Cofeina, efecte negative asupra sistemului imunitar
Multe persoane se bazează pe cofeină pentru a le crește energia dimineața și pe tot parcursul zilei. Cu toate acestea, aportul ridicat de cofeină poate crește impactul pe care stresul fizic și psihic îl...
Stresul cronic poate provoca dezechilibre hormonale și alte perturbări în corpul dvs. care duc la un sistem imunitar afectat, crescând riscul de a dezvolta infecții și boli precum cancerul, notează Livestrong.
Cofeina crește activitatea din creierul prin inhibarea adenozinei neurotransmițătorului, un neurotransmițător care scade nivelul altor neurotransmițători, păstrându-i în control. Cofeina stimulează, de asemenea, sistemul nervos simpatic, care este responsabil pentru răspunsul la luptă sau la zbor. În timpul răspunsului la luptă sau la zbor, hormonii de stres, cum ar fi cortizolul, fac ca depozitele de grăsimi și zahăr din corp să fie eliberate pentru pregătirea efortului fizic.
Stresul și sistemul imunitar
Deși acest răspuns la stres este important pentru supraviețuire, atunci când persistă, poate provoca probleme de sănătate, inclusiv glicemie ridicată, colesterol crescut și trigliceride și suprimarea sistemului imunitar. Sistemul dumneavoastră imunitar este responsabil de recunoașterea și distrugerea agenților patogeni, cum ar fi bacteriile, ciupercile și virușii, precum și eliminarea celulelor deteriorate, atât în cazul rănilor și celulelor cu comportament anormal, cât și a celor care produc cancer.
Contribuție la cofeină
Un studiu din 2006 publicat în „Farmacologie, biochimie și comportament" a constatat că bărbații și femeile au băut cantități mari de cofeină - trei doze de 250 de miligrame - au experimentat eliberarea unor niveluri mai ridicate ale hormonului de stres cortizol, ca răspuns la stresul fizic și mental. Nivelurile crescute de cortizol sunt cunoscute pentru a reduce capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecțiilor.
Aportul de cafeină
Potrivit Huffington Post, aportul scăzut până la moderat de cafeină are câteva efecte cunoscute asupra sănătății. Limitați-vă aportul la 200 de miligrame pe zi sau aproximativ 2 căni de cafea. Dacă depășiți 500 de miligrame pe zi, puteți experimenta efectele unui sistem nervos simpatic activat, inclusiv insomnie, nervozitate, iritabilitate, probleme digestive, bătăi rapide ale inimii și tremor muscular.
-
Pune câteva frunze de dafin în dulap. Te vei îndrăgosti de acest truc26.12.2025, 21:36
-
AVC este de la inimă: mit sau adevăr?26.12.2025, 18:27
-
De ce respirația miroase a gunoi după ce mănânci ceapă?26.12.2025, 17:54
-
3 alimente care chiar reduc balonarea26.12.2025, 17:01
-
Ceaiul care desfundă nasul instant26.12.2025, 15:50
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Alimentele „interzise” care ar putea proteja creierul: ce arată un studiu pe 25 de ani
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
