Cum influențează sănătatea inimii declinul cognitiv. Prevenția Alzheimerului începe cu sănătatea inimii

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:

Declinul creierului este legat de riscurile cardiovasculare, iar gestionarea timpurie a obezității, hipertensiunii și diabetului poate preveni neurodegenerarea.

Vezi și: Somnolența în timpul zilei: semn al unui risc mai mare de demență. Cum tulburările de somn influențează declinul mintal

Un studiu a constatat că bărbații cu factori de risc de boli cardiovasculare, inclusiv obezitatea, pot suferi un declin al sănătății creierului mai devreme decât femeile. Efectele cele mai pronunțate apar cu un deceniu mai devreme la bărbații cu vârste cuprinse între 55 și 74 de ani, în timp ce femeile sunt cel mai expuse riscului între 65 și 74 de ani.

Cercetarea leagă acești factori de risc de reducerea materiei cenușii în regiunile creierului esențiale pentru memorie, reglarea emoțională și procesarea senzorială. Factorii de risc cardiovascular, cum ar fi diabetul de tip 2, obezitatea, hipertensiunea arterială și fumatul cresc probabilitatea apariției demenței.

Momentul optim de intervenție pentru a preveni neurodegenerarea asociată rămâne incert. Studiul a analizat date de la 34.425 de participanți la UK Biobank, cu o vârstă medie de 63 de ani.

Riscul cardiovascular și impactul acestuia asupra sănătății creierului

Riscul cardiovascular și impactul acestuia asupra sănătății creierului au fost evaluate utilizând scorul de risc Framingham, care ia în considerare factori precum vârsta, lipidele din sânge, tensiunea arterială sistolică, utilizarea medicamentelor, fumatul și diabetul.

Structura creierului și modificările de volum au fost măsurate utilizând morfometria bazată pe voxel (VBM), o tehnică de neuroimagistică.

Rezultatele au arătat că nivelurile mai ridicate de grăsime abdominală și viscerală au fost legate de reducerea volumului materiei cenușii în creier, atât la bărbați, cât și la femei. Influența riscului cardiovascular și a obezității asupra neurodegenerării creierului a început cu un deceniu mai devreme la bărbați și a persistat timp de două decenii.

Riscul cardiovascular și obezitatea asociate cu pierderea volumului creierului

Riscul cardiovascular ridicat și obezitatea au fost asociate cu o reducere treptată a volumului creierului pe parcursul mai multor decenii, riscul fiind mai scăzut la persoanele mai tinere (sub 55 de ani) și la persoanele mai în vârstă (peste 75 de ani).

Cele mai afectate regiuni ale creierului sunt lobii temporali, localizați în cortexul cerebral, care joacă un rol esențial în procesarea funcțiilor auditive, vizuale, emoționale și de memorie. Aceste funcții sunt printre primele care scad în stadiile incipiente ale demenței.

Abordarea riscurilor cardiovasculare controlabile, cum ar fi obezitatea, este esențială pentru prevenirea și tratarea bolilor cerebrale precum Alzheimer.

Abordarea factorilor de risc înainte de vârsta de 55 de ani ar putea preveni neurodegenerarea și boala Alzheimer, reducând în același timp probabilitatea unor evenimente cardiovasculare precum infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.

Foto: Freepik

Reorientarea medicamentelor

Un studiu sugerează că reorientarea medicamentelor utilizate pentru obezitate și diabet de tip 2 ar putea contribui la prevenirea bolii Alzheimer. Anumite medicamente utilizate în prezent pentru gestionarea afecțiunilor cardiovasculare s-au dovedit promițătoare în acest context.

Studiul nu poate stabili o relație definitivă cauză-efect, iar constatările au limite, inclusiv lipsa biomarkerilor specifici pentru boala Alzheimer din datele UK Biobank.

Cu toate acestea, rezultatele sugerează că este important să se înceapă gestionarea riscurilor pentru sănătatea inimii și a obezității cu aproximativ zece ani mai devreme la bărbați decât la femei, pentru a obține cele mai bune șanse de prevenire a bolilor cerebrale și a problemelor de memorie.

Creierul bărbaților începe să prezinte semne de deteriorare din cauza unor factori precum hipertensiunea arterială, obezitatea și diabetul mai devreme decât cel al femeilor, cu aproximativ 10 ani mai devreme.

Aceasta înseamnă că bărbații între 40 și 50 de ani trebuie să acorde mai multă atenție sănătății lor pentru a preveni probleme precum pierderea memoriei sau Alzheimer mai târziu în viață. Cercetarea subliniază, de asemenea, importanța abordării obezității și a sănătății cardiovasculare în mod proactiv, în special la bărbați, pentru a atenua declinul cognitiv precoce.

Citește și: 7 lucruri pe care le poți face cu acetona. Trucul care te salvează și de care sigur nu ai știut

Cum își pot proteja bărbații sănătatea inimii

Un studiu care utilizează imagistica avansată a creierului a arătat că schimbările simple ale stilului de viață, cum ar fi gestionarea greutății și a tensiunii arteriale, pot îmbunătăți semnificativ funcția creierului pe măsură ce persoanele îmbătrânesc.

Bărbații ar trebui să acorde prioritate sănătății lor între 40 și 50 de ani pentru a proteja funcția cerebrală pe măsură ce îmbătrânesc. Femeile pot beneficia de o atenție sporită acordată sănătății lor după menopauză.

Modificări simple ale stilului de viață, cum ar fi o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate, menținerea unei greutăți sănătoase și gestionarea tensiunii arteriale, pot susține sănătatea creierului și pot reduce riscul unor afecțiuni precum boala Alzheimer.

Adoptarea unor alegeri mai sănătoase mai devreme în viață crește probabilitatea de a rămâne ager mental și independent în anii următori, subliniind interconectarea dintre sănătatea inimii și a creierului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel