Care este cantitatea de sare recomandată zilnic. Efectele negative care pot urma dacă este depășită

Un consum excesiv de sodiu poate duce la o multitudine de boli de inimă și nu numai. Care este cantitatea de sare recomandată zilnic.
Sarea, cunoscută și sub denumirea de clorură de sodiu, este aproximativ 40% sodiu și 60% clorură. Deși este folosită pentru a da gust alimentelor, este esențială și în calitate de agent de legare și stabilizare. De asemenea, acționează ca conservant alimentar, deoarece bacteriile nu pot supraviețui în prezența unei cantități mari de sare. Corpul uman necesită o cantitate mică de sodiu pentru a transmite impulsuri nervoase, pentru contractarea și relaxarea mușchilor și pentru a menține echilibrul corect al apei și mineralelor. Se estimează că avem nevoie de aproximativ 500 mg de sodiu zilnic pentru aceste funcții vitale. Cu toate acestea, un consum excesiv de sodiu poate duce la hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral.
Cantități recomandate și limite
Referințele alimentare americane afirmă că nu există suficiente dovezi pentru a stabili o doză zilnică recomandată sau un nivel toxic pentru sodiu, cu excepția riscului de boli cronice. Prin urmare, nu s-a stabilit un nivel superior tolerabil (UL), care reprezintă cantitatea maximă zilnică puțin probabil să cauzeze efecte nocive asupra sănătății.
Pentru bărbați și femei de 14 ani și mai mari, precum și pentru femeile gravide, a fost stabilită o doză adecvată (AI) de 1.500 de miligrame de sodiu pe zi. De asemenea, s-a stabilit o doză pentru reducerea riscului de boli cronice (CDRR), iar aceasta este de 2.300 de miligrame pe zi pentru aceeași categorie de vârstă și gen.
Tipuri de sare
Sărurile măcinate fin sunt dense, conținând în general mai mult sodiu decât cele cu granulație mai mare. Este important de menționat că conținutul de sodiu poate varia în funcție de marcă, așa că verificarea etichetei pentru cantități exacte este esențială.
Sare de masă iodată, fină: 2.300 mg/tlu
Sare kosher, grosieră: 1.920 mg/tlu
Sare kosher, fină (Diamond Crystal): 1.120 mg/tlu
Sare de mare, fină: 2.120 mg/tlu
Sare de mare, grosieră: 1.560 mg/tlu
Sare roz (Himalaya): 2.200 mg/tlu
Sare neagră: 1.150-2.200 mg/tlu
Fleur de sel: 1.560-2.320 mg/tlu
Sare de potasiu (înlocuitor de sare): 0 mg (conține 2.760-3.180 mg potasiu)
Mai multe persoane au dificultăți în eliminarea excesului de sodiu prin rinichi. Odată cu acumularea de sodiu, organismul reține apă pentru a dilua sodiul, crescând volumul de sânge și presiunea asupra vaselor de sânge. Pe termen lung, acest lucru poate duce la hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral. Excesul de sodiu poate afecta, de asemenea, inima, aorta și rinichii, chiar și fără a crește tensiunea arterială.
Sodiul nu este un nutrient căutat; el ne găsește pe noi. Majoritatea sării din dieta noastră provine din alimentele preparate comercial, nu din sarea adăugată în gătit acasă sau la masă.
Există o varietate de tipuri de sare, de la sarea de masă tradițională la sarea de Himalaya. Fiecare tip are caracteristicile și compoziția sa. De exemplu, sarea de Himalaya are un conținut mai mare de minerale, precum fierul, dar aceste cantități sunt prea mici pentru a aduce beneficii semnificative din punct de vedere nutrițional.
O schimbare esențială în dietă pentru a reduce riscul de boli cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, este creșterea consumului de fructe și legume proaspete și reducerea aportului de alimente procesate.
Vezi și: Ceaiul care elimină pietrele la rinichi. Are proprietăți diuretice și reduce inflamația
Consumul crescut de sodiu și lipsa potasiului pot avea efecte negative asupra sănătății cardiovasculare. Astfel, un echilibru adecvat între acești doi nutrienți esențiali este crucial pentru menținerea unei stări de sănătate optime.
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată. Își pierde proprietățile
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Cele mai savuroase sortimente de cafea și beneficiile lor. Cum alegi cafeua perfectă pentru tine
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
De ce să bei ceai de turmeric: 6 motive pentru a-l adăuga în rutina ta zilnică
Planta care îți dă putere. Te scapă de stres și te ajută să dormi. Efectele ei sunt incredibile
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!