Excese alimentare, cum să le eviți în perioada sărbătorilor

Sărbătorile vin de obicei cu excese alimentare. De aceea, unii specialiștii au o serie de sfaturi pentru a evita probleme specifice supraalimentării.
Perioada sărbătorilor este cunoscută ca fiind una în care se consumă multe alimente, mâncăm multe dulciuri, ne răsfățăm, iar asta duce în cel mai bun caz la câștogarea unor kilograme în pluis. În cazuri mai rele, ne trimit la camera de gardă cu indigestii sau cerize biliare.
Aceste obiceiuri nu sunt valabile doar la români. Specialiști iamericani vin cu o serie de sfaturi pentru a „mânca sănătăps” în perioada de sărbători. „Oamenii nu vor să rateze oportunitățile de a consuma alimente speciale, pe care nu le obține deseori să mănânce în alte perioade ale anului”, a spus Kara Bowers, dietetician la Penn State College of Medicine.
„Așadar, atunci când se confruntă cu o „abundență de dulciuri”, în loc să încerce doar un pic din alimentele speciale, poate se dedau mai mult decât ar trebui și sfârșesc prin a supraalimenta.
Apoi, câteva zile mai târziu, o fac din nou la o altă întâlnire”, completează ea.
Bowers oferă următoarele sfaturi pentru navigarea în scena de mâncare de sărbători:
Faceți un plan
"Dacă știți că va fi un eveniment cu un nivel ridicat de carbohidrați, alegeți o salată cu o proteină slabă pentru prânz. De asemenea, mâncarea ușoară în ziua unei petreceri vă va asigura că vă este foame de fapt la eveniment."
Contribuiți cu o mâncare sănătoasă
Când vă oferiți să aduceți un fel de mâncare cu fructe sau legume, asigurați-vă că este o opțiune sănătoasă.
Cercetați „scena”
Analizați întâi bucatele e pe amsă, apoi prioritizați ce credeți că vreți cel mai mult să gustați. Încercați întâi mici cantități.
Alegeți cu atenție
Umpleți jumătate din farfurie cu fructe și legume. Dacă mai doriți în continaure și desertul, tăiați-l în jumătate și lăsați cealaltă jumătate pentru altcineva care ar putea dori doar să probeze.
Exersați atenția la alimente
Mâncați ăîncet. Luați-vă timpul și savurați fiecare mușcătură, mai degrabă decât să îngurgitați cu viteză. "Dă-i corpului tău ceea ce dorește - în porțiuni corespunzătoare. Faceți-vă timp pentru a vă asculta corpul ce anume dorește și dacă vă este foame sau nu.
Nu lăsați farfuria să se golească, în timp ce papilele gustative nici măcar nu au observat. Mestecați, gustați și bucurați-vă cu grijă de fiecare bucată.
Îndepărtați-vă de cei care insistă să vă ofere de mâncare
Dacă știți că cineva va insista să mâncați mai mult, asigurați-vă că nu mâncați tot din farfurie. O farfurie goală este un semn că sunteți gata pentru mai mult. Dacă cel care vă oferă de mâncare insistă, mulțumiți-i cu grație pentru mâncarea delicioasă și schimbați subiectul.
Sursa, aici.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.