Ce se întâmplă dacă ai 21 de grade în casă. Care e temperatura IDEALĂ pe care trebuie să o ai pentru a nu te îmbolnăvi

Ce se întâmplă dacă ai 21 de grade în casă. Care e temperatura IDEALĂ - Foto: Freepick @opatsuvi
Ce se întâmplă dacă ai 21 de grade în casă. Care e temperatura IDEALĂ - Foto: Freepick @opatsuvi

Ce temperatură trebuie să avem mereu în casă. Iată care este combinaţia perfectă de temperatură, umiditate şi puritate a aerului.

O bună calitate a aerului, în special în casă, vine la pachet cu beneficii clare pentru sănătate.

Aerul pe care îl respirăm este cea mai importantă sursă de energie a celulelor noastre, un element pe care îl consumăm constant şi nu ne oprim din asta. Vestea bună este că pe cel din casă îl putem controla. Când vorbim de calitatea aerului, ne referim la trei elemente principale: temperatura, umiditatea şi puritatea lui. Primele două pot fi controlate cu un termohigrometru.

Care este temperatura ideală a aerului din casă

 

OMS şi marea majoritate a clinicilor medicale internaţionale recomandă o temperatură a aerului din încăperi între 19 şi maximum 21 de grade Celsius.

19 fiind mai sănătos decât 21.

Când vorbim de temperatura din cameră tindem să ne gândim mai degrabă la confortul nostru termic. În realitate, trebuie să ne gândim la temperatura ideală a aerului inspirat, aer care intră în contact cu căile noastre respiratorii.

Temperatura optimă pentru mucoasele respiratorii este de 19 grade Celsius. Este de preferat să punem o haină în plus pe noi când ne este frig, dar să respirăm un aer cu temperatura potrivită. Aerul mai rece de 19 grade Celsius va usca muscoasele, iar cel mai cald le va "îmbâcsi".

Ce umiditate trebuie să avem în casă

 

Al doilea element despre care vorbim este umiditatea.

Umiditatea ideală este între 40% și 60%. O umiditate mai mică de 40% va usca foarte mult mucoasele şi le va predispune la iritaţii, inflamaţie şi suprainfectare, în timp ce o umiditate peste 60% va acumula secreţiile de mucus care pot coborî în plămâni şi pot duce la suprainfecţii.

Putem controla umiditatea prin deschiderea geamului, pentru că umiditatea aerului de afară este de regulă între 25% şi 45%, în funcţie de anotimp. Alternativ, ne putem cumpăra un umidificator automat care măsoară umiditatea din cameră şi o controlează automat.

Cum purificăm aerul în casă

 

Al treilea element: puritatea aerului. În aer zboară tot felul de poluanţi, de la particule de praf, acarieni şi alergeni din casă, până la particule mai mari sau mai mici din aerul de afară şi alte gaze rezultate din activităţile casnice, cum ar fi gătitul, spălatul rufelor, spălatul podelei şi a suprafeţelor cu detergenţi, care sunt majoritatea iritanţi.

Cel mai simplu mod de a curăţa acest aer este cu ajutorul unui purificator cu filtru HEPA. Purificatorul este o maşină banală care circulă aerul din casă, cu ajutorul unui ventilator, printr-un filtru care captează toate particulele mici şi scoate un aer aproape pur, potrivit Observator News.

Aerul condiționat și bolile pe care le declanșează. Ce să faci când e cald, fără să-i dai drumul. Medic: Nu vă autodiagnosticați, nu vă autotratați

 

Aerul condiționat este folosit intens în zilele caniculare. Medicii ORL atrag, însă, atenția că aerul condiționat poate avea efecte nedorite asupra sănătății. Medicul Dorin Romanaț a explicat pe pagina sa de Facebook la ce ne expunem atunci când folosim aerul condițional.

”În filtrele de aer condiționat se acumulează o mulțime de bacterii, virusuri și alergeni.

Astfel apare un mediu propice de înmulțire a acestor microorganisme, cu precădere în spațiile reduse ca dimensiuni unde aerul se reciclează.

Utilizarea îndelungată a aerului condiționat la temperaturi scăzute excesiv va reduce capacitatea de apărare a organismului având drept consecință scăderea imunității și creșterea susceptibilității la infecții”, notează medicul.

Ce afecțiuni poate declanșa

Cele mai frecvente afecțiuni ORL în declanșarea cărora aerul condiționat are o influență majoră sunt:  

– rinitele

– sinuzitele

– faringo-amigdalitele

– otitele medii

– nevralgiile

Rinitele alergice au mai multe simptome, precum:

– congestie nazală

– rinoree apoasă

– strănut

– mâncărimi oculare

Rinita alergică poate apărea tot timpul anului, însă primăvara, când este mult polen în aer, frecvenţa lor creşte.

Problema cea mai mare este că rinita poate fi confundată foarte ușor cu o răceală, iar cine face asta sfârşeşte prin a lua medicamente inutil, mai ales că cei mai mulți dintre români nu cer sfatul unui medic și iau medicamente după ureche.

Dacă vorbim despre polenul anumitor plante, luna martie este prima în care se manifestă ceea ce se cheamă rinita sezonieră, iar asta înseamnă nas înfundat, strănut, dureri de cap şi o stare generală alterată.

Sigur, chiar dacă acestea sunt exact simptomele din debutul unei viroze, există şi anumite diferenţe, şi evident, un tratament diferit.

Cum facem față căldurii fără a abuza de aerul condiționat

Dacă totuși trebuie să stăm în cameră, nu vom sta cu aerul condiționat pornit non-stop. În momentul în care s-a răcit camera, închidem aerul și îl vom reporni doar când s-a încălzit foarte tare.

Medicul recomandă:

 Evitarea folosirii excesive, la temperaturi scăzute a aerului condiționat în mașină sau în încăperi cu spațiu redus.

- Fluxul de aer nu trebuie să vină direct spre oameni. Este necesară o distanță de aproximativ 6-9 metri.

- Puteți declanșa complicații – unele chiar foarte grave. Adresați-vă medicului ORL.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel