Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Care este băutura care te ajută să trăiești mai mult, reduce riscul de cancer, diabet și boli de inimă.
Ceaiul, după apă, este cea mai consumată băutură din lume. Aproximativ 78% din ceaiul produs la nivel mondial este negru și este folosit în principal în Europa și America de Nord.
Aproximativ 20% este verde și este consumat mai ales în țările asiatice. Aproximativ 2% este oolong, care suferă un nivel de oxidare undeva între ceaiul verde și cel negru și este preferat în China și Taiwan.
Cercetătorii americani de la National Cancer Institute susțin că un consum a cel puțin două cești de ceai negru pe zi reduce riscul de deces din toate cauzele.
Ceaiul negru, adesea neglijat în favoarea ceaiului verde, tocmai a primit eticheta de "băutură sănătoasă".
Potrivit studiului la care au participat 498.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, înregistrate la British Biobank, consumul a cel puțin două cești de ceai negru în fiecare zi reduce riscul de deces din toate cauzele.
"În timpul unei urmăriri medii de 11 ani, un consum ridicat de ceai a fost ușor asociat cu un risc mai mic de mortalitate la cei care au băut 2 sau mai multe cești pe zi, comparativ cu cei care nu au băut ceai. Consumul de ceai negru, care este bogat în polifenoli sănătoși pentru inimă și despre care se știe că reduce nivelul colesterolului "rău" LDL, este asociat în primul rând cu rate mai mici de deces din cauza bolilor cardiovasculare (boli coronariene, accidente vasculare cerebrale).
Adăugarea de zahăr în ceai sau faptul că participanții au băut și cafea nu au modificat rezultatele", se arată în studiul publicat în Annals of Internal Medicine.
Cercetătorii au declarat că "nu s-a observat nicio tendință clară în ceea ce privește decesele cauzate de cancer sau de boli respiratorii".
Singura limitare a studiului pe care autorii o recunosc este lipsa de informații privind anumite aspecte ale consumului de ceai, cum ar fi volumul ceștilor sau tăria ceaiului.
VEZI ȘI: Resveratrolul, antioxidantul ce luptă cu stresul. Unde îl găsim și ce alte beneficii mai are
Cea mai recentă revelație despre ceaiul negru este capacitatea sa de a atenua creșterile de zahăr din sânge.
Un alt studiu a constatat că ceaiul negru reduce semnificativ creșterile nivelului de glucoză din sânge atât la adulții sănătoși, cât și la cei prediabetici, în acest caz după ce au consumat o băutură zaharată.
"Am demonstrat că ceaiul negru a redus creșterea glicemiei după consumul de zaharoză la 60, 90 și 120 de minute, comparativ cu placebo", au scris autorii studiului, care apare în Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition.
"Datele confirmă faptul că polifenolii reduc răspunsul glicemic și pot fi responsabili pentru ratele mai mici de diabet observate în cazul consumului de ceai și cafea", a declarat Peter Clifton, doctor în medicină, profesor de nutriție la University of South Australia din Adelaide, care a realizat recent o analiză a rolului polifenolilor alimentari (din ceai, scorțișoară, cafea, ciocolată, rodie, vin roșu și ulei de măsline, printre altele) în reglarea homeostaziei glucozei și a sensibilității la insulină, publicată în Nutrients. ²˒ ³
Într-adevăr, principalii compuși bioactivi din ceaiul negru sunt polifenolii - antioxidanți naturali care abundă în alimentele (și băuturile) vegetale și despre care se spune că promovează sănătatea și protejează împotriva unei serii de boli.
Ceaiurile negru, verde și oolong sunt toate fabricate din planta Camellia Sinensis. Ceaiul verde, care este minim oxidat, conține flavonoide simple numite catechine. În timpul procesului de fabricare a ceaiului negru, care este mai complet oxidat, catechinele se transformă în flavonoide complexe cunoscute sub numele de teaflavine și tearubigene, iar cercetările au arătat că teaflavinele și tearubigenele mențin proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, anticancerigene și antihipertensive substanțiale.
"Noul studiu confirmă concluziile unui număr de studii biologice, fiziologice, clinice, epidemiologice și ecologice care sugerează un efect pozitiv al consumului de ceai negru asupra prevenirii diabetului și diabetului clinic", a declarat Ariel Beresniak, doctor în medicină, director executiv al Data Mining International din Geneva și autor principal al unui studiu global de amploare privind ceaiul negru și sănătatea, publicat în British Medical Journal.
Studiul respectiv, care a implicat date din 50 de țări din întreaga lume, a constatat că țările cu cele mai ridicate niveluri de consum de ceai negru - Irlanda, urmată de Regatul Unit, Turcia și Rusia - au fost asociate cu cea mai scăzută incidență a diabetului de tip 2. Statele Unite s-au clasat aproape de ultimul loc pe lista țărilor consumatoare de ceai negru.
Cu toate acestea, noul studiu nu dovedește cauza și efectul, a spus Dr. Beresniak, adăugând că trebuie efectuate mai multe cercetări privind cauzalitatea în ceea ce privește beneficiile ceaiului negru pentru controlul glucozei.
În timp ce în experimentele de laborator s-a demonstrat că extractele de ceai negru blochează absorbția carbohidraților și suprimă glicemia postprandială în studiile pe animale, autorii ultimului raport au declarat că au întreprins studiul lor din cauza lipsei relative de cercetări clinice privind efectele ceaiului negru asupra controlului glicemic postprandial la om.
De asemenea, autorii au menționat că menținerea sub control a glicemiei după mese este o modalitate esențială, dar simplă, de a contribui la prevenirea diabetului și că ceaiul negru, considerat un aliment funcțional, poate fi util în acest scop, potrivit endocrineweb.
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
 Ceai negru - Foto: Freepick
        Ceai negru - Foto: Freepick