Consumul mare de cafea pe termen lung reduce riscul de Alzheimer. Câte cești bei zilnic. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Cafea      Foto: Pixabay
Cafea Foto: Pixabay

Un studiu care a durat mai bine de un deceniu arată că persoanele care bea constant cafea în cantități mai mari au un risc mai mic de a dezvolta Alzheimer. 

Vești bune pentru cei dintre noi care nu pot face față zilei fără cafea: un studiu pe termen lung, publicat în Frontiers in Aging Neuroscience (link direct studiu), a arătat că cei care consumă cantități mai mari de cafea au risc redus de a dezvolta boala Alzheimer.

Ca parte a Studiului Australian Imaging, Biomarkers and Lifestyle of Aging, cercetătorii de la Universitatea Edith Cowan (ECU) au investigat dacă, pe parcursul unui deceniu, consumul de cafea a afectat rata declinului cognitiv a peste 200 de australieni.

Cercetătorul principal Dr. Samantha Gardener a spus că rezultatele au arătat o asociere între cafea și câțiva markeri importanți legați de boala Alzheimer.

„Am descoperit că participanții fără deficiențe de memorie și cu un consum mai mare de cafea la începutul studiului aveau un risc mai mic de a trece la o deficiență cognitivă ușoară – care adesea precede boala Alzheimer – sau de a dezvolta boala Alzheimer pe parcursul studiului”, a explicat aceasta. 

Cafeaua, consumată în cantități mai mari are efecte pozitive în anumite domenii ale funcției cognitive, în special funcția executivă, care include planificarea, autocontrolul și atenția.

Consumul mai mare de cafea părea să fie, de asemenea, legat de încetinirea acumulării proteinei amiloide în creier, un factor cheie în dezvoltarea bolii Alzheimer.

Dr. Gardener a spus că, deși sunt necesare cercetări suplimentare, studiul a fost încurajator, deoarece a arătat că a consuma cafea ar putea fi o modalitate ușoară de a ajuta la întârzierea apariției bolii Alzheimer.

„Este un lucru simplu pe care oamenii îl pot schimba”, a spus ea. „Ar putea fi deosebit de util pentru persoanele care sunt expuse riscului de declin cognitiv, dar care nu au dezvoltat niciun simptom. S-ar putea să fim capabili să dezvoltăm niște linii directoare clare pe care oamenii le pot urma la vârsta mijlocie și sperăm că ar putea avea apoi un efect de durată”.

Dublează cantitatea

Dacă de obicei beți doar o ceașcă de cafea pe zi, studiul indică faptul că ar fi mai bine să vă răsfățați cu o ceașcă suplimentară, deși un număr maxim de cești pe zi care a furnizat un efect benefic nu a putut fi stabilit din studiul actual.

„Dacă ceașca medie de cafea făcută acasă este de 240 g, creșterea la două căni pe zi ar putea reduce declinul cognitiv cu 8% după 18 luni”, a spus Dr. Gardener.

„De asemenea, s-ar putea observa o scădere cu 5% a acumulării de amiloid în creier în aceeași perioadă de timp”.

În boala Alzheimer, beta-amiloidul se acumulează și se depune formând plăci care sunt toxice pentru creier. Studiul nu a putut face diferența între cafeaua cu cofeină și cea decofeinizată, nici beneficiile sau consecințele modului în care ea a fost preparată (metoda de preparare a berii, prezența laptelui și/sau zahărului etc.).

Dr. Gardener a spus, însă, că relația dintre cafea și funcția creierului merită urmărită. „Trebuie să evaluăm dacă consumul de cafea ar putea fi recomandat într-o zi ca un factor al stilului de viață menit să întârzie debutul bolii Alzheimer”, a spus ea.

Mai mult decât doar cofeină

Cercetătorii nu au stabilit încă cu precizie care dintre constituenții cafelei se află în spatele efectelor sale aparent pozitive asupra sănătății creierului. Deși cofeina a fost legată de aceste rezultate, cercetările preliminare arată că este posibil să nu fie singura substanță din cafea care să contribuie la amânarea bolii Alzheimer.

„Cofeina brută” este produsul secundar al decofeinizării cafelei și s-a dovedit că poate fi la fel de eficientă în prevenirea parțială a deteriorării memoriei la șoareci, în timp ce alte componente ale cafelei, cum ar fi cafestol, kahweol și Eicosanoil-5-hidroxitriptamidă au fost, de asemenea, observate că influențează afectarea cognitivă la animale în diverse studii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel