Consumul zilnic al unei porții de legume cu frunze reduce riscul de boli cardiovasculare. STUDIU

Riscul de afecțiuni cardiovasculare poate fi redus semnificativ prin consumul zilnic al unei porții de legume cu frunze verzi, conform unui studiu condus de oameni de știință din...
Pe baza datelor colectate de la un număr de peste 50.000 de persoane din Danemarca, prelucrate în decursul unei perioade de 23 de ani, oamenii de știință au descoperit că subiecții cu un aport ridicat de legume cu frunze bogate în nitrați prezentau o tensiune arterială sistolică cu 2,5 mmHg mai mică. De asemenea, 12-26% dintre aceste persoane prezentau un risc mai mic de boli cardiovasculare în comparație cu restul populației studiate.
Studiul, ale cărui constatări au fost publicate marți în jurnalul științific European Journal of Epidemiology, a fost efectuat de cercetători de la Universitatea Edith Cowan, Universitatea Western Australia și Societatea de Oncologie din Danemarca.
Potrivit cercetătoarei Catherine Bondonno de la Universitatea Edith Cowan, consumul zilnic a 60 mg (o măsură) de legume cu frunze, bogate în nitrați, poate reduce în mod semnificativ riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare.
Pe de altă parte, s-a constatat că o creștere a acestei cantități nu a oferit beneficii suplimentare.
„Oamenii nu trebuie să ia suplimente pentru a-și spori nivelurile de nitrați, studiul demonstrând că o măsură de legume cu frunze pe zi este suficientă pentru a beneficia de avantajele oferite pentru (prevenirea) bolilor de inimă”, a precizat Bondonno.
Cercetătoarea a notat că, deși această abordare oferă beneficii contra atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale și insuficienței cardiace, este recomandată în special pentru prevenirea bolii arteriale periferice, o afecțiune care se caracterizează prin îngustarea vaselor de sânge la nivelul membrelor inferioare, în acest caz riscul fiind diminuat cu 26%.
Includerea unei porții de legume cu frunze în smoothie-uri preparate la blender reprezintă o modalitate accesibilă de a spori consumul de astfel de alimente, pe lângă includerea lor în salate, potrivit lui Bondonno, care nu recomandă însă stoarcerea lor. ''Stoarcerea legumelor îndepărtează pulpa și fibrele'', a explicat ea.
-
Vopseaua permanentă și îndreptatul chimic cresc riscul de cancer16.09.2025, 13:10
-
-
Ce sunt înlocuitorii de sare și de ce devin tot mai populari16.09.2025, 11:00
-
Cafeaua cu ulei de măsline: beneficii, riscuri și cum să o prepari acasă16.09.2025, 09:49
-
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
De ce să nu mai speli niciodată tocătorul de lemn cu detergent de vase. Gafa colosală pe care ai făcut-o până acum
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.