Complicații ale gripei, dintre care unele sunt mortale

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Cele mai multe cazuri de răceală sau de gripă pot fi tratate la domiciliu, cu simptome care dispar în decurs de o săptămână sau două. Cu toate acestea, infecțiile tractului respirator superior (nas și gât) și tractului respirator inferior (plămânii) pot duce la complicații moderate sau potențial grave ori mortale. Iată câteva dintre ele: 

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor Transmisibile (CDC) estimează că, în medie, peste 200.000 de persoane din Statele Unite sunt spitalizate în fiecare an pentru complicații cardiace sau respiratorii legate de gripă.  Chiar și o răceală obișnuită poate duce la afecțiuni cum ar fi bronșita, o infecție a urechilor sau sinusurilor și pneumonie.

Dacă te simți puțin rău, apoi bine, și din nou rău asta ar putea fi un semn al unei suprainfecții, o infecție secundară mai gravă care are loc atunci când sistemul tău imun este slăbit de o boală ușoară.

„S-ar putea ca sistemul imunitar să fi obosit și o altă infecție a fost capabilă să intre în organism", spune dr. David Weitzman, un medic de urgență în Carolina de Nord și un membru al consiliului de administrație al Academiei Americane de Medicină de Urgență, citat de everydayhealth.com. „Sau ai fost expus la un al doilea tip de virus și te-ai îmbolnăvit din nou", continuă el.

Cine are risc de complicații la răceală și gripă?

Anumite categorii de populație sunt în mod special expuse riscului de a dezvolta complicații legate de răceală sau gripă:

- Adulți în vârstă de 65 de ani și persoane în vârstă de 85 de ani sau mai mari au cele mai mari rate de spitalizare asociate gripei;

- Copiii cu vârsta sub 5 ani. Milioane de copii se îmbolnăvesc anual cu gripa sezonieră, iar mii necesită spitalizare.

- Femeile gravide. Modificările aduse sistemului imunitar, inimii și plămânilor în timpul sarcinii cresc riscul unei femei gravide, iar gripa poate fi dăunătoare unui copil în curs de dezvoltare. 

- Adulți cu condiții medicale preexistente. Acestea includ bolile cronice cum ar fi astmul, bolile pulmonare obstructive cronice, diabetul și bolile cardiace.

Ce complicatii pot cauza o raceală sau gripă?

O raceală sau o gripă pot duce la complicații prin reducerea capacității organismului de a lupta împotriva altor infecțiuni (cum ar fi virusurile sau bacteriile care cauzează pneumonia) sau la agravarea condițiilor medicale existente (cum ar fi declanșarea atacurilor de astm).

Potențialele complicații la răceală și gripă includ următoarele:

Bronșita

O inflamație a căilor respiratorii care duc aer la și de la plămâni, bronșita acută este frecvent cauzată de virușii care provoacă răceala și gripa. Bacteriile și iritanții inhalați pot provoca, de asemenea, afecțiunea. Simptomele de bronșită includ respirația sacadată, șuierătoare și tusea încărcată cu mucus.

Deshidratarea

A fi bolnav poate scădea pofta de mâncare și aportul de lichide, ceea ce te poate face să te deshidratezi. Diareea și vărsăturile pot contribui, de asemenea, la deshidratare. Semnele de deshidratare la copii includ letargie, urinare mai puțină și mai rarp, și mai puține lacrimi atunci când plâng. Adulții vor simți o gură uscată, vor urina mai puțin, vor produce urină mai închisă la culoare și își vor simți capul ușor. Deshidratarea severă este o urgență medicală, care pune viața în pericol mai ales copiilor, și poate necesita tratament cu fluide administrate intravenos.

Infecțiile urechii

„Cu o răceală, puteți avea dureri ale urechii deoarece timpanul devine inflamat de infecția virală", spune dr. Richard Rosenfeld, profesor la Universitatea de Stat din New York și șef al secției de ORL de la Centrul Medical Universitar din Brooklyn. Infecțiile la urechi sunt mai frecvente la copii, deoarece tuburile Eustachiene (căile care scurg fluidele din ureche) sunt mai mici și pot deveni ușor umflate sau blocate.

