Cum se spală corect legumele și fructele
Alimentele contaminate cu tot felul de bacterii îmbolnăvesc anual milioane de oameni. Doar în SUA, conform statisticilor FDA, e vorba de 48 de milioane de astfel de cazuri. Culmea e că alimentele contaminat...
Experții Food and Drug Administration (FDA) din SUA estimează că aproape 48 de milioane de americani se îmbolnăvesc în fiecare an din cauza unor alimente contaminate cu germeni nocivi, iar unele dintre cauze ar putea să vă surprindă.
Deși majoritatea oamenilor știu că produsele de origine animală trebuie manipulate cu grijă pentru a preveni boala, alte produse pot, de asemenea, fi vinovat în focare de boală alimentară. În ultimii ani, Statele Unite au avut câteva epidemii mari de boli cauzate de fructe și legume contaminate - inclusiv spanac, pepene galben, roșii și salată verde.
Glenda Lewis, expert în boli care pot fi transmise prin alimente de la FDA, spune că produsele proaspete pot fi contaminate în multe feluri. În timpul fazei de creștere, produsele pot fi contaminate de animale, substanțe nocive din sol sau apă și o igienă precară în rândul agricultorilor. După ce se recoltează produsul, acesta trece prin mai multe mâini, crescând riscul de contaminare. Contaminarea poate apărea chiar și după achiziționarea produsului, în timpul preparării produselor alimentare sau prin depozitarea necorespunzătoare.
Dacă este posibil, expertul FDA vă îndeamnă să alegeți produse care nu sunt zdrobite sau deteriorate și asigurați-vă că articolele pre-tăiate - cum ar fi pungi cu salată verde sau felii de pepene - sunt fie refrigerate, fie păstrate pe gheață atât în magazin, cât și acasă.
Urmați aceste recomandări:
- Spălați-vă mâinile timp de 20 de secunde cu apă caldă și săpun înainte și după prepararea produselor proaspete.
- Dacă apar pe produse pete negre sau porțiuni stricate, acestea trebuie tăiate înainte de spălare, pregătire sau de mâncare.
- Clătiți produsul ÎNAINTE să îl decojiți, astfel încât murdăria și bacteriile să nu fie transferate de pe cuțit pe fructe sau legume.
- Produsele, incusiv legume și fructe, se freacă ușor în timp ce le țineți sub apa curgând de la robinet. Nu este nevoie să utilizați săpun sau să spălați produsul, doar să-l spălați temeinic.
- Produsul trebuie uscat cu o cârpă curată sau prosop de hârtie pentru a reduce din bacteriile care pot fi pe el.
- Îndepărtați frunzele exterioare de la salată sau de la varză. Acestea nu se mănâncă.
Consumatorii ar trebui să păstreze produsele perisabile în frigider la sau la temperaturi mai mici, altfel se alterează, atrage atenția Lewis.
-
Polifenolii din fructe, ceai și nuci reduc riscul cardiovascular16.12.2025, 08:56
-
-
Noile ghiduri pentru tensiunea arterială extind criteriile de diagnostic15.12.2025, 21:02
-
Manichiura cu gel, pericol pentru unghii. Semnul banal adesea ignorat15.12.2025, 19:55
-
Jumătate dintre pacienții cu COVID-19 dezvoltă long-COVID15.12.2025, 19:11
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în toaletă. Trucuri utile pentru casă
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
