Infecțiile cu Streptococul B, asociate cu probleme psihice
Infecția care îți macină creierul. Aceasta este grupa cea mai vulnerabilă.
O simplă legumă, aparent inofensivă, poate deveni dușmanul invizibil. Cartofii ne pot ucide în câteva zile.
Vezi și: Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
Atunci când se pregătește carne crudă, mulți oameni iau precauții: își spală mâinile, folosesc unelte separate și spală imediat tocătoarele. Cu toate acestea, o astfel de diligență scade adesea atunci când vine vorba de pregătirea legumelor.
De exemplu, după o clătire rapidă a cartofilor, nu este neobișnuit să folosești același cuțit pentru a tăia un măr sau a toca salată. Șefii și experții în siguranța alimentelor avertizează că această practică poate duce la contaminare încrucișată.
Curățarea suprafețelor, uneltelor și produselor alimentare este crucială pentru siguranța alimentară, chiar și atunci când se manevrează alimente aparent inofensive, cum ar fi cartofii.
Julian Bond, șef de bucătărie și vicepreședinte al Institutului Pacific de Arte Culinare, subliniază acest punct în școala sa culinară. El îi întreabă pe studenți cine își spală tocătoarele după ce a tăiat pui, iar toate mâinile se ridică. Dar când pune aceeași întrebare despre cartofi, nimeni nu răspunde.
"Produsele sunt adesea legate de boli alimentare", observă Bond, potrivit Huff Post.
Potențialul de contaminare de la legume este real, iar este important să recunoaștem că spălarea mâinilor și uneltelor după manipularea cărnii crude nu elimină riscurile pe care le prezintă legumele crude.
Vezi și: Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei

Contaminare încrucișată - FOTO: Freepik
Ce anume ar putea fi prezent pe cartofii tăi care ar putea ajunge să contamineze cuțitul și tocătorul? Donald Schaffner, șeful departamentului de științe alimentare de la Universitatea Rutgers, explică la ce să fim atenți.
"Microorganismele patogene asociate cu cartofii cruzi sunt cele care se găsesc în pământ", a eplicat Donald Schaffner
El subliniază că patogenii formatori de spori, cum ar fi Bacillus cereus, Clostridium botulinum și Clostridium perfringens, sunt deosebit de îngrijorători.
Acești patogeni, care pot proveni din sol sau din îngrășământ animal necompostat corect, pot provoca probleme gastrointestinale. Din fericire, Schaffner ne asigură că ar trebui să consumăm o cantitate semnificativă din acești patogeni pentru a ne îmbolnăvi, deoarece sunt clasificați ca "patogeni cu doză mare". Cu toate acestea, riscurile cresc atunci când alimentele oferă condiții favorabile pentru creșterea lor.
Vezi și: Semnele care îți arată că ai probleme cu ficatul. Apar în fazele incipiente ale bolii
Spre deosebire de patogenii cu doză mare asociați cu cartofii, bacteriile periculoase, cum ar fi Salmonella, E. coli și Campylobacter, intră în categoria celor cu doză mică, ceea ce înseamnă că chiar și o cantitate mică poate duce la infecție.
Gătirea adecvată rămâne cea mai eficientă metodă de eliminare a acestor patogeni, potrivit lui Darin Detweiller, profesor asociat de predare la Universitatea Northeastern.
Pandemia a subliniat importanța spălării frecvente a mâinilor. Spălarea mâinilor înainte și după manipularea oricăror produse alimentare este o rutină esențială, chiar și atunci când folosești cartofi pentru scopuri non-alimentare, cum ar fi proiectele de artizanat.
Pentru a preveni și mai mult contaminarea încrucișată, Schaffner recomandă utilizarea unor tocătoare separate și curate pentru produsele alimentare gata de consum, cum ar fi merele.
"O practică bună este să prepari legumele tocate gata de consum pe un tocător curat care nu a intrat anterior în contact cu produse crude", afirmă el.
Infecția care îți macină creierul. Aceasta este grupa cea mai vulnerabilă.
Varianta COVID NB.1.8.1 face ravagii în Franța și Asia. Experții se tem de un nou val devastator.
Complicația gravă pe care o poți face după infectarea cu COVID. Apare chiar și după ani de la infectare și are efecte dramatice.
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat frigiderul.
Epidemia de rujeolă face ravagii. Trebuie să ne revaccinăm? Ce spun experții despre pericolul real și cine este expus?
COVID a generat complicații pe termen lung, iar efectele se văd și în prezent. Apar la 88% din persoanele care au avut COVID.
Revine masca de protecție. Boala care a explodat. Se înregistrează o creștere alarmantă a infecțiilor.