Cum știi dacă ai gastrită. Semnul dat de sughiț sau ronțăiala în stomac. Cum se tratează rapid gastrita

Cum știi dacă ai gastrită - Foto: Freepick
Cum știi dacă ai gastrită - Foto: Freepick

Cum știi dacă ai gastrită. Care sunt cauzele și primele semne. Ce tratamente există pentru gastrită.

Gastrita este un termen general pentru un grup de afecțiuni care au un lucru în comun: inflamația mucoasei stomacului.

Gastrita este o inflamație, iritație sau eroziune a mucoasei stomacului ce poate apărea brusc (gastrită acută) sau treptat (gastrită cronică).

Tratamentul eficient care distruge cancerul. Irinel Popescu: Tumora a dispărut complet! Diferența dintre terapia neoadjuvantă și adjuvantă

Inflamația gastritei este cel mai adesea rezultatul unei infecții cu aceeași bacterie care provoacă majoritatea ulcerelor gastrice sau al utilizării regulate a anumitor analgezice.

Pentru majoritatea oamenilor, gastrita nu este gravă și se ameliorează rapid cu tratament.

Gastrita, care sunt cauzele


Gastrita poate fi cauzată de iritații cauzate consumului excesiv de alcool, vărsături cronice, stres sau utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi aspirina sau alte medicamente antiinflamatoare.

De asemenea, poate fi cauzată de oricare dintre următoarele:

- Helicobacter pylori (H. pylori): o bacterie care trăiește în mucoasa stomacului. În lipsa unui tratament, infecția poate duce la ulcere și chiar la cancer de stomac.

Deși infecția cu Helicobacter pylori se numără printre cele mai frecvente infecții umane la nivel mondial, doar unele persoane cu această infecție dezvoltă gastrită sau alte tulburări gastrointestinale superioare. Medicii cred că vulnerabilitatea la această bacterie ar putea fi moștenită sau ar putea fi cauzată de alegerile legate de stilul de viață, cum ar fi fumatul și dieta.

Proteine = carne, cea mai mare GREȘEALĂ! Adevărul despre carne și care sunt, de fapt, cele mai puternice proteine. Le-ai mâncat, dar habar n-ai avut

Ce să nu mai pui niciodată pe grătar. Greșeala pe care ai făcut-o până acum. Bălănică: Se întâmplă în mod constant. Ia contact cu flacăra sau metalul

Criză majoră de medici în România. Ce specialități medicale sunt pe cale de dispariție. Adrian Wiener, despre sporurile medicilor: Unii primesc 75%, alții 100%, alții 15%

- Reflux biliar: un reflux de bilă în stomac din tractul biliar (care face legătura cu ficatul și vezica biliară).

- Infecții cauzate de bacterii și viruși

Dacă gastrita este lăsată netratată, poate duce la o pierdere severă de sânge și poate crește riscul de a dezvolta cancer de stomac, potrivit WebMD.

-Vârsta înaintată

Adulții mai în vârstă au un risc crescut de gastrită deoarece mucoasa stomacului tinde să se subțieze odată cu vârsta și deoarece adulții mai în vârstă au mai multe șanse de a avea o infecție cu H. pylori sau tulburări autoimune decât persoanele mai tinere.

- Consumul excesiv de alcool

Alcoolul poate irita și eroda mucoasa stomacală, ceea ce face ca stomacul să fie mai vulnerabil la sucurile digestive. Consumul excesiv de alcool este mai probabil să provoace gastrită acută.

- Stresul

- Tratamentul împotriva cancerului

Medicamentele de chimioterapie sau radioterapia pot crește riscul de gastrită.

Gastrita, care sunt simptomele

Simptomele gastritei variază în funcție de individ, iar la multe persoane nu există simptome. Cu toate acestea, cele mai frecvente simptome includ:

- Greață sau dureri de stomac recurente

- Balonare abdominală

- Durere abdominală

- Vărsături

- Indigestie

- Senzație de arsură sau de ronțăială în stomac între mese sau pe timp de noapte

- Sughiț

- Pierderea poftei de mâncare

- Vărsături cu sânge sau materiale asemănătoare cu zațul de cafea

- Scaune negre

Gastrita, cum se diagnostichează

Aproape toată lumea a avut o criză de indigestie și de iritație a stomacului. Cele mai multe cazuri de indigestie sunt de scurtă durată și nu necesită îngrijiri medicale.

Solicitați imediat asistență medicală dacă aveți dureri puternice, dacă aveți vărsături în care nu puteți reține niciun aliment sau dacă vă simțiți amețit. Spuneți medicului dacă disconfortul gastric apare după ce ați luat medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală sau fără prescripție medicală, în special aspirină sau alte analgezice.

Dacă vomitați sânge, aveți sânge în scaune sau aveți scaune care par negre, adresați-vă imediat medicului pentru a determina cauza.

Pentru a diagnostica gastrita, medicul va analiza istoricul medical personal și familial, va efectua o evaluare fizică amănunțită și poate recomanda oricare dintre următoarele teste:

- Endoscopie superioară

Un endoscop, un tub subțire care conține o cameră minusculă, este introdus prin gură și în jos în stomac pentru a examina mucoasa stomacului. Medicul va verifica dacă există inflamație și poate efectua o biopsie, o procedură prin care se prelevează o mostră mică de țesut care este trimisă apoi la un laborator pentru analiză.

- Teste de sânge

Medicul poate efectua diverse analize de sânge, cum ar fi verificarea numărului de globule roșii pentru a determina dacă aveți anemie, ceea ce înseamnă că nu aveți suficiente globule roșii. De asemenea, cu ajutorul testelor de sânge, poate depista infecția cu H. pylori și anemia pernicioasă.

Substanța din aer care provoacă AVC, cancere, infarct și boli de inimă. Studiul îngrijorător publicat acum: Pericol și mai mare pentru sănătate în viitor

Hârtia igienică, vinovată de cancer, colesterol, boli hepatice. Ce este Bisfenolul A. Semnul care-ți arată că e toxică. Fii atentă la asta, mai ales dacă ești femeie

- Testul de scaun

Acest test verifică prezența sângelui în scaun, un posibil semn de gastrită.

Gastrita, care este tratamentul


Tratamentul pentru gastrită implică de obicei:

- Luarea de antiacide și alte medicamente (cum ar fi inhibitorii pompei de protoni sau blocantele H-2) pentru a reduce acidul gastric

- Evitarea alimentelor fierbinți și picante

- Pentru gastrita cauzată de infecția cu H. pylori, medicul vă va prescrie un regim cu mai multe antibiotice plus un medicament de blocare a acidului (utilizat pentru arsurile la stomac)

- Dacă gastrita este cauzată de anemia pernicioasă, se vor face injecții cu vitamina B12.

- Eliminarea alimentelor iritante din dieta dumneavoastră, cum ar fi lactoza din lactate sau glutenul din grâu

Odată ce problema de bază dispare, de obicei dispare și gastrita.

Ar trebui să discutați cu medicul înainte de a începe sau a întrerupe orice medicament sau tratament pentru gastrită pe cont propriu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel