Chirurgia, tratament al cancerului bronhopulmonar. Medic: Intervențiile deschise, clasice sunt înlocuite de intervenții minim invazive

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
chirurgia - FOTO: Freepick
chirurgia - FOTO: Freepick

Chirurgia este tratamentul cancerului bronhopulmonar. Noile metode permit extirparea tumorii, fără a fi nevoie de îndepărtarea întregului plămân.

Chirurgia este o parte din tratamentul cancerului bronhopulmonar. Dr. Mihaela Codreși medic primar chirurgie toracică a explicat la Digi 24 când este necesară intervenția chirurgicală și cum se face selecția cazurilor. 

”Odată stabilit diagnosticul de cancer bronhopulmonar, cazul este analizat de o comisie multidisciplinară formată din medic oncolog, radioterapeut, chirurg toracic, medic imagist și anatomopatolog. Împreună analizează date legate de pacient, vârsta, starea generală, comorbidități și date legate de tumoră, tipul histopatologic, localizare, extensia acesteia. În funcție aceste date se stabilește modalitatea de tratament oportună

Se poate efectua tratament chirurgical sau tratament oncologic. Fiecare separat sau tehnici combinate. Tratamentul chirurgical este indicat, în primul rând, stadiilor de cancer bronhopulmonar incipiente, mai exact tumorilor pulmonare cu dimensiuni mici localizate strict la nivelul parenchimului pulmonar. În aceste cazuri, tratamentul chirurgical are singurul rol curativ.

Tratamentul chirurgical este indicat în tumorile avansate local, cum ar fi tumorile care invadează pleura, peretele toracic, diafragmul. În aceste situații, tratamentul chirurgical se face asociat cu chimio și radioterapie.

Se mai poate efectua în stadiile avansate, în care recomandarea este tratament oncologic, dar în care apar diverse complicații cum ar fi infecțiile care pun în pericol viața pacientului. Și în aceste situații tratamentul chirurgical este strict cu scop paleativ.

Vezi și: Cum să prăjești corect oul. Mihaela Bilic: Secretul nu constă în ulei, ci în căldură

Tratamentul chirurgical al cancerului pulmonar constă în îndepărtarea formațiunii tumorale împreună cu țesutul pulmonar la nivelul căruia se dezvoltă tumora și cu stațiile ganglionare adiacente. Cea mai frecvent întâlnită intervenție chirurgicală este lobectomia. Aceasta constă în îndepărtarea unui lob pulmonar.

Sunt situații cum ar fi dimensiuni foarte mici ale tumorii sau în care statusul pacientului nu permite rezecțiile extinse și atunci rezecția se limitează la un segment. Există și situații în care este necesară extirparea întregului plămân. Din cauza avansării a tehnicilor și procedurilor chirurgicale, pneumonectomia este efectuată din ce în ce mai rar. Se efectuează tehnici care păstrează parenchim sănătos, în locul pneumonectomiilor se practică leboectomii asociate cu tehnici bronhoplastice sau angioplastice.

În ceea ce privește abordul chirurgical, intervențiile deschise, clasice sunt înlocuite din ce în ce mai frecvent de intervenții minim invazive, toracoscopice sau cu chirurgie video asistată pentru intervenții și operații din ce în ce mai laborioase”, a explicat medicul. 

Vezi și: Salata verde cu frunze roșii, efecte asupra tensiunii și inimii. Care sunt beneficiile acesteia

Cancer pulmonar, simptome, cauze, tratament și stadii de boală. Radonul, substanța din casă care poate provoca acest tip de cancer

Cancerul pulmonar este una dintre principalele cauze de deces din lume, este un tip de cancer care debutează în plămâni și se poate răspândi în alte zone ale corpului.

Oricine se poate îmbolnăvi de cancer pulmonar, dar 90% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt rezultatul fumatului.

Fumul dăunează țesutului pulmonar din prima secundă în care îl inhalezi. Odată ce celulele pulmonare sunt deteriorate, acestea încep să se comporte anormal. Acest lucru crește riscul de cancer pulmonar.

Cancerul pulmonar cu celule mici este aproape întotdeauna asociat cu fumatul intens. Atunci când încetați să fumați, plămânii pot fi capabili să se vindece, reducând riscul de cancer pulmonar.

De asemenea, vă puteți crește riscul de cancer pulmonar prin inhalarea de substanțe periculoase, cum ar fi:

- radon. Expunerea la radon este a doua cauză principală a cancerului pulmonar, potrivit Asociației Americane a Plămânilor.

- azbest

- arsenic

- cadmiu

- cromul

- nichel

- unele produse petroliere

- uraniu.

Cercetările arată că mutațiile genetice moștenite vă pot face mai predispus la apariția cancerului pulmonar, mai ales dacă fumați sau sunteți expus la alți agenți cancerigeni. Uneori, nu există o cauză evidentă pentru cancerul pulmonar.

Vezi și: Micul dejun, necesar pentru organism. Ce se întâmplă dacă sari peste această masă

Cancerul pulmonar - care sunt simptomele

Stadiile incipiente ale cancerului pulmonar nu provoacă întotdeauna simptome. Atunci când apar simptome timpurii, acestea pot include semne precum dificultăți de respirație, alături de simptome neașteptate, cum ar fi durerile de spate.

Durerile de spate pot apărea atunci când tumorile provoacă presiune în plămâni sau când se răspândesc la măduva spinării și la coaste.

Alte semne timpurii ale cancerului pulmonar pot include:

- tuse persistentă sau o înrăutățire a tusei

- tuse cu expectorații sau sânge

- durere în piept care se agravează atunci când respirați adânc, râdeți sau tușiți

- răgușeală

- respirație șuierătoare

- slăbiciune și oboseală

- pierderea poftei de mâncare și scăderea în greutate

- infecții respiratorii recurente, cum ar fi pneumonia sau bronșita

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel