Ce se întâmplă dacă bei suc de țelină. Adevărul despre dieta cu "elixirul verde" care promite să topească kilogramele

Suc de telina - Foto: Freepik @tankovs.ru
Suc de telina - Foto: Freepik @tankovs.ru

Ce spun studiile despre celebra dieta cu suc de țelină la care apelează extrem de multe persoane care vor în special să slăbească.

În ultimii ani, trendul curelor cu suc a cunoscut o creștere semnificativă de popularitate, iar sucul de țelină a devenit un element de bază înregimurile de detoxifiere.

Susținătorii acestui trend laudă sucul de țelină pentru capacitatea sa presupusă de a curăța organismul, de a stimula imunitatea și chiar de a lupta împotriva cancerului.

Dar ce spun, de fapt, studiile științifice despre acest "elixir verde"?

Ei bine, în timp ce "vindecătorii" tradiționali au lăudat întotdeauna virtuțile țelinei, care este, într-adevă, o legumă nutritivă, dovezi științifice care să susțină afirmațiile referitoare la curele cu suc de țelină nu prea există sau sunt foarte rare.

Potrivit Journal of Agroalimentary Processes and Technologies, o cură cu suc de țelină poate afecta grav sănătatea. Chiar dacă o persoană va experimenta o reducere a aportului caloric, o cură nu oferă o soluție eficientă pe termen lung pentru pierderea în greutate sau pentru alte probleme de sănătate.

În timp ce unele cercetări sugerează că sucul de țelină ar putea avea proprietăți de stimulare a imunității datorită conținutului său de antioxidanți, ideea că ar fi un panaceu pentru diverse afecțiuni rămâne nevalidată.

În ciuda atracției sau iluziei că sucul de țelină oferă o soluție rapidă, orice cură cu suc de țelină implină riscuri potențiale evidente.

Atunci când oamenii ale curele cu suc în detrimentul îngrijirii medicale adecvate pentru diverse afecțiuni, se pot expune pericolelor.

Potrivit studiilor, procesul de extragere a sucului de țelină elimină conținutul de fibră, care este esențial și care oferă, de altfel, beneficiile pentru sănătate.

Mai mult, consumul excesiv de suc de țelină ar putea duce la leziuni renale, deoarece conține oxalați la niveluri care ar putea fi dăunătoare.

De asemenea, în timp ce nutriția joacă un rol crucial în susținerea sănătății generale, a tebază exclusiv pe suc de țelină sau pe orice altă cură pentru nutrienți este de neînțeles pentru oamenii de știință și pentru medici.

Potrivit National Center for Complementary and Integrative Health, cercetările limitate privind efectul de detoxifiere și curățare al colonului și organismului pe care l-ar putea afea sucul de țelină arată că deși poate duce la pierderea în greutate, acest efect este limitat, astfel că kilogramele vor reveni rapid înapoi sau se pot dubla. În plus, nu există dovezi că ar elimina toxinele din corp.

Dietele restrictive și severe nu numai că nu oferă nutriție adecvată, dar pot duce și la efecte negative asupra sănătății pe termen lung.

Așa cum vă spunem de fiecare dată, înainte de a începe o cură cu suc de țelină sau orice alt regim alimentar drastic, este important și necesar să consultați un medic. Doar medicul este în măsură să ofere îndrumare și sfaturi utile pentru sănătatea ta.

Reține că țelina este o legumă nutritivă, dar ridicarea sa la statut de remediu miraculor rămâne nevalidat de studii.

Poți include țelina în alimentația ta, dar a te baza pe ea ca principală sursă de nutriție prin cure de suc nu este susținut de dovezi. Așa că, în loc să cauți soluții rapide, alege să ai o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, cereale integrale și proteine slabe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel