Creierul, influențat de ceea ce mâncăm

Angela Sabău / 28 feb 2019 / 08:56
Farfurie cu mâncare
Farfurie cu mâncare

Obiceiurile alimentare sănătoase pare că sunt utile, nu doar în prevenirea bolilor cardiovasculare, ci și în prevenirea îmbătrânirii creierului. Parametrul care a fost legat de alimentație a fost volumul creierului.

Dieta pe care medicii o recomandă pentru a evita bolile cardiace e pare că ajută și la conservarea țesutului cerebral, cel puțin asta arată ultimul studiu în domeniu.

Cercetatorii au analizat sondajele privind dieta de la mai mult de 4.200 de persoane cu o vârstă medie de 66 de ani și au punctat calitatea dietei lor pe o scară de la 0 la 14. Un punctaj de 14 a fost sănatos și a inclus o mulțime de fructe și legume, cereale integrale, nuci și pește, dar cu un consum de zahăr limitat.

Voluntarii au oferit date despre alți factori care ar putea afecta dimensiunea creierului, cum ar fi tensiunea arterială, activitatea fizică și fumatul.

Alimentație sănătoasă, minte sănătoasă

Ei au fost supuși, de asemenea unor scanări ale creierului pentru a măsura dimensiunea creierului.

După ajustarea datelor în fncție de factorii care nu au legătură cu dieta, cercetătorii au descoperit că punctajele mai mari obținute la calitatea dietei au fost legate de volume mai mari ale creierului.

Persoanele cu cele mai sănătoase diete aveau creierul cu aproximativ 2 mililitri mai mare decât volumul creierului persoanelor care au mâncat mai puține alimente sănătoase.

Volumul creierului se reduce, de obicei, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, iar această contracție poate fi legată de probleme cu gândirea și memoria.

Constatarile, care au fost publicate către revista Neurology, nu pot dovedi o relație de cauză și efect, ci doar o asociere a celor două elemente. Cu toate acestea, cercetările anterioare au remarcat aceeași tendință și în ce privește inima, la persoanele care au urmat o dietă mediteraneană similară, sănătoasă.

Studiul a fost publicat de Harvard Health Publishing

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy