Condusul, riscant dacă ești obosit. Sfaturi pentru a șofa în siguranță și cum să nu adormi la volan

Monika Baciu |
Data publicării:
condusul - FOTO: Freepik
condusul - FOTO: Freepik

Condusul poate fi riscant dacă ești obosit. Specialiștii au întocmit o listă cu mai multe sfaturi de urmat.

Condusul poate fi riscant dacă ești obosit și abia îți poți ține ochii deschiși. Câteva fracțiuni de secunde de neatenție îți pot pune în pericol viața ta, a pasagerilor din mașină sau a altor participanți la trafic.

Este important să știți că șofatul într-o perioadă în care sunteți extreme de obosiți poate fi la fel de periculos precum condusul sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

Specialiștii au întocmit o listă cu sfaturile pe care ar trebui să le urmați atunci când sunteți obosiți, dar trebuie să și conduceți.

Condu cu un amic

Încercați să conduceți cu un amic, mai ales dacă aveți o navetă lungă de parcurs sau mergeți într-o excursie, astfel încât să puteți să delegați responsabilitățile atunci când unul dintre voi devine somnoros.

Aceasta este o strategie comună folosită de șoferii de cursă lungă, în special de persoanele care conduc autocamioane pe distanțe lungi și perioade de timp îndelungate.

Și aceasta este o strategie bună de luat în considerare dacă locuiți lângă cineva cu care lucrați sau aveți prieteni sau membri ai familiei care conduc, de asemenea, acolo unde trebuie să mergeți, potrivit Healthline.

Vezi și:

Ia un pui de somn în prealabil

Nimic nu poate înlocui o odihnă bună - chiar dacă este doar pentru câteva ore (sau câteva minute!). În primul rând, încercați să obțineți o cantitate sănătoasă de somn, astfel încât să fiți bine odihnit pe tot parcursul zilei.

Dar dacă acest lucru nu este posibil, luați un pui de somn timp de cel puțin 15 până la 30 de minute înainte de a trebui să conduceți. Potrivit unui studiu din 2012, chiar și un pui de somn scurt vă poate ajuta să vă odihniți suficient cât să puteți să conduceți în siguranță.

National Sleep Association sugerează un pui de somn înaintea șofatului poate face o mulțime de bine pentru starea ta mentală.

Ascultă muzică

O parte din muzica preferată vă poate ajuta să vă concentrați și să fiți atenți la drum în timp ce conduceți. Redați câteva melodii la care le cunoașteți cuvintele, astfel încât să puteți cânta împreună și să vă stimulați creierul. Sau pune ceva energic pentru a te ține treaz.

Vezi și: Cât de des trebuie să îți vopsești părul. Care este cea mai dăunătoare culoare pentru păr și ce se întâmplă dacă alegi culori precum roz, roșcat, mov sau albastru

Consumă băuturi cu cofeină…fără alcool

Cofeina este cel mai popular stimulent din lume. Un studiu din 2012 a constatat că chiar și o singură ceașcă de cafea poate ajuta la reducerea efectelor privării de somn, ceea ce vă poate face somnolenți atunci când conduceți.

Condusul și pericolele la care vă expuneți atunci când sunteți obosiți

Conducerea într-o stare somnolentă poate fi la fel de periculoasă ca și conducerea în stare de ebrietate. Un studiu din 2014 a constatat că șofatul în condiții de oboseală a cauzat deficiențe similare conducerii sub influența alcoolului. Acesta a redus mai multe funcții cheie ale corpului necesare pentru conducerea în condiții de siguranță, inclusiv:

- presiune sanguină

- ritmul cardiac

- precizia vederii

- capacitatea ochilor de a se adapta la întuneric

- timp de reacție la sunete

- timp de reacție la lumini

- percepția adâncimii

- capacitatea de a evalua viteza

Dacă de multe ori sunteți somnolent în timp ce conduceți, ar trebui să luați în considerare vorbiți cu medicul dumneavoastră. Starea excesivă de somnolență ar putea fi legată de o afecțiune, cum ar fi apneea de somn.

Vezi și: Care este cel mai murdar loc din bucătărie. Răspunsul te va surprinde. Nici nu ți-a trecut prin cap

Când să vă opriți din șofat

Uneori, aceste strategii nu funcționează, deoarece mintea și corpul tău sunt pur și simplu prea obosite pentru a opera un vehicul.

Iată câteva semne că ar trebui să vă opriți imediat din condus:

- Ai căscat incontrolabil și frecvent.

- Nu vă amintiți ultimii kilometri parcurși

- Mintea ta rătăcește în mod constant și nu se concentrează pe ceea ce se întâmplă în jurul tău.

- Pleoapele tale se simt mai grele decât de obicei.

- Nu îți mai simți capul sau acesta începe să se încline sau să cadă într-o parte.

- Îți dai seama brusc că ai plutit în derivă pe o altă bandă sau ai ieșit din decor

- Un șofer de pe o altă bandă te claxonează din cauza faptului că șofezi haotic

Vezi și: Stresul cronic: simptome, cauze și remedii. Dafinoiu: Să facem din asta întotdeauna o prioritate

Protejați-vă pe voi înșivă și pe ceilalți

Dacă observați unul sau mai multe dintre aceste lucruri în timp ce sunteți pe drum, iată ce puteți face pentru a vă proteja pe voi și pe ceilalți:

- Trageți pe dreapta cât mai curând posibil.

- Găsiți o zonă liniștită unde puteți parca în siguranță și nu puteți fi deranjat de zgomot sau de alte persoane.

- Scoateți cheia din contact și încuiați ușile.

- Găsiți un loc confortabil în mașină pentru a adormi.

- Dormiți timp de cel puțin 15 până la 20 de minute. Dacă nu te grăbești, dormi până te trezești natural.

- Trezește-te și mergi mai departe.

Vezi și: Gripa: zeci de morți, sute de cazuri grave, aceeași părere: "o simplă răceală". Ne-au scăzut anticorpii "naturali" în 3 ani? Există și long-gripă? Dorobăț: Reușește să distrugă inima și plămânii

Alte opțiuni de transport de luat în considerare

Poate doriți să luați în considerare alte modalități de a ajunge la destinație. Iată câteva alte opțiuni de transport care merită luate în considerare:

Faceți o plimbare cu un prieten, un coleg de muncă, sau cu altcineva care conduce acolo unde trebuie să mergeți.

Mergi cu bicicleta. Este mai antrenant pentru întregul corp și exerciții fizice excelente. Asigurați-vă că purtați o cască și găsiți un traseu prietenos cu bicicleta.

Ia un autobuz. Poate fi mai lent, dar poți să te odihnești, să închizi ochii.

Plimbare cu metroul, trenul, mai ales dacă locuiți într-o zonă urbană densă, cu rețele de tren extinse.

Sunați la un taxi dacă există companii de taxi în zona dvs.

Lucrați de la distanță, dacă angajatorul vă permite acest lucru, astfel încât să nu trebuiască să conduceți la locul de muncă în fiecare zi.

Încercați unele dintre aceste strategii pentru a vă menține treaz atunci când conduceți. De asemenea, nu ezitați să vă uitați la opțiunile alternative de transport dacă vă aflați frecvent somnoros atunci când conduceți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel