Condimentul cu proprietăți anti-îmbătrânire. Combate inflamația și reduce riscul de boli de inimă
Descoperă ingredientul activ responsabil pentru proprietățile medicinale ascuns în acest condiment folosit de mii de ani.
Turmericul, un condiment din planta curcuma longa, este cunoscut pentru culoarea sa galbenă și pentru proprietățile sale medicinale. Este folosit în India de mii de ani și conține curcuminoide, principalul ingredient activ din turmeric. Curcumina conferă muștarului și curry-ului culoarea sa vibrantă. Turmericul are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii care aduc beneficii sănătății.
Curcumina este principalul ingredient activ din turmeric, care îi conferă culoarea gălbuie. Cu toate acestea, este un condiment rezistent la pete. Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale curcuminei îl fac să fie un adaos valoros pentru orice dietă. Cercetătorii investighează potențialul său de a ajuta în cazul bolilor legate de inflamație, cum ar fi artrita și colita ulcerativă.
Curcumina este un compus antiinflamator natural
Turmericul, un puternic antiinflamator și antioxidant, are un conținut scăzut de curcumină, de 1-6% din greutate. Pentru a beneficia pe deplin de beneficiile sale, este nevoie de o biodisponibilitate îmbunătățită. Consumul de curcumină cu piper negru, care conține piperină, poate spori absorbția cu 2.000%. Cele mai bune suplimente de curcumină conțin piperină, ceea ce le face mai eficiente. Curcumina este, de asemenea, solubilă în grăsimi, ceea ce face benefică administrarea ei cu o masă bogată în grăsimi.
Crește capacitatea antioxidantă a organismului
Curcumina, o substanță bioactivă, are potențialul de a combate inflamația, un factor-cheie în diverse afecțiuni, ceea ce face ca dozele sale mari să fie cruciale pentru prevenire și tratament.
Stimulează factorul neurotrofic derivat din creier
Deteriorarea oxidativă, o cauză cheie a îmbătrânirii și a bolilor, implică reacția radicalilor liberi cu substanțele organice. Fiind un antioxidant puternic, curcumina poate neutraliza radicalii liberi și stimula alți antioxidanți, deși sunt necesare studii clinice suplimentare, potrivit MedicalNewsToday.

Foto: Freepik @jigsawstocker
Curcumina poate reduce riscul de boli de inimă
Neuronii din creier pot forma noi conexiuni la vârsta adultă, sub impulsul factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF), care joacă un rol în memorie și învățare. Nivelurile scăzute de BDNF sunt legate de tulburări cerebrale comune, cum ar fi depresia și boala Alzheimer. Curcumina poate crește nivelurile de BDNF, ceea ce ar putea întârzia sau inversa bolile cerebrale și declinul funcțiilor legate de vârstă, precum și îmbunătăți memoria și atenția.
Poate ajuta la prevenirea cancerului
Cercetările sugerează că curcumina poate proteja împotriva bolilor de inimă prin îmbunătățirea funcției endoteliului, care reglează tensiunea arterială și coagularea. De asemenea, reduce inflamația și oxidarea, care sunt factori majori ai bolilor de inimă, și poate duce la îmbunătățirea sănătății inimii.
Poate fi utilă în tratarea bolii Alzheimer
S-a constatat că suplimentele de curcumină afectează diferite forme de cancer, inclusiv creșterea și dezvoltarea cancerului, contribuind la moartea celulară, reducând angiogeneza și metastazele și, potențial, prevenind cancerul, în special în cazul cancerelor sistemului digestiv, cum ar fi cancerul colorectal.
Pacienții cu artrită răspund bine la suplimentele de curcumină
Curcumina și-a demonstrat potențialul în ameliorarea durerii la pacienții cu osteoartrită și în reducerea inflamației în artrita reumatoidă, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă poate înlocui medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene ca tratament pentru durerea provocată de inflamația artritei.
Este benefică împotriva depresiei
S-a demonstrat că această plantă cu potențial pentru tratarea tulburărilor de dispoziție, stimulează neurotransmițătorii cerebrali serotonină și dopamină, reduce inflamația și promovează plasticitatea creierului, putând inversa efectele depresiei asupra nivelului BDNF și reducând anxietatea, deși sunt necesare cercetări suplimentare.
Poate contribui la întârzierea îmbătrânirii și la combaterea bolilor cronice legate de vârstă
Potențialul curcuminei ca supliment anti-îmbătrânire se extinde dincolo de prevenirea bolilor, promovând potențial longevitatea prin reducerea oxidării și a inflamației, despre care se crede că joacă un rol în îmbătrânire.
Curcumina, o componentă cheie a turmericului, are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv sănătatea inimii, prevenirea bolii Alzheimer, proprietăți antiinflamatorii și o potențială ameliorare a depresiei și a artritei, deși biodisponibilitatea sa rămâne limitată.
-
Ministerul Sănătății prezintă stocurile de vaccinuri03.11.2025, 16:39
-
-
-
-
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
