Cum tratezi febra acasă și când e cazul să mergi la doctor. Simptomele ușoare care însoțesc de obicei febra

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Cum tratezi febra acasa si cand e cazul sa mergi la doctor Foto: Freepik @dimaberlin
Cum tratezi febra acasa si cand e cazul sa mergi la doctor Foto: Freepik @dimaberlin

Tot ce trebuie să știi despre febră și care sunt cele mai eficiente metode de prevenție.

Febra este o afecțiune cunoscută și sub numele de hipertermie, pirexie sau, mai comun, temperatură ridicată. Ea descrie o temperatură corporală mai mare decât cea normală. Febra poate afecta copiii și adulții

O creștere de scurtă durată a temperaturii corporale poate ajuta apărarea organismului împotriva bolilor. Pe de altă parte, o febră ridicată ar putea indica o boală periculoasă care trebuie tratată imediat. Capacitatea de a identifica febra vă poate ajuta să primiți îngrijirile și monitorizarea corespunzătoare pentru aceasta.

Temperatura medie a corpului uman este de aproximativ 37°C. Temperatura corporală tipică a fiecărei persoane poate, totuși, să difere oarecum de alta. Ora din zi poate afecta, de asemenea, temperatura normală a corpului unei persoane. În general, aceasta este mai mare la sfârșitul după-amiezii și seara și mai scăzută dimineața, potrivit Healthline.

Ciclul menstrual și activitatea fizică sunt alți 2 factori care pot modifica temperatura corpului, prin urmare pot conduce pe moment la un diagnostic greșit în ceea ce privește temperatura reală a corpului. Un termometru oral, rectal sau axilar poate fi folosit pentru a lua temperatura corectă.

Cauze

Febra apare atunci când hipotalamusul, o regiune a creierului, crește punctul de referință al temperaturii corporale tipice. Acest lucru te poate face să te simțiți rece și să simți nevoia să pui mai multe straturi de haine sau să tremuri în încercarea de a-ți crește temperatura corpului. În cele din urmă, acest lucru ridică temperatura corpului.

Există o gamă largă de afecțiuni care pot duce la febră. Printre cauzelele potențiale se numără:

- Infecții, inclusiv gripă și pneumonie

- Dentiția (la sugari)

- Unele boli inflamatorii, inclusiv artrita reumatoidă și boala Crohn

- Arsuri solare extreme

- Unele imunizări, cum ar fi difteria sau tetanosul (la copii)

- Intoxicații alimentare

- Cheaguri de sânge

- Unele medicamente

În funcție de cauza febrei, simptomele suplimentare pot include:

- Transpirație

- Frisoane

- Dureri de cap

- Deshidratare

- Slăbiciune generală

- Dureri musculare

- Pierderea poftei de mâncare

Metode de tratare a febrei la domiciliu

Intensitatea febrei determină modul în care o tratezi. În cele mai multe cazuri, o febră de grad scăzut care nu provoacă simptome suplimentare nu necesită asistență medicală. Pentru a trata o febră, odihna în pat și consumul de multă apă sunt de obicei metode suficient de eficienta.

Poate fi benefică gestionarea temperaturii corporale ridicate atunci când febra este însoțită de simptome ușoare, cum ar fi disconfortul general sau deshidratarea. Poți face asta asigurându-te că zona de odihnă este la o temperatură confortabilă, făcând o baie normală sau o baie cu burete cu apă călduță și consumând multe lichide. Este foarte important de reținut că ai voie să administrezi doar medicamente pe baza unei prescripții medicale pentru a evita efecte secundare neplăcute.

Foto: Freepik

Când trebuie să mergi la medic dacă ai febră

De cele mai multe ori, poți vindeca o febră moderată la domiciliu. Cu toate acestea, febra poate, ocazional, să indice o problemă medicală semnificativă care trebuie tratată imediat.

Se recomandă să solicitați asistență medicală pentru copilul tău dacă are între 6 și 24 de luni, are o temperatură mai mare de 38,9°C care durează mai mult de o zi sau dacă are mai puțin de 3 luni și are o temperatură mai mare de 38°C între 3 și 6 luni; are o temperatură mai mare de 38,9°C și pare anormal de iritabil, leneș sau inconfortabil.

Consultă medicul dacă ai o febră care durează mai mult de trei zile, o temperatură corporală mai mare de 39,4°C, o afecțiune medicală majoră sau un sistem imunitar slăbit sau dacă ai vizitat recent o țară în curs de dezvoltare. 

De asemenea, tu sau copilul tău trebuie să consultați un medic cât mai curând posibil dacă febra este însoțită de oricare dintre următoarele simptome:

- O durere de cap severă

- Umflarea gâtului

- O erupție cutanată, mai ales dacă aceasta se agravează

- Sensibilitate la lumina puternică

- Gât înțepenit și dureri de gât

- Vărsături persistente

- Apatie sau iritabilitate

- Dureri abdominale

- Dureri la urinare

- Slăbiciune musculară

- Probleme de respirație sau dureri în piept

- Confuzie

Metode de prevenție

Una dintre cele mai eficiente strategii de evitare a febrei este limitarea expunerii la organisme infecțioase. Creșterile temperaturii corporale sunt frecvent cauzate de agenții patogeni infecțioși. Următoarele sfaturi te pot ajuta să reduci expunerea:

- Spală-te frecvent pe mâini, în special înainte de a consuma alimente, după o vizită la toaletă și după o adunare mare de oameni.

- Învață-i pe copiii tăi tehnica corectă de spălare a mâinilor, oferindu-le instrucțiuni să se spele corect pe mâini sub apă caldă după ce au folosit săpun atât pe față cât și pe spate.

- Să ai la îndemână șervețele antibacteriene sau dezinfectant pentru mâini. Atunci când apa și săpunul nu sunt disponibile, acestea pot fi destul de utile. 

- Abține-te să îți atingi buzele, nasul sau ochii. Făcând acest lucru, facilitezi intrarea germenilor și virușilor în corpul tău, ceea ce duce la infecții.

- Când strănuți sau tușești, acoperă nasul și gura.

- Încearcă să nu împarți pahare, căni și ustensile de masă cu alte persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel