Ceaiul de mentă, dincolo de ameliorarea problemelor respiratorii. Beneficiile miraculoase pe care le are cu fiecare înghițitură

Monika Baciu |
Data publicării:
ceaiul de menta - FOTO: Freepik@jcomp
ceaiul de menta - FOTO: Freepik@jcomp

Ceaiul de mentă este un ceai de plante apreciat în întreaga lume pentru aroma sa proaspătă și gustul său liniștitor. Beneficiile ceaiului de mentă sunt promovate pe scară largă.

Ceaiul de mentă este cunoscut pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate și pentru gustul său plăcut. În mod obișnuit, ceaiul de mentă este preparat din frunze de mentă piperată. Menta piperată (Mentha x piperita) este o plantă hibridă, rezultată din încrucișarea plantei de mentă țârâitoare și a plantei de mentă de apă.

Menta piperată, o plantă perenă, are frunze verzi strălucitoare și poate fi crescută cu ușurință în diferite spații cu lumină redusă, inclusiv într-un apartament, ceea ce a dus la popularitatea sa în cultivarea pentru alimente și băuturi. De asemenea, poate fi amestecată cu eucalipt pentru prevenirea răcelilor și gripei, potrivit Very Well Fit.

Ceaiul de mentă poate fi preparat doar cu frunze de mentă piperată, dar puteți combina, de asemenea, frunzele de mentă piperată cu cele de mentă țârâitoare pentru a obține un ceai cu aromă dublă de mentă. Unele persoane amestecă chiar frunze de mentă piperată cu alte ingrediente erbacee pentru a crea amestecuri unice.

Ceaiul de mentă piperată a fost utilizat în scopuri medicinale de mii de ani, cu referințe la culturile greacă, romană și egipteană antică. Cu toate acestea, conform Institutelor Naționale de Sănătate din SUA, menta piperată nu a fost recunoscută ca un tip distinct de mentă până în secolul al XVIII-lea.

Vezi și: Enterocele, prolapsul intestinului subțire. Boala pe care o poți face din cauza strănutului, constipației sau a ridicării unor obiecte grele

Cum se prepară ceaiul de mentă

Puteți achiziționa plicuri de ceai de mentă la magazinul local sau în magazinele de produse naturiste. Majoritatea magazinelor vând și mentă piperată vrac, care poate fi folosită cu un infuzor de ceai.

Pentru a pregăti ceaiul de mentă, pur și simplu plasați plicul de ceai sau infuzorul cu frunze de ceai în partea de jos a unei căni cu o capacitate de circa 200 ml și turnați apă fierbinte peste. Lăsați ceaiul să stea timp de 4-6 minute, în funcție de intensitatea dorită.

Unii consumatori apreciază ceaiul de mentă piperată cu puțină lămâie sau puțin zahăr.

Vezi și: Motivul pentru care să pui sare în frigider. Cel mai folosit condiment care face minuni. Ce impact are asupra alimentelor și cum îți influențează sănătatea

Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de mentă

Ameliorarea digestiei: Ceaiul de mentă poate ajuta la relaxarea mușchilor stomacului și a tractului digestiv, ceea ce poate reduce senzația de balonare și disconfortul abdominal. De asemenea, poate contribui la scăderea simptomelor sindromului de colon iritabil (IBS).

Combaterea grețurilor și a indigestiei: Consumul de ceai de mentă poate calma stomacul și reduce grețurile sau senzația de arsură la stomac. De aceea, este adesea recomandat ca remediu natural pentru indigestie și disconfort gastric.

Respirație proaspătă: Mentolul din mentă are un efect de răcorire și poate ajuta la neutralizarea mirosurilor neplăcute ale respirației. De aceea, ceaiul de mentă este frecvent folosit pentru a obține o respirație proaspătă.

Reducerea durerilor de cap: Proprietățile relaxante ale mentolului pot contribui la reducerea durerilor de cap și a migrenelor. Inhalarea vaporișilor de ceai de mentă sau aplicarea uleiului esențial de mentă pe frunte poate ajuta la ameliorarea disconfortului.

Vezi și: Boala mortală pe care o poți face din cauza cartofilor la cuptor. Mare greșeală pe care o faci când îi gătești

Efecte antiinflamatorii: Mentolul și alte compuși din mentă au proprietăți antiinflamatorii, ceea ce face ca ceaiul de mentă să fie util în gestionarea simptomelor unor afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă.

Ameliorarea simptomelor alergiilor și răcelilor. Ceaiul de mentă poate ajuta la desfundarea căilor respiratorii și la ameliorarea congestiei nazale, ceea ce poate fi de ajutor în cazul alergiilor sezoniere și al răcelilor.

Relaxare și reducerea stresului: Aroma de mentă are un efect calmant și poate contribui la reducerea stresului și a anxietății. Un ceai de mentă cald poate fi o băutură reconfortantă pentru a vă relaxa.

Ajutor în controlul greutății: Unele cercetări sugerează că ceaiul de mentă poate ajuta la reducerea poftei de mâncare și la controlul apetitului, ceea ce poate fi benefic pentru cei care încearcă să slăbească.

Beneficii pentru piele: Aplicarea locală a uleiului esențial de mentă diluat poate ajuta la calmarea iritațiilor pielii, a mâncărimii și a inflamațiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel