Cristi Minculescu, despre boala ”moștenită”: Nu există teamă mai mare decât cea pentru viața ta

Sonia Baciu |
Data publicării:
Cristi Minculescu. FOTO Captura video @ YouTube Da bravo
Cristi Minculescu. FOTO Captura video @ YouTube Da bravo

Cristi Minculescu și sora lui au “moștenit” de la tatăl lor boala care l-a răpus, la numai 54 de ani.

Cristi Minculescu a povestit pentru Fanatik despre boala cu care a fost diagnosticat, boala polichistică hepatică, afecțiune pe care atât artistul, cât și sora sa au ”moștenit-o” de la tatăl lor. De altfel, această boală a fost cea care l-a răpus, la numai 54 de ani. 

”Este o boală ereditară pe care o am atât eu, cât și sora mea. A fost foarte greu, bineînțeles. Toți cei care au fost diagnosticați cu o boală gravă știu cât de greu este și psihic, fizic nu mai spun. Dar eu am fost un norocos al sorții și am reușit să ies învingător din această încercare. De regretat…poate faptul că la momentul respectiv nu am explicat public mai bine care este cauza aceste boli și atunci am lăsat loc unor speculații și comentarii care nu au nicio legătură cu realitatea”, a declarat solistul de la Iris pentru Fanatik.

Cea mai mare frică a lui Cristi Minculescu 

În cadrul aceluiași interviu, Cristi Minculescu a explicat care a fost ceam ai mare frică a sa, dar și momentul în care a trăit-o. 

”Atunci când am fost bolnav și în mod real nu știam dacă o să supraviețuiesc. Probabil nu există teamă mai mare decât cea pentru viața ta, cu excepția celei pentru viața unei persoane foarte dragi ție”, a mai spus artistul.

Solistul de la Iris, ajuns la 63 de ani, cu înțelepciunea omului trecut prin viață, are și câteva sfaturi pentru tinerii de astăzi, în privința fumatului, dar și al consumului de alcool, subliniind că totul ține de echilibru. Și asta în contextul în care Cristi Minculescu a băut și fumat de foarte devreme, la numai 11 ani. 

”Eram un adolescent teribilist și tentațiile erau foarte mari. Cred că totul ține de echilibru. Bineînțeles că trebuie să-ți trăiești viața, să ai experiențe diverse, să încerci lucruri. Doar așa poți ajunge un individ complet și complex la maturitate. Însă da, lucrurile trebuie abordate cu responsabilitate. Cam asta ar fi sfatul meu pentru cei tineri. Niciodată interzisul lucrurilor nu poate aduce ceva bun. Explicarea consecințelor anumitor fapte este soluția”, a mai spus Cristi Minculescu.

Ce este boala polichistică hepatică și cum se manifestă

Boala polichistică hepatică este o afecțiune rară, care determină apariția unor chisturi la nivelul ficatului, caracterizată prin mutații ale genelor care codifică proteinele implicate în transportul fluidului și creșterea celulelor epiteliale din ficat. Aceste mutații duc la înlocuirea țesutului hepatic normal cu chisturi hepatice pline de lichid.

Un ficat sănătos are suprafața netedă, cu aspect uniform, în timp ce un ficat afectat de boala polichistică poate căpăta aspectul unui strugure cu boabe proeminente.

În general, pacienții care suferă de această boală nu au simptome și nu sunt diagnosticați decât uneori, întâmplător. Însă dacă dimensiunile chisturilor ori numărul acestora crește prea mult, pot apărea simptome și complicații. De multe ori, boala polichistică hepatică apare în asociere cu boala polichistică renală.

Vezi și: Berea, cea mai periculoasă băutură pentru ficat. Risc de STEATOZĂ, pancreatită, colecistită. Un român bea 100 de litri pe AN

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel