Cum se spală corect legumele și fructele

Alimentele contaminate cu tot felul de bacterii îmbolnăvesc anual milioane de oameni. Doar în SUA, conform statisticilor FDA, e vorba de 48 de milioane de astfel de cazuri. Culmea e că alimentele contaminat...
Experții Food and Drug Administration (FDA) din SUA estimează că aproape 48 de milioane de americani se îmbolnăvesc în fiecare an din cauza unor alimente contaminate cu germeni nocivi, iar unele dintre cauze ar putea să vă surprindă.
Deși majoritatea oamenilor știu că produsele de origine animală trebuie manipulate cu grijă pentru a preveni boala, alte produse pot, de asemenea, fi vinovat în focare de boală alimentară. În ultimii ani, Statele Unite au avut câteva epidemii mari de boli cauzate de fructe și legume contaminate - inclusiv spanac, pepene galben, roșii și salată verde.
Glenda Lewis, expert în boli care pot fi transmise prin alimente de la FDA, spune că produsele proaspete pot fi contaminate în multe feluri. În timpul fazei de creștere, produsele pot fi contaminate de animale, substanțe nocive din sol sau apă și o igienă precară în rândul agricultorilor. După ce se recoltează produsul, acesta trece prin mai multe mâini, crescând riscul de contaminare. Contaminarea poate apărea chiar și după achiziționarea produsului, în timpul preparării produselor alimentare sau prin depozitarea necorespunzătoare.
Dacă este posibil, expertul FDA vă îndeamnă să alegeți produse care nu sunt zdrobite sau deteriorate și asigurați-vă că articolele pre-tăiate - cum ar fi pungi cu salată verde sau felii de pepene - sunt fie refrigerate, fie păstrate pe gheață atât în magazin, cât și acasă.
Urmați aceste recomandări:
- Spălați-vă mâinile timp de 20 de secunde cu apă caldă și săpun înainte și după prepararea produselor proaspete.
- Dacă apar pe produse pete negre sau porțiuni stricate, acestea trebuie tăiate înainte de spălare, pregătire sau de mâncare.
- Clătiți produsul ÎNAINTE să îl decojiți, astfel încât murdăria și bacteriile să nu fie transferate de pe cuțit pe fructe sau legume.
- Produsele, incusiv legume și fructe, se freacă ușor în timp ce le țineți sub apa curgând de la robinet. Nu este nevoie să utilizați săpun sau să spălați produsul, doar să-l spălați temeinic.
- Produsul trebuie uscat cu o cârpă curată sau prosop de hârtie pentru a reduce din bacteriile care pot fi pe el.
- Îndepărtați frunzele exterioare de la salată sau de la varză. Acestea nu se mănâncă.
Consumatorii ar trebui să păstreze produsele perisabile în frigider la sau la temperaturi mai mici, altfel se alterează, atrage atenția Lewis.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Trucul simplu care te scoate din stres, anxietate și atac de panică: respiră... din burtă. Fă asta de 3 ori!
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Ce pățești dacă mănânci salam mai multe zile la rând. Efectul este alarmant
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.