Cum să-ți dai seama că ai mâncat prea mult. Care sunt simptomele și ce poți să pățești dacă te supraalimentezi
Cum să-ți dai seama că ai mâncat prea mult. Care sunt simptomele supraalimentării.
Cum să-ți dai seama că ai mâncat prea mult. Este ușor să te așezi pe canapea cu o porție mare de mâncare și fără să îți dai seama, mănânci și ultima mușcătură. Sau poate că te-ai plictisit la locul de muncă sau te simți puțin ciudat la un eveniment și te trezești gustând orice este la îndemână atunci când nici măcar nu ți-e atât de foame pentru început.
"Ca indivizi activi, mâncăm pentru a ne alimenta corpul, dar ca oameni unici, mâncăm din atât de multe alte motive", spune Claire Shorenstein, dietetician înregistrat la New York la Find Your Trainer, potrivit classpass.
Vezi și: Kaki, conținut ridicat de fibre și vitamina A. Scade colesterolul și menține sănătatea ochilor
Simptome de supraalimentare
Deși nu există un răspuns universal, deoarece nevoile tale de nutriție variază în funcție de mărime, sex, vârstă, metabolism și alți factori, este important să recunoști semnele grăitoare că consumi prea multe calorii.
Cum să-ți dai seama dacă mănânci prea mult:
Te îngrijorezi că exagerezi, dar nu știi sigur? Consultați acești indicatori.
- Continui să mănânci chiar și după ce te simți sătul
- Te simți atât de plin încât trebuie de fapt să respiri înainte de următoarea mușcătură
- Abia acorzi atenție mesei din fața ta
- Te simți greu după ce termini o masă
- Nu poți să-ți păstrezi mâncarea preferată în casă fără să mănânci totul într-o singură ședință
- Continui să mănânci chiar și după ce te simți mulțumit
- De fapt, stomacul tău știe când ai avut doar cantitatea potrivită sau mult prea mult.
"Acesta este un lucru pe care majoritatea dintre noi îl facem din când în când și multe dintre ele au legătură cu obiceiurile legate de alimentație, de exemplu, de a mânca prea repede și de a fi distrași în timp ce mâncăm. Este nevoie de aproximativ 20 de minute pentru ca creierul și stomacul să comunice că ești plin, așa că, dacă dai cu lopata prea repede mâncarea, acest lucru poate contribui la supraalimentare", spune Isabel Smith, R.D., un dietetician și expert în fitness din New York City.
- Te simți atât de plin încât trebuie de fapt să respiri înainte de următoarea mușcătură
- Abia acorzi atenție mesei din fața ta
"Corpul tău are nevoie de un pic de timp pentru a produce leptina, un hormon care semnalează sațietatea creierului tău. Dacă mâncați rapid și nu acordați atenție mesei, puteți mânca prea mult înainte ca hormonul de sațietate să vă semnaleze chiar creierului că sunteți plin", spune Kayleen St. John, R.D., M.S., consilier nutrițional și culinar.
Ce să faci dacă simți că ai mâncat prea mult
Sunt câteva metode simple de a ameliora senzația de prea plin după masă, fără a fi nevoie de medicamente. Iată ce ar trebui să faceți dacă simțiți că ați mâncat prea mult.
Faceți o plimbare
O plimbare ușoară va ajuta la stimularea digestiei și uniformizarea nivelului de zahăr din sânge. Sau du-te la o plimbare cu bicicleta. Dar nu exagera. Un antrenament real ar putea trimite sângele la picioare în loc de stomac, ceea ce ar putea încetini digestia.
Bea apă
Bea puțină apă după o masă copioasă. Aceasta poate ajuta organismul să scape de excesul de sare. De asemenea, vă poate împiedica să vă constipați. Continuați să beți apă în restul zilei pentru a vă menține hidratat.
Nu te pune la somn
În primul rând, pierzi șansa de a arde o parte din acele calorii pe care tocmai le-ai mâncat. De asemenea, atunci când te culci cu stomacul plin, mâncarea își poate croi drum înapoi. Acest lucru poate încetini digestia și agrava refluxul acid.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
EXCLUSIV Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
EXCLUSIV Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Un medic dezvăluie cele 7 boli care apar imediat după sărbători: Se agravează imediat
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Durerea de ficat: Cauze, simptome și când să ceri ajutor medical
EXCLUSIV Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Alimentele care cresc riscul de polipi intestinali la femeile sub 50 de ani
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
E. coli, impact grav asupra intestinului. Bacteriile blochează apărarea naturală și se răspândesc rapid
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
"Am avut gaze și m-am balonat în ultimele luni". Ce este sindromul intestinului permeabil
Semnele pe care le ignori și care arată că ficatul tău cedează încet
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
