Cea mai nouă dietă! Un nou mod de a privi mâncarea

Dieta cu alimente cu o densitate energetică scăzută pare a fi doar o altă rețetă de pierdere în greutate. Ei bine, noua dietă este de fapt o abordare cu decenii de cercetare în spatele...
Conceptul dietei cu alimente cu o densitate energetică scăzută este simplu: Mănânci mai multe alimente cu un conținut mai mare de apă, pentru a obține un volum mai mare, dar cu mai puține calorii.
La ce aliment renunți și cu ce îl înlocuiești
Densitatea energetică este pur și simplu cantitatea de energie – sau de calorii - dintr-un gram de alimente. Alimentele pot avea o densitate foarte scăzută, scăzută, medie sau înaltă.
Untul, de exemplu, este un aliment cu înaltă densitate, având 180 de calorii în 20 de grame. Pepenele roșu, însă, este un aliment cu densitate foarte scăzută, cu doar 7 calorii în 20 de grame. Dimensiunea porției este un alt mod de a face diferența. De exemplu, o portocală și jumătate are același număr de calorii ca trei sticksuri subțiri.
Pentru a afla densitatea energetică a unui aliment, împărțiți numărul de calorii dintr-o porție cu numărul de grame din cantitatea respectivă. Densitățile de densitate a energienergetice din categoria foarte scăzută sunt de la 0,5 la 1 calorii/gram. În cazul densității înalte, limita e de între 4 și 9 calorii pe gram.
Cum calculezi densitatea energetică (calorii pe gram)
Puteți calcula cu ușurință densitatea energetică a oricărui produs alimentar. Utilizați un contor de calorii pentru a face calculul pentru alimente proaspete. Pentru cele ambalate, folosiți, de pe etichete, tabelul cu valori nutriționale și împărțiți caloriile la grame pentru a calcula densitatea, dar și cât să pui într-o porție.
Alimentele cu densitate energetică scăzută sunt, de obicei, bogate în fibre, precum și în apă, astfel încât acestea vor da senzația de sațietate. Acesta este motivul pentru care înlocuirea alimentelor cu densitate mare de energie cu cele scăzute, pentru reducerea aportului zilnic de calorii, este mai eficientă decât doar reducerea porțiilor, ceea ce vă va lăsa, poate, înfometați.
Consumul de alimente cu densitate scăzută a energiei funcționează la fel de bine pentru pierderea în greutate cât și pentru menținerea greutății, notează nutriționiștii de la MedicineNet.com.
În rețete, înlocuirea alimentelor poate fi la fel de simplă ca adăugarea mai multor legume ne-amidonice în locul celor cu amidon și a unei bucăți de carne. Mai degrabă decât să mâncați sandwich-uri, înlocuiți pâinea cu legume cu frunze verzi. Spre exemplu cu foi mari de salată. Când mănâncați cereale, alegeți fulgi de ovăz și quinoa, care cresc în volum atunci când sunt puse în apă – umplu mai mult din stomac decât celelalte cereale integrale.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Cum scap de pofta de dulce
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.