Ce subiecte poți să abordezi în cadrul ședinței de terapie. Cum se construiește încrederea în relația client-terapeut

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
sedinta de terapie Foto: Freepik @Drazen Zigic
sedinta de terapie Foto: Freepik @Drazen Zigic

Descoperă diferite aspecte ale terapiei, alături de sfaturi și strategii pentru a maximiza beneficiile acestui proces personal de dezvoltare și înțelegere.

Terapia este o călătorie personală și individualizată, care oferă oportunități unice de a înțelege și a explora profunzimile sinelui. Cu ajutorul unui terapeut dedicat și cu o abordare deschisă și sinceră, persoanele pot naviga prin provocările vieții cu mai multă înțelegere, reziliență și încredere în propriile forțe și abilități.

Mai jos vei regăsi o selecție de subiecte pe care le poți dezvolta pe parcursul sedințelor de terapie, abordând arii specifice, de la traume din trecut, la probleme noi care abia încep să se ivească.

Probleme mici

În terapie, nu există un subiect "corect" de discutat, iar oamenii pot vorbi despre orice doresc. Unii oameni vin la terapie pentru a aborda probleme specifice, cum ar fi anxietatea sau depresia, în timp ce alții trec prin tranziții în viață și au nevoie de ajutor pentru a face față schimbărilor.

Terapeuții consideră că nimic nu este interzis, iar oamenii pot discuta despre speranțele, visele, temerile, dezamăgirile, rănile, rușinea, conversațiile cu mama lor, interacțiunile cu partenerul lor, eșecurile percepute ca părinte, sexualitatea sau cea mai recentă întâlnire. Pentru a începe ședința, recapitulează ce s-a întâmplat de la ultima ședință și vezi ce dorești să explorați mai departe împreună.

Obiceiuri și modele comportamentale

Scrie într-un jurnal între ședințele de terapie pentru a urmări gândurile, tiparele și comportamentele, mai ales dacă ești timid sau ai probleme cu memoria. Scrierea te ajuta să identifici tipare în sentimente și comportamente pe care ai putea dori să le abordezi cu terapeutul tău. De exemplu, dacă observi sentimente de inadecvare sau nesiguranță, este o idee bună să discuți aceste probleme cu terapeutul tău. Această metodă nu necesită să iei jurnalul tine sau să citești din el în timpul ședinței.

Vezi și: Controverse în jurul postului intermitent și sănătatea cardiovasculară. Beneficii și riscuri pentru sănătatea inimii

Starea ta actuală

Ședințele de terapie sunt flexibile și ar trebui să se adapteze la ceea ce simți și de ce ai nevoie în acel moment. Fie că plănuiai să discutați despre relațiile tale dar ajungi să te descarci despre muncă, este perfect în regulă. Sol Rapoport, un terapeut de căsătorie și familie de la Centrul de bunăstare comportamentală de la UCLA, subliniază că terapia ar trebui să fie adaptată la nevoile tale actuale. Uneori, ceea ce ai nevoie cel mai mult este pur și simplu un spațiu sigur pentru a te exprima și a-ți descărca sentimentele.

Foto: Freepik

Relații

Discută cu terapeutul despre relațiile tale, inclusiv cu partenerul, familia și prietenii, pentru a înțelege dacă te simți susținut și dacă ai cu cine să-ți împărtășești sentimentele. Relațiile sunt cruciale pentru sănătatea mintală și afectează zilnic starea de spirit și sentimentele.

Discută cu terapeutul tău motivele pentru care eviți apelurile părinților, de exemplu. Chiar dacă ai relații bune, discută despre acestea pentru a identifica resurse pentru sesiuni în afara ședințelor.

Citește și: Detectarea timpurie a bolilor hepatice. Află simptomele variate în funcție de numeroasele boli ale ficatului

Traume 

Concentrându-te pe prezentul tău în cadrul ședințelor de terapie s-ar putea să nu incluzi discutarea experiențelor din trecut. De exemplu, este posibil să fi discutat despre problemele relației tale actuale, dar nu și despre relațiile tale anterioare sau despre căsătoria părinților.

A lua un moment pentru a face un pas înapoi de la prezent și a discuta despre trecutul tău te poate ajuta să abordezi sentimente care au fost nerezolvate sau înăbușite. Acest lucru te poate ajuta să te înțelegi pe tine însuți mai bine și să-ți gestionezi mai bine emoțiile, potrivit OpenCouseling

Lipsa de încredere

Încrederea este un aspect crucial al terapiei și este nevoie de timp pentru a o construi. Dacă te chinui să te deschizi în fața terapeutului tău, este normal. Terapeutul te poate ajuta să construiți o bază de încredere care îți va permite să te deschideți mai mult în viitor.

Terapia, în sine, se referă la relația dintre client și terapeut, iar dacă un client se străduiește să se deschidă, acest lucru poate indica faptul că încă mai trebuie să se dezvolte încrederea. Terapeutul urmărește să satisfacă nevoile clientului și să stabilească un raport pentru a încuraja vulnerabilitatea și deschiderea.

Noi provocări

Terapeutul Nicholas Hardy sugerează că persoanele care urmează o terapie au adesea probleme pe care doresc să le abordeze, dar este posibil ca acestea să se confrunte și cu sentimente sau emoții necunoscute. Aspecte noi ale vieții, cum ar fi nașterea, căsătoria sau mutarea, pot aprinde zone neexploatate care au nevoie de ajutor pentru a fi înțelese.

Clienții pot recunoaște că ceva este diferit, dar pot să nu articuleze acest sentiment. Dacă ceva s-a schimbat în viața ta și te face să te simți diferit, este important să discuți despre acest lucru într-un spațiu sigur, fără a judeca, nu doar despre lucrurile "rele".

Acestea fiind spuse, terapia este o călătorie personală și individualizată, care oferă oportunități unice de a înțelege și a explora profunzimile sinelui. Cu ajutorul unui terapeut dedicat și cu o abordare deschisă și sinceră, oamenii pot naviga prin provocările vieții cu mai multă înțelegere, reziliență și încredere în propriile forțe și abilități.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel