Ce se întâmplă dacă mănânci după ora 18.00: alimentele care sunt permise

Adisa Codruț |
Data publicării:
Nutriție
Nutriție

Mesele copioase sunt contraindicate, în general, dar cu atât mai mult, după ora 18.00. Totuși, câteva alimente sunt permise.

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, a explicat la Pro tv: „Noaptea, corpul își încetinește arderile, după ora 18:00 se pregătește să doarmă și dacă noi dăm energia unei fructe plus o masă copioasă că n-am mâncat toată ziua, ficatul preia glucoză, dar o transformă în trigliceride, în grăsime”.

Trigliceridele sunt grăsimile circulante din sânge, acestea circulă libere toate noaptea. Abia spre dimineață, când ficatul își reia în mod normal activitatea, încep să fie transformate în energie. Să circule libere prin sânge noaptea înseamnă boală cardio-vasculară.

După o masă copioasă, toate sisteme metabolice își doresc mișcare, nu somn”, spune medicul.

Prof. dr. ing Ștefan Voicu, Facultatea Chimie Aplicată, a explicat că “Ceea ce ne moleșește foarte mult după o masă copioasă este exact această cantitate de insulină care ajunge și la creier”. Acesta este, de altfel, motivu pentru care preferăm să dormim după omasă copioasă. El mai arată că 70% din tot colesterolul din organism este produs, de fapt, de propriul ficat. Restul vine din alimente.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinologie, spune că, de fapt, colesterolul se peoduce noaptea. “Așa vrea ficatul să îl producă, din această cauză și medicația care blochează secreția de colesterol se administrează seara. Ficatul are capacitatea să blocheze secreția de corelesterol, dacă noi introducem prea multă mâncare, prea multe grăsimi. Dacă mâncăm repetat seara grăsimi saturate, nu mai poate a capteze colesterolul din mâncare.”

Seara, receptorii de colesterol din ficat, cei care simt colesterolul din alimente, scad sau devin incapabili. Astfel, colesterolul rămâne liber în sânge. „Îi place să între în vase, unde produce inflamație ințial. Apoi depozite. Boală se numește ateroscleroză”, mai explică medicul.

Totuși, există câteva alimente care pot fi consumate după ora 18.00: este vorba despre ciocolată neagră, care conține o cantitate mică de zahăr; supa, care este un lichid cald și are un efect calmant; migdale; semințe de dovleac; orez – reduce riscul de insomnie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel