CRIZA MEDICAMENTELOR. Un medicament pentru diabet de tip 2, pe lista celor care ar putea să dispară. Dr Gabriela Radulian

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Prof dr Gabriela Radulian. Foto: DC Medical
Prof dr Gabriela Radulian. Foto: DC Medical

Criza medicamentelor îi va afecta foarte tare pe diabeticii de tip 2. O moleculă vitală pacienților care au și insuficiență cronică renală sau cardiacă figurează pe lista medicamentelor care ar putea să dispară de pe piața românească de la 1 noiembrie. Și e vital ca pacienții să poată fi tratați cu ea, a subliniat prof dr Gabriela Radulian, la Interviurile DC News și DC Medical. 

Persoanele cu diabet de tip 2 ar putea fi dintre cele mai afectate de criza medicamentelor, care s-ar putea declanșa dacă autoritățile în domeniu nu găsesc o soluție pentru moleculele în pericol să dispară de pe piața românească.

Invitată la Interviurile DC Medical, prof. dr. Gabriela Radulian, șefa Secției clinice II Diabet, Nutriție și Boli Metabolice de la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu" din București, a făcut mai multe precizări în legătură cu importanța terapiei pentru diabetici, respectiv insulina.

De asemenea, ea s-a referit la numărul foarte mare al peroanelor afectate de diabet. „Cred că ar trebui să ne gândim, în primul rând, la pacientul cu diabet zaharat, la care medicația este vitală. Vorbim de insulină, în principal, dar totodată abordăm problematică a pacientului cu diabet zaharat de tip 2 ținând cont de cifrele pe care le cunoaștem cu toții, referitor, în primul rând, la prevalența diabetului în România, conform studiului Predator realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice sub coordonarea doamnei profesor Maria Moța. Prevalența în România diabetului este de 11,6%. Pornind de la faptul că 90% din acești pacienți cu diabet sunt cei cu diabet zaharat de tip 2, unii dintre ei, este adevărat, chiar și insulino tratați, de fapt apreciem magnitudinea problemei reprezentate de pacientul cu diabet zaharat de tip 2 în România”, a explicat ea în cadrul emisiunii.

De ce e nevoie de respectiva moleculă

Ea a mai menționat, apoi, recomandările din ghidurile internaționale, în care terapiile pentru pacienții cu diabet sunt foarte bine definite și care sunt foarte importante. Recomandările acestor ghiduri, a mai spus prof. dr. Radulian, „reiterează și prezența unor molecule noi cu un alte date științifice, în ceea ce privește, în primul rând, reducerea riscului cardiovascular”.

„Pornind de la această abordare a managementului diabetului zaharat de tip 2, ajungând la prezența pe această listă și a două molecule pe care noi le utilizăm în tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Și mă refer la o nouă clasă terapeutică, și anume la inhibitorii transportorului comun sodiu și glucoză 2, prescurtat SGLT 2, o categorie foarte bine definită în algoritmul terapeutic al diabetului saharat de tip 2, în condițiile ăn care indicația vizează în primul rând insuficiența cardiacă, cronică, de asemenea vizează boala cronică renală, deci, prezența la pacientul cu diabet a astfel de patologii generează și indicația prescrierii acestor molecule, SGLT 2 inhibitori. Pornind de la această realitate, din păcate, pe această listă regăsim și un DCI (denumire comună internațională, n.r.), deci una din moleculele din această categorie care sunt atât de necesare astăzi pentru abordarea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 și, cum spuneam, cu insuficiență cardiacă, boală cronică renală și secundar, ca și indicație pentru boala aterosclerotică diagnosticată. Este foarte important ca noi să realizăm tratamentul actual cu cele mai bune molecule pentru pacientul cu diabet zaharat de tip 2 în condițiile în care știm cu toții că acești pacienți asociază și un risc cardiovascular înalt și, totodată, din păcate și o mortalitate crescută”, a mai spus ea.

La nivel internațional, a mai spus medicul, potrivit datelor Federației Internaționale de Diabet, la fiecare șase secunde, o persoană cu diabet decedează undeva în lume.

„Iată de ce o abordare holistică a managementului diabetului zaharat de tip 2 presupune și utilizarea acestor molecule în abordarea terapeutică a acestor persoane. Este nevoie de prezența acestor molecule în tratamentul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, nu putem să renunțăm la ele, în condițiile în care indicația este atât de importantă, prezentă în recomandările internațional și pe care am avut-o până acum”, a mai explicat ea.

Câți pacienți cu diabet sunt în România și ce vor face ei dacă de la 1 noiembrie respectivele medicamente nu vor mai fi disponbile, aflați în videi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel