Cu cât îți îmbrățișezi copiii mai mult, cu atât li se dezvoltă creierul

O frază celebră spune că iubirea funcționează în moduri misterioase. Suntem născuți pentru a iubi și, după cum se dovedește, iubirea și afecțiunea sunt necesare atât pentru dezvoltarea emoțională pozitivă cât și pentru cea fizică.

Potrivit DailyHealthPost, îmbrățisările au un rol extrem de important în dezvoltarea creierului copiilor. 

Rolul oxitocinei

Oxitocina este un hormon și neurotransmițător pe care îl produce hipotalamusul și care secretă glanda hipofizară. Oamenii de știință au identificat-o și au observat-o pentru prima dată în 1906. Oxitocina este esențială în procesul nașterii la mamifere, stimulând contracțiile uterine și alăptarea. Studiile ulterioare au găsit rolul său unul mult mai profund și important, care afectează interacțiunea socială și legătura dintre oameni. Oamenii de știință îl numesc „hormonul iubirii".

După cum explică Psychology Today „Ca facilitator de legare între cei care au caracteristici similare, hormonul favorizează distincțiile între membrii din grup și pune în mișcare favoritismul față de membrii din grup și prejudecăți împotriva celor din alte grupuri. Cercetarea continuă asupra hormonului este o amintire puternică a complexității sistemelor biologice și psihologice.

Acest hormon special este prezent la ambele sexe, stimulând toate aspectele procesului de reproducere, începând cu încrederea și excitarea sexuală. Oxitocina stimulează centrele de plăcere și recompensă și reprezintă baza neurologică a legăturii sociale, în special cu persoanele apropiate.

Creierul ne răsplătește pentru apropierea de ceilalți. Oxitocina crește sentimentele de încredere, care sunt intrinseci tuturor relațiilor personale apropiate.

Oamenii sunt ființe sociale

Unele animale sunt solitare, dar oamenii nu. Includerea și interacțiunea socială sunt necesare pentru supraviețuirea noastră. Acest lucru devine evident atunci când devenim izolați social, începând cu depresia și adesea culminând cu boala.

Mecanismele neurobiologice ale iubirii și atașamentului sunt un cerc minunat: ne îndrăgostim, avem un copil, creștem copilul cu dragoste și afecțiune, iar copilul continuă procesul.

Atracția și legătura dintre noi sunt manifestările fiziologice și emoționale ale nevoii noastre de a ne reproduce pentru a perpetua specia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel