Condimentul cu proprietăți anti-îmbătrânire. Combate inflamația și reduce riscul de boli de inimă

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
curcumina Foto: Freepik @vecstock
curcumina Foto: Freepik @vecstock

Descoperă ingredientul activ responsabil pentru proprietățile medicinale ascuns în acest condiment folosit de mii de ani.

Turmericul, un condiment din planta curcuma longa, este cunoscut pentru culoarea sa galbenă și pentru proprietățile sale medicinale. Este folosit în India de mii de ani și conține curcuminoide, principalul ingredient activ din turmeric. Curcumina conferă muștarului și curry-ului culoarea sa vibrantă. Turmericul are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii care aduc beneficii sănătății. 

Curcumina este principalul ingredient activ din turmeric, care îi conferă culoarea gălbuie. Cu toate acestea, este un condiment rezistent la pete. Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale curcuminei îl fac să fie un adaos valoros pentru orice dietă. Cercetătorii investighează potențialul său de a ajuta în cazul bolilor legate de inflamație, cum ar fi artrita și colita ulcerativă.

Curcumina este un compus antiinflamator natural

Turmericul, un puternic antiinflamator și antioxidant, are un conținut scăzut de curcumină, de 1-6% din greutate. Pentru a beneficia pe deplin de beneficiile sale, este nevoie de o biodisponibilitate îmbunătățită. Consumul de curcumină cu piper negru, care conține piperină, poate spori absorbția cu 2.000%. Cele mai bune suplimente de curcumină conțin piperină, ceea ce le face mai eficiente. Curcumina este, de asemenea, solubilă în grăsimi, ceea ce face benefică administrarea ei cu o masă bogată în grăsimi.

Crește capacitatea antioxidantă a organismului

Curcumina, o substanță bioactivă, are potențialul de a combate inflamația, un factor-cheie în diverse afecțiuni, ceea ce face ca dozele sale mari să fie cruciale pentru prevenire și tratament.

Stimulează factorul neurotrofic derivat din creier

Deteriorarea oxidativă, o cauză cheie a îmbătrânirii și a bolilor, implică reacția radicalilor liberi cu substanțele organice. Fiind un antioxidant puternic, curcumina poate neutraliza radicalii liberi și stimula alți antioxidanți, deși sunt necesare studii clinice suplimentare, potrivit MedicalNewsToday.

Foto: Freepik @jigsawstocker

Curcumina poate reduce riscul de boli de inimă

Neuronii din creier pot forma noi conexiuni la vârsta adultă, sub impulsul factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF), care joacă un rol în memorie și învățare. Nivelurile scăzute de BDNF sunt legate de tulburări cerebrale comune, cum ar fi depresia și boala Alzheimer. Curcumina poate crește nivelurile de BDNF, ceea ce ar putea întârzia sau inversa bolile cerebrale și declinul funcțiilor legate de vârstă, precum și îmbunătăți memoria și atenția.

Poate ajuta la prevenirea cancerului

Cercetările sugerează că curcumina poate proteja împotriva bolilor de inimă prin îmbunătățirea funcției endoteliului, care reglează tensiunea arterială și coagularea. De asemenea, reduce inflamația și oxidarea, care sunt factori majori ai bolilor de inimă, și poate duce la îmbunătățirea sănătății inimii.

Poate fi utilă în tratarea bolii Alzheimer

S-a constatat că suplimentele de curcumină afectează diferite forme de cancer, inclusiv creșterea și dezvoltarea cancerului, contribuind la moartea celulară, reducând angiogeneza și metastazele și, potențial, prevenind cancerul, în special în cazul cancerelor sistemului digestiv, cum ar fi cancerul colorectal.

Pacienții cu artrită răspund bine la suplimentele de curcumină

Curcumina și-a demonstrat potențialul în ameliorarea durerii la pacienții cu osteoartrită și în reducerea inflamației în artrita reumatoidă, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă poate înlocui medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene ca tratament pentru durerea provocată de inflamația artritei.

Este benefică împotriva depresiei

S-a demonstrat că această plantă cu potențial pentru tratarea tulburărilor de dispoziție, stimulează neurotransmițătorii cerebrali serotonină și dopamină, reduce inflamația și promovează plasticitatea creierului, putând inversa efectele depresiei asupra nivelului BDNF și reducând anxietatea, deși sunt necesare cercetări suplimentare.

Poate contribui la întârzierea îmbătrânirii și la combaterea bolilor cronice legate de vârstă

Potențialul curcuminei ca supliment anti-îmbătrânire se extinde dincolo de prevenirea bolilor, promovând potențial longevitatea prin reducerea oxidării și a inflamației, despre care se crede că joacă un rol în îmbătrânire.

Curcumina, o componentă cheie a turmericului, are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv sănătatea inimii, prevenirea bolii Alzheimer, proprietăți antiinflamatorii și o potențială ameliorare a depresiei și a artritei, deși biodisponibilitatea sa rămâne limitată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel