât dietele cu conținut scăzut de carbohidrați și conținut ridicat de grăsimi - fără diferențe în ceea ce privește pierderea de mușchi.
Vezi și: De ce salata de roșii și castraveți nu e sănătoasă. Ce pățești când combini cele două legume
Proteinele și exercițiile fizice
Având în vedere tot ceea ce s-a spus, singura modalitate de a preveni într-o oarecare măsură pierderea mușchilor în timp ce pierdeți în greutate este de a combina exercițiile fizice (în special exercițiile de rezistență și de anduranță) cu o dietă mai bogată în proteine.
Acest lucru se datorează faptului că exercițiile fizice stimulează creșterea musculară - dar acest proces poate avea loc numai dacă aveți un aport adecvat de proteine. Se sugerează ca adulții să urmărească în mod normal să consume 0,8 g de proteine pe kilogram de greutate corporală pe zi pentru a menține masa musculară.
Dar, având în vedere cererea suplimentară pe care exercițiile fizice o pun pe mușchi, o persoană va trebui probabil să consume 1,2-1. 5 g de proteine pe kilogram de greutate corporală pentru a păstra mușchii în timpul pierderii în greutate.
Persoanele care fac multe exerciții fizice ar putea avea nevoie să crească această cantitate la mai mult de 2 g pe kilogram de greutate corporală atunci când pierd în greutate.
De asemenea, persoanele în vârstă ar putea avea nevoie să consume mai multe proteine decât media. Aveți grijă să nu consumați prea multe proteine (mai mult de 2,5 g pe kilogram de greutate corporală), deoarece consumul de proteine mai mult decât utilizează organismul dumneavoastră ar putea avea un efect negativ asupra metabolismului, deoarece ar putea face ca organismul să fie mai puțin capabil să folosească glucoza pentru energie.
De asemenea, ar putea pune o presiune mai mare asupra rinichilor și ficatului - ceea ce ar putea duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi afectarea ficatului și a rinichilor. Chiar dacă preveniți pierderea de mușchi atunci când pierdeți în greutate, se produc în continuare alte modificări metabolice care favorizează recăpătarea greutății - cum ar fi modificări ale ratei metabolice (cantitatea minimă de calorii de care are nevoie organismul dumneavoastră pentru a supraviețui) și creșterea apetitului și a foamei.
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.