Miocardita

Este o inflamație a stratului mijlociu al peretelui inimii (miocardul), miocardita poate fi cauzată de viruși ai răcelii sau gripei. Poate începe cu simptome ușoare, cum ar fi oboseală și febră, dar poate duce la dureri în piept, aritmie, atac de cord sau accident vascular cerebral, care pot fi mortale.

Miozita

Infecțiile virale cum ar fi gripa pot provoca inflamații care afectează fibrele musculare. Simptomele includ dureri musculare și slăbiciune, precum și simptome de febră, tuse și nas înfundat. Miozita poate să dispară singură în câteva zile sau săptămâni, sau poate deveni o afecțiune cronică. 

Pericardita

O inflamație a țesutului care înconjoară inima (pericardul), pericardita este cauzată de obicei de infecțiile virale. Simptomele includ durere în piept ascuțită, asemănătoare unui atac de cord, însoțită de febră, slăbiciune și tuse. De cele mai multe ori, afecțiunea se rezolvă ușor sau fără tratament, dar cazurile severe necesită spitalizare și intervenții chirurgicale. 

Pneumonia

O complicație comună și potențial periculoasă pentru viață (mortală) a gripei, pneumonia este o infecție pulmonară care poate fi cauzată de viruși sau de bacterii. Virușii gripali și cei ai virozelor pot duce la pneumonie virală, care este de obicei mai puțin gravă decât pneumonia bacteriană. Simptomele pot include febră, durere în gât, tuse, dureri musculare și oboseală. Pneumonie bacteriană poate urma unei infecții virale, precum o răceală sau o gripă. Simptomele includ o tuse care produce mucus decolorat, febră mare și dificultăți de respirație. Dacă nu este tratată, pneumonia poate deveni severă. Semnele de pneumonie severă includ dificultăți de respirație, ritm cardiac rapid și o nuanță albăstruie a buzelor și a unghiilor.

Infecția sinusurilor

Sinuzita, o inflamație a sinusurilor, poate fi virală sau bacteriană. Acesta este de obicei declanșată de o infecție respiratorie virală, cum ar fi o răceală sau o gripă. Dacă aveți congestie nazală asociată cu o răceală sau cu o gripă, suflarea nasului poate disloca bacteriile din nas în sinusuri și poate duce la infecții. Cele mai frecvente simptome sunt nasul congestionat sau mucos, dar pot include, de asemenea, dureri de dinți, durere facială și tuse.

Poate tratamentul de răceală sau gripă da complicații?

Potrivit CDC, sute de milioane de americani au făcut vaccinuri antigripale în ultimii 50 de ani. Efectele secundare ușoare ale vaccinului antigripal pot include durere la locul injectării, febră scăzută și boală ușoară, dar acestea trec de obicei în una sau două zile.

Tratarea simptomelor răcelii sau gripei poate fi asociată extrem de rar cu câteva complicații:

Sindromul Guillain-Barre

Unele studii au asociat vaccinul împotriva gripei injectabil cu sindromul Guillain-Barre (GBS), o tulburare rară în care sistemul imunitar dăunează celulelor nervoase, ducând la slăbiciune musculară sau paralizie. CDC pune riscul de sindrom Guillain-Barre după vaccinarea împotriva gripei sezoniere la 1 din 1 milion. 

Sindromul Reye

Deși nu există niciun remediu pentru răceala sau gripa obișnuită, analgezicele și medicamentee care scad febra pot reduce simptomele acestora. Unul dintre medicamente – aspirina - a fost asociată cu un risc de sindrom Reye la copiii și adolescenții cu vârsta de până la 18 ani care au febră sau boală virală. Sindromul Reye este o afecțiune rară care determină umflarea creierului și leziuni hepatice.

De aceea, spun medicii, este foarte important să nu iei de capul tău medicamente, ci să îi consulți chiar și când e vorba de tratamente pentru care nu ai nevoie de prescripție medicală!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel