Constipația, semn al unui cancer agresiv. Drama copilului de 3 ani al cărui cancer s-a extins în tot corpul. Plângea ghemuită de durere

Monika Baciu |
Data publicării:
constipatia - FOTO: Freepik
constipatia - FOTO: Freepik

Constipația a fost semnului unui cancer agresiv. Un copil de 3 ani a fost diagnosticat cu cancer în stadiul 4 după ce s-a confruntat cu dureri de burtă și constipație.

Constipația și durerile de burtă au fost semne ale unui cancer agresiv în cazul unei fetițe de 3 ani. După mai multe examinări, medicii au dat un verdict crunt: cancer în stadiul patru. 

Medicii au evaluat-o pe Ella Formby-Smith de 3 ori înainte de diagnosticarea neuroblastomului ei. Ella Formby-Smith, în vârstă de trei ani, a fost  tot prin spitale de când s-a născut, plângându-se de dureri de stomac paralizante.

Medicii au pus inițial durerea Ellei pe seama unei infecții virale, a intoleranței la lactoză sau chiar a constipației, susține mama ei, Claire. Dar fetița de trei ani a fost în cele din urmă diagnosticată în martie cu neuroblastom în stadiul patru - un tip agresiv de cancer care afectează mai ales bebelușii și copiii mici - după ce starea ei s-a deteriorat atât de mult încât "plângea de durere ghemuită în pat".

Mama fetei, Formby, în vârstă de 38 de ani, din Runcorn, Cheshire, a precizat că medicii i-au explicat că putea să se nască cu acest lucru.

"Ni s-a spus că ar fi putut să se nască cu acest lucru. Nu pot să înțeleg cum de nu a fost depistată în trei ani în care am mers la spital cu probleme la stomac”, a spus mama fetei, potrivit Daily Mail. 

Vezi și: Cum afli cât costă o operație de apendicită. Val Vâlcu: E extrem de simplu. Vezi cât costă la privat

Chimioterapie și operații

Micuța Ella a trecut deja prin șase runde de chimioterapie istovitoare. Ea se confruntă acum cu o intervenție chirurgicală, un transplant de celule stem, radioterapie și imunoterapie pentru a trata cancerul, susține mama ei.

”Sunt zile bune și zile rele. Nu mai are energie și nu mai are deloc mobilitate pentru a alerga sau pentru a se juca, a luat-o cu totul din ea. Este uimitoare, era activă și sărea tot timpul, era o fetiță fericită de trei ani care mergea la grădiniță, așa că i-a schimbat literalmente întregul stil de viață”, a mai povestit mama Ellei.

În vizitele anterioare la spital, Ella fusese diagnosticată ca fiind intolerantă la lactoză și lactate, a afirmat Formby.    

”De fiecare altă dată când am fost ni s-a spus că este vorba de constipație sau de o infecție virală. Dar în februarie durerea ”s-a înrăutățit treptat” până când Ella ”plângea de durere”, a mai mărturisit mama fetiței de trei ani.

Ella a fost diagnosticată cu cancer pe 27 martie. 

Vezi și: Cum te poate ajuta un pahar de lapte cald inainte de culcare și când postul intermitent nu este recomandat. Pleșea: Se ajunge în sindromul metabolic și începe cercul vicios

Neuroblastomul, ce este

Neuroblastomul afectează în principal bebelușii și copiii mici. Acesta se dezvoltă din celule nervoase specializate - neuroblaste - rămase în urma dezvoltării copilului în uter. În stadiul patru, cancerul s-a răspândit în părți ale corpului care se află la o anumită distanță de locul unde a început - cel mai frecvent în oase, măduva osoasă sau ficat.

În fiecare an, aproximativ 100 de copii din Marea Britanie și 800 de tineri din SUA sunt diagnosticați cu acest cancer rar, care este cel mai frecvent la cei sub cinci ani. 

Aproximativ jumătate dintre cei diagnosticați cu neuroblastom în stadiul patru vor mai trăi cinci ani după diagnosticare.

Vezi și: Tumorile cerebrale, impact asupra funcției cognitive. Cercetător, explicații: Activitatea cerebrală însăși poate alimenta creșterea tumorii

Neuroblastomul este un cancer rar care afectează copiii și care debutează de obicei în abdomen. În fiecare an, în Marea Britanie, sunt diagnosticați în jur de 100 de copii, de obicei sub cinci ani.

În SUA, boala afectează anual aproximativ 800 de copii noi.  În aproximativ jumătate din cazuri, neuroblastomul se răspândește în alte părți ale corpului, în special în ficat și piele.

Cauza neuroblastomului este neclară. Este posibil să existe o legătură cu istoricul familial. Principalul simptom este, de obicei, o umflătură în abdomen, care poate provoca umflături, disconfort sau durere.

În cazul în care boala afectează măduva spinării, poate duce la amorțeală, slăbiciune și pierderea mișcării în partea inferioară a corpului. Tratamentul depinde de cât de avansat este cancerul și de riscul ca acesta să revină după terapie.

În mod obișnuit, se utilizează chirurgia, precum și chimioterapia și radioterapia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel