Condimentul cu proprietăți anti-îmbătrânire. Combate inflamația și reduce riscul de boli de inimă

Descoperă ingredientul activ responsabil pentru proprietățile medicinale ascuns în acest condiment folosit de mii de ani.
Turmericul, un condiment din planta curcuma longa, este cunoscut pentru culoarea sa galbenă și pentru proprietățile sale medicinale. Este folosit în India de mii de ani și conține curcuminoide, principalul ingredient activ din turmeric. Curcumina conferă muștarului și curry-ului culoarea sa vibrantă. Turmericul are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii care aduc beneficii sănătății.
Curcumina este principalul ingredient activ din turmeric, care îi conferă culoarea gălbuie. Cu toate acestea, este un condiment rezistent la pete. Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale curcuminei îl fac să fie un adaos valoros pentru orice dietă. Cercetătorii investighează potențialul său de a ajuta în cazul bolilor legate de inflamație, cum ar fi artrita și colita ulcerativă.
Curcumina este un compus antiinflamator natural
Turmericul, un puternic antiinflamator și antioxidant, are un conținut scăzut de curcumină, de 1-6% din greutate. Pentru a beneficia pe deplin de beneficiile sale, este nevoie de o biodisponibilitate îmbunătățită. Consumul de curcumină cu piper negru, care conține piperină, poate spori absorbția cu 2.000%. Cele mai bune suplimente de curcumină conțin piperină, ceea ce le face mai eficiente. Curcumina este, de asemenea, solubilă în grăsimi, ceea ce face benefică administrarea ei cu o masă bogată în grăsimi.
Crește capacitatea antioxidantă a organismului
Curcumina, o substanță bioactivă, are potențialul de a combate inflamația, un factor-cheie în diverse afecțiuni, ceea ce face ca dozele sale mari să fie cruciale pentru prevenire și tratament.
Stimulează factorul neurotrofic derivat din creier
Deteriorarea oxidativă, o cauză cheie a îmbătrânirii și a bolilor, implică reacția radicalilor liberi cu substanțele organice. Fiind un antioxidant puternic, curcumina poate neutraliza radicalii liberi și stimula alți antioxidanți, deși sunt necesare studii clinice suplimentare, potrivit MedicalNewsToday.
Foto: Freepik @jigsawstocker
Curcumina poate reduce riscul de boli de inimă
Neuronii din creier pot forma noi conexiuni la vârsta adultă, sub impulsul factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF), care joacă un rol în memorie și învățare. Nivelurile scăzute de BDNF sunt legate de tulburări cerebrale comune, cum ar fi depresia și boala Alzheimer. Curcumina poate crește nivelurile de BDNF, ceea ce ar putea întârzia sau inversa bolile cerebrale și declinul funcțiilor legate de vârstă, precum și îmbunătăți memoria și atenția.
Poate ajuta la prevenirea cancerului
Cercetările sugerează că curcumina poate proteja împotriva bolilor de inimă prin îmbunătățirea funcției endoteliului, care reglează tensiunea arterială și coagularea. De asemenea, reduce inflamația și oxidarea, care sunt factori majori ai bolilor de inimă, și poate duce la îmbunătățirea sănătății inimii.
Poate fi utilă în tratarea bolii Alzheimer
S-a constatat că suplimentele de curcumină afectează diferite forme de cancer, inclusiv creșterea și dezvoltarea cancerului, contribuind la moartea celulară, reducând angiogeneza și metastazele și, potențial, prevenind cancerul, în special în cazul cancerelor sistemului digestiv, cum ar fi cancerul colorectal.
Pacienții cu artrită răspund bine la suplimentele de curcumină
Curcumina și-a demonstrat potențialul în ameliorarea durerii la pacienții cu osteoartrită și în reducerea inflamației în artrita reumatoidă, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă poate înlocui medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene ca tratament pentru durerea provocată de inflamația artritei.
Este benefică împotriva depresiei
S-a demonstrat că această plantă cu potențial pentru tratarea tulburărilor de dispoziție, stimulează neurotransmițătorii cerebrali serotonină și dopamină, reduce inflamația și promovează plasticitatea creierului, putând inversa efectele depresiei asupra nivelului BDNF și reducând anxietatea, deși sunt necesare cercetări suplimentare.
Poate contribui la întârzierea îmbătrânirii și la combaterea bolilor cronice legate de vârstă
Potențialul curcuminei ca supliment anti-îmbătrânire se extinde dincolo de prevenirea bolilor, promovând potențial longevitatea prin reducerea oxidării și a inflamației, despre care se crede că joacă un rol în îmbătrânire.
Curcumina, o componentă cheie a turmericului, are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv sănătatea inimii, prevenirea bolii Alzheimer, proprietăți antiinflamatorii și o potențială ameliorare a depresiei și a artritei, deși biodisponibilitatea sa rămâne limitată.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.