Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu bei suficientă apă

Angela Sabău |
Data publicării:
Apa este foarte importantă în organism
Apa este foarte importantă în organism

Iată ce se întâmplă dacă nu bem suficientă apă: 

Lipsa unui aport suficient de apă poate duce la deshidratare, care poate afecta corpul și creierul în mai multe moduri.

S-ar putea să simțim:

- oboseală

- incapacitatea de a ne concentra

- probleme ușoare de memorie

- lipsa de motivație

- depunem  mai mult efort pentru a finaliza o alergare sau o sesiune de gimnastică.

De obicei, știm când trebuie să bem apă, pentru că simțim sete, iar gura și buzele pot deveni puțin uscate.

Putem afla, de asemenea, dacă bem suficient, verificând culoarea urinei. Ar trebui să aibă o culoare galben pal. Urina întunecată, tulbure sau cu miros puternic este un semn că ne-am deshidratat și că trebuie să mărim aportul de lichide cât mai curând posibil.

Alte semne frecvente sunt durerile de cap și pielea uscată.

Câtă apă ar trebui să bem pe zi

Oamenii se întreabă adesea, „câtă apă ar trebui să beau într-o zi?” S-ar putea să credeți că știți răspunsul, dar binecunoscuta „regulă” despre consumul a opt pahare de apă pe zi nu este tehnic adevărată.

Cercetările publicate în British Medical Journal au explorat de unde vine ideea că avem nevoie de opt pahare în fiecare zi pentru hidratare.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că această cifră se bazează pe un studiu din 1945, care a afirmat că avem nevoie de 2,5 litri apă pe zi.

Ar putea părea mult și există un motiv pentru asta. Oamenii uită că apa găsită în alimente contează pentru această cantitate!

În prezent, NHS afirmă că aportul nostru de apă recomandat este de șase până la opt pahare de 200 ml lichid pe zi, aproximativ 1,2 litri. Amintiți-vă, aceasta include alimente, apă, lapte, sucuri, ceai și cafea

Însă ceaiul și cafeaua sunt diuretice și ne fac să vizităm toaleta mai des. Totuși, un studiu realizat de Școala de Științe a Sportului și Exercițiului de la Universitatea Loughborough a constatat că nu există dovezi că cafeaua ar fi condus la deshidratare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel