Condimentul minune care ține țânțarii la distanță. Este considerat antibioticul natural

Monika Baciu |
Data publicării:
condimentul - FOTO: Freepick
condimentul - FOTO: Freepick

Condimentul pe care îl avem în bucătărie este considerat un antibiotic natural.

Condimentul folosit la murături și nu numai este considerat un antibiotic natural care ține la distanță țânțarii. Cimbrișorul, pentru că acesta este condimentul minune, are mai multe beneficii pentru sănătate.

Acesta susţine sănătatea aparatului respirator şi contribuie la funcţionarea normală a aparatului digestiv. Încă din secolul al XVII-lea, importanta terapeutică a cimbrişorului a fost pusă în valoare de herboristul Nicholas Culpeper. În medicina populară românească, infuzia de cimbrişor este folosită în afecţiunile cailor respiratorii, în special pentru calmarea tusei.

Conținut ridicat de ulei volatil

Cimbrişorul conţine ulei volatil, reprezentat în principal de terpene fenolice, timol, carvacrol, limonen, terpineol şi principii amare, flavone, acid cafeic, tanin, săruri minerale. Ceaiul de cimbrișor are efect expectorant şi calmant al tusei, antibacterian, antiviral, stomahic (stimulează secreţia sucurilor gastro-intestinale), coleretic (stimulează secreţia biliară), carminativ (ajuta eliminarea gazelor intestinale), antiseptic intestinal, antihelmintic, diuretic. Ceaiul de cimbrişor este întrebuinţat în gripa, laringita, bronşită, astm sau tuse spastică.

Cimbrul conține substanțe chimice care ar putea ajuta infecțiile bacteriene și fungice. De asemenea, ar putea ajuta la ameliorarea tusei și ar putea avea efecte antioxidante.

Oamenii folosesc frecvent cimbru pentru tuse, căderea părului neuniform (alopecia areata), demență, și multe alte condiții, dar nu există dovezi științifice bune pentru a sprijini aceste utilizări, notează WEB.MD.

Vezi și: Hipotiroidismul, boala care afectează mai des femeile. Cori Grămescu: Nu se poate regla doar din alimentație

Tratează acneea

Cimbrul este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene și ar putea avea un viitor ca ingredient de combatere a acneei. Când cimbrul este cufundat în alcool timp de zile sau săptămâni, se transformă într-o soluție cunoscută sub numele de tinctură. S-a constatat că uleiul esențial de cimbru are activitate antibacteriană împotriva acneei.

Proprietățile antiinflamatorii și antimicrobiene ale cimbruului pot ajuta, de asemenea, la afecțiunile pielii. Aceasta poate ajuta să scape de infecții bacteriene în timp ce, de asemenea, ajutând la reducerea inflamației. Ca urmare, poate ajuta cu iritarea și inflamația în condiții cum ar fi eczeme și acnee.

Îmbunătățește respirația

Cimbrul s-a dovedit a avea unele beneficii pentru sănătate. Uleiul de cimbru este frecvent utilizat în apele de gură pentru a ajuta la respirația urât mirositoare, pentru a preveni gingivita și pentru a ajuta la tratarea agenților patogeni orali, notează WEB.MD.

Înlocuitor al sării

Cimbrul proaspăt sau uscat poate fi folosit ca înlocuitor al sării atunci când gătiți pentru a ajuta la scăderea aportului de sare sau la gestionarea hipertensiunii arteriale.

Vezi și: Terapia cu ventuze, beneficii și efecte secundare. Medic: Nu este exploatată pe deplin

Ține țânțarii la distanță

Uleiul de cimbru poate ajuta la respingerea insectelor precum țânțarii. Uleiul din cimbru, timolul, este adesea folosit ca ingredient activ în repellentele pentru insecte. Puteți face propriul repellent natural prin combinarea uleiului de cimbru cu ulei de măsline sau apă, mai notează WEB.MD.

Atenție la cantitate

O porție de cimbru este de obicei de două linguri atunci când este proaspăt sau o linguriță atunci când este uscat. Cimbrul este sigur atunci când este utilizat în cantități normale pentru gătit. Cu toate acestea, dacă aveți de gând să-l ingerați ca un ulei esențial, trebuie să aveți în vedere faptul că o concentrație mai mare în această formă poate provoca efecte secundare.

Cimbrul este, în general, sigur. Cu toate acestea, folosind prea mult, mai ales în cazul în care ingerați ca ulei esențial, poate duce la o scădere a tensiunii arteriale sau hipotensiune arterială. Dacă sunteți diagnosticat cu hipertensiune arterială medicamente sau anticoagulante, consultați medicul dumneavoastră înainte de a utiliza ulei esențial cimbru.

Dacă sunteți alergic la plantele din familia mentei, consultați-vă medicul înainte de a utiliza cimbrul. Persoanele care sunt alergice sau sensibile la cimbru au experimentat greață, diaree, sau vărsături din cauza consumului de cimbru. Persoanele cu sensibilitate sau alergie la cimbru pot prezenta o erupție cutanată dacă este aplicată pe piele.

Vezi și: Urechea ruptă, cauze și tratament. Medic: Este o problemă des întâlnită la persoanele care poartă o perioadă îndelungată cercei grei sau piercing-uri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel