Ce sunt, de fapt, tincturile. Ce proprietăți terapeutice și medicinale au soluțiile folosite de milenii. Cum îți poți prepara singur poțiunea fără să folosești alcool
Ce sunt tincturile. Cum îți ajută corpul să funcționeze normal. Când și cum trebuie să le consumi.
Ce sunt tincturile. Tincturile de plante au fost folosite de mult timp ca remedii naturiste. Unele plante au beneficii dovedite pentru sănătate, în timp ce efectele altora sunt mai puțin clare și pot fi chiar dăunătoare pentru sănătate. Consultați un medic înainte de a începe orice tip de regim de remedii pe bază de plante.
Tincturile sunt extracte concentrate de plante medicinale realizate prin înmuierea scoarței, a boabelor, a frunzelor (uscate sau proaspete) sau a rădăcinilor de la una sau mai multe plante în alcool sau oțet.
Alcoolul sau oțetul extrage ingredientele active din părțile plantei, concentrându-le sub formă de lichid. Există unele cercetări și rapoarte anecdotice care sugerează că unele plante au proprietăți medicinale și beneficii pentru sănătate.
Tincturile există de milenii și sunt o componentă cheie a medicinei tradiționale pe bază de plante.
Vezi și: Cum te poate îmbolnăvi chiuveta din baie. Detaliul scârbos pe care l-ai omis mereu
Beneficiile tincturilor
Tincturile facilitează consumul substanțelor chimice naturale care stimulează sănătatea și care se găsesc în unele plante. De obicei, acestea sunt ieftin de făcut și pot fi preparate cu ușurință acasă.
Accesibilitatea remediilor pe bază de plante, cum ar fi tincturile, este probabil un motiv important pentru care se estimează că 80% din populația lumii se bazează pe aceste tratamente pentru cel puțin o parte din nevoile lor de sănătate.I
ată câteva plante comune folosite pentru tincturi, despre care studiile științifice sugerează că pot fi benefice pentru sănătate:
Mușețel (floare). Studiile sugerează că mușețelul este o plantă care este eficientă în tratarea anxietății, vindecarea rănilor și reducerea inflamației
Usturoi (căței, rădăcină). O analiză a mai multor studii științifice mici și limitate sugerează că usturoiul este eficient în realizarea unor mici reduceri ale colesterolului total și ale colesterolului LDL (rău), dar rezultatele nu au fost concludente. O analiză ulterioară a oferit rezultate ceva mai concludente.
Aceștia au sugerat că usturoiul a fost eficient în reducerea colesterolului total și a colesterolului LDL atunci când a fost utilizat timp de mai mult de 2 luni. Oamenii de știință studiază în prezent și potențiala utilizare a usturoiului în tratarea cancerului.
Ghimbir (rădăcină). Cercetările sugerează că ghimbirul poate reduce greața la femeile însărcinate, iar rapoartele anecdotice susțin că este un bun remediu pentru răul de mișcare.
Gingko (frunze). Ginkgo este folosit în mod tradițional pentru a trata o serie de afecțiuni, de la astm la tinitus. Recent, oamenii de știință au explorat potențialul său de utilizare în îmbunătățirea memoriei, prevenirea demenței și stimularea funcției cerebrale.
Studiile arată că ginkgo conține substanțe chimice cunoscute pentru a stimula modul în care funcționează celulele creierului. Dar nu se explică modul în care afectează modul în care funcționează creierul la o persoană reală.
Ginseng (rădăcină). Cercetările sugerează că ginsengul poate avea efecte psihologice și imunitare benefice. De asemenea, sugerează că ginsengul poate ajuta persoanele cu diabet.
Ciulinul de lapte (fructe). Cercetările sugerează că ciulinul de lapte poate vindeca bolile ficatului.
Sunătoarea (floare, frunze). O trecere în revistă a studiilor asupra sunătoarei sugerează că aceasta poate ameliora simptomele depresiei.
Valeriana (rădăcină). O revizuire mică și limitată a studiilor sugerează că rădăcina de valeriană poate îmbunătăți calitatea somnului, potrivit Healthline.
Cum se face o tinctură
Tincturile pot fi făcute acasă cu plante care pot fi folosite în siguranță. Cel mai simplu mod de a face o tinctură este să scufundați plantele în alcool într-un borcan de sticlă.
Iată cum:
- Găsiți planta sau plantele pe care doriți să le folosiți. Asigurați-vă că luați doar părțile plantei care sunt sigure pentru a fi folosite.
- Umpleți un borcan de sticlă până la două treimi sau trei sferturi cu frunze proaspete tocate fin.
- Umpleți până la jumătate cu frunze uscate și rădăcini, scoarță sau fructe de pădure. Și umpleți un sfert până sus cu rădăcini uscate, scoarță sau fructe de pădure.
- Turnați alcool de cereale de 40 până la 70% peste ierburi până în partea de sus a borcanului de sticlă, acoperindu-le complet.
- Acoperiți borcanul cu hârtie pergament și apoi înșurubați un capac metalic
- Lăsați-l să stea timp de 6 până la 8 săptămâni.
- Așezați o pânză de mestecat peste o pâlnie și lăsați tinctura să se scurgă prin ea.
- Lichidul strecurat este tinctura dumneavoastră. O puteți păstra ani de zile dacă este îmbuteliată și depozitată într-un loc răcoros și întunecat.
Dacă nu vă place alcoolul sau aveți alergie la alcool, atunci acesta se poate înlocui cu oțet alb sau de mere.
-
-
-
-
Cum vor fi folosiți banii din Sănătate. Dr. Horațiu Moldovan, explicații18.12.2025, 17:12
-
Alexandru Rogobete, anunțul momentului despre reforma din Sănătate18.12.2025, 16:53
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Oregano, planta simplă care reduce stresul, întărește imunitatea și luptă cu infecțiile
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
