Cum ne putem proteja de alimentele falsificate. Bilic: Primul semn de suspiciune...

Nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția cu privire la alimentele falsificate.
Nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția cu privire la alimentele falsificate. Pe contul său de socializare vine cu câteva exemple, dar și cu sfaturi pentru cei care vor să consume produse sănătoase.
”Există alimente falsificate?
Prin definiție cuvântul 'falsificat' înseamnă a produce un lucru asemănător cu altul, cu scopul de a înșela.
În această situație cel păcălit este afectat financiar, dă bani mulți pe ceva fără valoare. În cazul alimentelor, falsificarea are dublu impact: pe deoparte cheltuiești mult pe mâncare de calitate inferioară, iar consumul unor produse contrafăcute îți poate afecta sănătatea”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Care sunt cele mai falsificate alimente
”Alimentele cel mai des falsificate sunt uleiul de măsline și parmezanul. Vinul și produsele alcoolice, brânzeturile și mezelurile sunt și ele frecvent contrafăcute.
De ce se apelează la aceste practici? Produsele de calitate au un preț ridicat pentru că materiile prime din care sunt obținute se produc în cantitate limitată.
Apoi este nevoie timp pentru maturare/fermentare (brânzeturi, șampanie, jambon), aspect care crește și mai mult prețul. Nu e de mirare că în prezent așa-zisul uleiul extravirgin de măsline poate conține ulei de floarea-soarelui sau de rapiță, iar brânza tip parmezan este 'învechită' câteva săptămâni în loc de 2-3 ani.
O altă condiție a produselor de calitate este ca ingredientele să provină din zone geografice speciale și să fie obținute după rețete tradiționale. Indicative precum 'origine geografică protejată' sau 'produs cu origine controlată' garantează calitatea și impun un preț pe măsură”, a mai scris nutriționistul Mihaela Bilic.
Cine sunt ”responsabilii”
”Atenție, falsificarea nu o fac producătorii serioși și responsabili, ci cei care vor să obțină un profit financiar păcălind consumatorii.
Primul semn de suspiciune sunt etichetele care nu precizează proveniența ingredientelor și locul de producție. Apoi folosirea unor termeni generali în spatele cărora se pot ascunde ingrediente de proastă calitate este un nou semn de neîncredere.
Dacă cumpărăm ulei de măsline presat la rece trebuie să știm de unde provin măslinele și cine l-a fabricat. Tot ulei vegetal este și uleiul de floarea-soarelui sau de rapiță, însă beneficiile pentru sănătate sunt diferite, iar prețul este incomparabil mai mic.
În dorința de a obține produse cat mai ieftine, industria alimentară se pretează la astfel de practici de producție și etichetare care pot creea consumatorului iluzia calității.
Se merge și pe ideea că sănătatea nu ne este pusă în pericol, doar portofelul are de suferit. Din această competiție nedreaptă vor fi afectați producătorii artizanali, care fac produse de calitate în cantități limitate.
Dacă nu ai volume mari și continuitate la raft, multe supermarketuri nu-ți vor lista produsul. Ori volume mari înseamnă producție industrială și calitate scăzută, greu de luptat cu asta”, a mai scris cunoscutul medic nutriționist.
Consumatorii, deopotrivă vinovați de situație
”Până și noi, consumatorii, suntem vinovați. Încurajăm această situație prin lipsa de atenție și comoditatea noastră: ne mulțumim cu brânză TIP parmezan pentru că e mai ieftină și cu ulei de măsline, indiferent că este extravirgin sau în amestec.
Cât despre crenvurști sau mezeluri diferența de calitate vine din ingrediente și rețetă, nu le putem declara pe toate nesănătoase. Mai nou războiul din Ucraina a dus și la o criză a uleiului de floarea-soarelui, deci să nu ne mirăm dacă în sticla de ulei vom găsi grăsime de cocos și de palmier.
Sunt tot vegetale, ce mai contează că sunt saturate și cresc colesterolul în sânge?
Marketingul alimentar este construit pe iluzia calității și a sănătății. Însă nimeni nu ne poate scoate banii din buzunar cu forța. Faceți efortul să citiți etichetele cu atenție și cheltuiți pe produsele care își respectă cu adevărat promisiunea seriozității, transparenței și calității. Mai bine mai puțin și mai scump, în felul ăsta ne protejăm sănătatea și susținem producătorii cu adevărat responsabili”, a atras atenția nutriționistul.
Vezi și: Cele 10 fructe și legume pe care să NU le cumperi BIO. OMG, marele pericol pentru sănătate
-
Trosnitul genunchilor nu indică artrită precoce, arată un nou studiu03.09.2025, 10:02
-
-
-
-
COVID-19 revine în România. Medicii, semnal de alarmă02.09.2025, 15:51
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!