Crăciun la dietă: ce mănânci dimineața, la prânz și seara, fără să te îngrași

EXCLUSIV la DC MEDICAL, medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, ne-a explicat cum să împărțim bucatele tradiționale de Sărbători între mesele de dimineață, prânz și...
În acest al 12-lea episod din Sfaturile nutriționistului, EXCLUSIV la DC MEDICAL, aflăm cât de important este să ne bucurăm de bucatele tradiționale, cu moderație și împărțite între mai multe mese.
Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în medicină, dă un exemplu concret pentru persoanele care țin dietă sau cele care au slăbit și vor să se mențină la greutatea normală și după Crăciun. Practic, spune ea, trebuie să împărțim alimentele preferate, astfel încât să mâncăm din toate, dar nu la aceeași masă.
„În seara de 24 decembrie se poate mânca o friptură slabă, de cotlet de porc cu salată de sfeclă, a doua zi de dimineață se pot gusta mezelurile specifice Crăciunului, adică un caltaboș, câteva bucățele de cârnați cu o salată de boeuf gătită ușor (cum am spus anterior – cu mai puțină maioneză). Apoi, la gustarea de dimineață, alături de cafea, se poate servi o felie de cozonac. La prânz, se pot servi două-trei sărmăluțe, cu puțină mămăliguță. Dacă se poate să nu punem smântână sau dacă chiar ne place gustul să folosim iaurt. (...) La masă de la amiază se poate gusta o jumătate sau chiar o bucată de prăjitură, o felie din tortul favorit, iar seara, o salată de vinete, cu roșie sau puțină salată de sfeclă, pot încheia o zi care trebuie să rămână sub semnul moderației".
Al 12-lea episod din Sfaturile nutriționistului, integral, aici:
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?