Cel mai nociv mic dejun. Medic: Nu l-aș mânca niciodată

Un medic specialist în diabet și nutriție a dat cele 8 exemple nocive de mic dejun pe care nu ar trebui să le mai mâncăm la primele ore ale dimineții.
Consumul de carbohidrați dimineața poate determina o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, urmată de o scădere rapidă, ceea ce poate duce la senzația de foame și oboseală mai devreme.
Potrivit medicilor, evitarea carbohidraților la micul dejun ar putea ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge mai stabil.
Medicul specialist în diabet și nutriție a dat 8 exemple de mic dejunuri rele pe care marea majoritate dintre noi le consumăm dimineața, mai ales că multe sunt promovate ca rețete de mic dejun bune pentru siluetă.
Vezi și: Două remedii simple pentru scăderea colesterolului. Dr. Roxana Novac: E musai
"Iată 8 dintre cele mai rele mic dejunuri pe care le poți mânca dimineața, fără să știi acest lucru.
Foto: Freepik @EyeEm
Dacă obișnuiești să mănânci dimineața, evită pe cât posibil alimentele bogate în carbohidrați, mai ales dacă te confrunți cu probleme de greutate, rezistența la insulină sau diabet.
Consumate pe stomacul gol după o perioadă de post nocturn, acestea sunt absorbite rapid, provocând creșteri ale nivelului de zahăr din sânge și stimulând eliberare de insulină.
Nivelul crescut de insulină în corp generează senzația de foame și accentuează rezistența la insulină, făcând celulele corpului și mai rezistente la acțiunea sa.
Alegerea alimentelor potrivite pentru micul dejun este esențială pentru a menține stabilitatea glicemică.
Iată 8 exemple de mic dejunuri care accentuează fenomenele menționate și care ar trebui evitate cu desăvârșire:
1. Smoothie-uri simple din fructe
2. Cereale cu zahăr
3. Fulgi de ovăz
4. Produse de patiserie, precum pâinea albă, covrigei, merdenele și biscuiți
5. Iaurtul cu fructe din comerț
6. Clătite sau gofre
7. Brioșe din comerț
8. Consumul excesiv de fructe.
Dacă totuși vrei să consumi carbohidrați dimineața, optează pentru cei bogați în fibre și cu indice glicemic scăzut și include la micul dejun proteine și grăsimi sănătoase pentru menținerea unor niveluri stabile ale zahărului din sânge și a insulinei", a spus dr. Anca Leonte, medic specialist diabet și nutriție, pe pagina sa de Instagram.
Cu ce ai putea înlocui mesele bogate în carbohidrați de la micul dejun
Înlocuirea unui mic dejun bogat în carbohidrați cu opțiuni mai echilibrate din punct de vedere nutrițional poate fi o strategie bună pentru sănătate.
În loc de cabohidrați, poți opta pentru surse de proteine slabe în grăsimi, cum ar fi: ouă fierte, iaurt grecesc, brânză cottage, care te vor ajuta să te simți sătul și să îți poți menține nivelul de energie pe tot parcursul dimineții.
Apoi, produse precum avocado, nuci, semințe de chia sau unt de nucă de cocos, combinate cu ouă, legume sau iaurt pot fi exemple nutritive și delicioase pentru micul dejun.
În plus, alimentele bogate în fibre precum fulgii de ovăz integrali, semințele de in, fructele proaspete sau legumele te ajută să te simți sătul și pot contribui la menținerea sănătății tractului digestiv.
Nu uita să incluzi în alimentația ta legumele. Legumele precum spanacul, roșiile, castraveții sau ardeiul sunt o alegere sănătoasă, oferind vitamine și echilibrând glicemia.
-
-
-
-
-
De ce îți pocnește maxilarul? Cauze, semne și ce poți face imediat13.10.2025, 19:18
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.