Alegerea alimentelor este extrem de importantă atunci când vrem să slăbim, precum și cantitatea de mâncare pe care ingerăm. Medicul nutriționist Mihaela Bilic reamintește de un amănunt care ne scapă din vedere, de foarte multe ori, în special când mâncăm în grabă: mestecatul. Iată ce spune ea despre importanța mestecatului pe îndelete a alimentelor.
„Credeați că ați încercat totul în materie de cură de slăbit? Ei bine, diete ciudate/extreme există de când lumea și chiar dau rezultate.
Horace Fletcher a intrat în istoria nutriției sub numele de “Marele Mestecător”, folosind o metodă simplă: fiecare înghițitură de mâncare trebuie mestecată de 32 de ori. Ideea aparține lordului William Gladstone, prim-ministru britanic pe la 1880, care recomandă mestecatul drept metodă de slăbit, detox și reglare a digestiei.
Fletcher se pune pe mestecat și slăbește 20 kg în doar câteva luni. Mecanismul este simplu și corect, cu cât mestecăm mai bine, cu atât digerăm mai ușor și ne săturăm cu mai puțină mâncare. Fiecare fel de mâncare reprezintă 12-15 înghițituri și va dura 15-20 minute să-l consumăm, fix cât îi trebuie creierului să spună că s-a săturat! O masă completă necesită nu mai puțin de 2.500 “mestecături”, așa că fie ne plictisim, fie obosim… dar sigur ne oprim.
Chiar dacă a trecut un secol, mestecatul este sănătos, indiferent că vorbim de alimente bogate în fibre (cereale, fructe, legume) sau carne. Fletcher recomandă să mestecam, chiar și simbolic, inclusiv lichidele (lapte, supă) și să nu înghițim decât atunci când îmbucătura de mâncare s-a lichefiat total. Eu spun că merită încercat, măcar ca exercițiu împotriva lăcomiei și impulsivității alimentare”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.