Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Sărbători liniștite, fără stres  FOTO: Pixabay
Sărbători liniștite, fără stres FOTO: Pixabay

Pentru cei pentru care goana după cumpărături și cadouri, curățenia și pregătirea bucatelor de sărbători este un stres uriaș, psihologii oferă câteva recomandări.

Sărbători, stres. Neda Gould, psiholog clinician și director al Programului Mindfulness John s Hopkins de la Școala de Medicină a Universității John s Hopkins, face câteva recomandări despre cum să petrecem sărbătorile de iarnă fără stres. "Mindfulness îți atrage atenția asupra momentului prezent cu un element de nejudecare și acceptare. Se observă când ne prindem gândurile despre trecut sau viitor și ne întoarcem atenția asupra prezentului - singura realitate", explică Neda Gould.

Sărbători, stres. Cele 4 recomandări

1. Acceptați imperfecțiunea "Pe măsură ce ne pregătim de sărbători, deseori stabilim bara imposibil de ridicată pentru noi înșine și ne simțim supărați atunci când sărbătorile noastre nu se ridică la nivelul așteptărilor. (...) Este în regulă dacă nu este perfect. Imperfecțiunea este sănătoasă și normală. Pentru unii dintre noi, s-ar putea să fie nevoie doar de puțină practică", afirmă psiholoaga.

2. Nu pierdeți în evidență ceea ce contează cu adevărat – "Dacă sunteți frustrat de coada lungă la supermarketul în care vă aflați, nu uitați că este doar o coadă - nimic mai mult. Nu-l lăsa să-ți strice după-amiaza. Pot folosi acest moment de frustrare ca o oportunitate de a reflecta? În timp ce casierul sună clienții înaintea voastră, faceți un inventar despre lucrurile bune care s-au întâmplat astăzi sau despre ceea ce sunteți recunoscător", se arată pe hopkinsmedicine.org.

3. Răspundeți cu bunătate – "Ori de câte ori întâlnesc o persoană dificilă, îmi spun: această persoană suferă, și de aceea acționează în acest fel. Îmi înmoaie frustrarea, mă ajută să fiu mai compătimitor și îmi reamintește că nu este personal", spune psihoalaga. Potrivti acesteia, e bine de știut că sărbătorile sunt deosebit de dificile pentru cei care sunt singuri.

4. Regândiți-vă rezoluțiile – Neda Gould spune că rezoluțiile de Anul Nou ar fi bine să vi le gândiți în trepte: împărțiți-vă planurile/obiectivele în pași mai mici pe parcursul anului. "Dacă pierderea în greutate este obiectivul vostru, nu trebuie să fie una drastică. Încercați să mâncați mai multe legume în prima lună și să reduceți treptat dulciurile pe parcursul următoarei. Fiți blânzi cu voi înșivă", potrivit sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel