De ce apare nefericirea în cuplu. Radu Leca: Nu mai există. Ăsta e adevărul

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
nefericirea in cuplu - FOTO: Freepik@photohobo
nefericirea in cuplu - FOTO: Freepik@photohobo

Nefericirea în cuplu poate fi o realitate dureroasă cu repercusiuni adânci asupra întregii familii. Dincolo de aparențe și zâmbete forțate, există adesea o poveste tulburătoare a suferinței în inimile multora.

Nefericirea în cuplu poate fi devastatoare, atât pentru parteneri, cât și pentru copiii care trăiesc în această atmosferă tensionată. Deși există o gamă largă de motive pentru care oamenii rămân în relații nefericite, teama de a afecta copiii este deseori un factor determinant.

Oamenii, în mod natural, își doresc să ofere un mediu stabil și fericit copiilor lor. Cu toate acestea, când nefericirea pătrunde în relația de cuplu, poate afecta profund și modul în care copiii percep lumea din jurul lor. Conexiunea puternică dintre mamă și copil poate determina adesea alegerea acestuia de a susține și de a se alinia cu tristețea mamei, chiar și în detrimentul tatălui.

Radu Leca, psiholog, și Ramona Dumitru, psihoterapeut, au discutat despre motivele care ne fac nefericiți în relația de cuplu.

"În mod autentic fericirea se bazează pe ceea ce simți în prezența unui om. Când nu mai simți acel ceva care te bucura în prezența lui, îl poți căuta cât vrei că îl cauți degeaba. Nu mai există. Poți încerca să repari un lucru, dar în mod real, când nu te mai simți fericit lângă o persoană, nu te mai simți fericit indiferent ce ar face pentru tine, oricât de frumos se poartă. Ăsta e adevărul. 

Având la dispoziție o gamă largă de evenimente ce conțin răspunsuri la viața noastră personală și ținând cont că există 15.000 de motive pentru care ai vrea să pleci dintr-o relație și omul de lângă de tine spune "nu pleca pentru că o să îți pierzi copilul", tu, instinctual, vei pune copilul mai presus decât orice", a spus Radu Leca, psiholog, în cadrul emisiunii Ultrapsihologie.

Vezi și: Adevărul despre mezeluri. Dr. Doru Negru: Atât e sănătate curată. De la un crenvurst nu a murit nimeni niciodată

Cearta în cuplu, impact asupra copilului - FOTO: Freepik@artursafronovvvv

Teama de a pierde copilul, uriașă

În aceste situații delicate, copiii pot ajunge să își perceapă tatăl sau mama ca fiind făptășul suferinței din familie, ceea ce poate conduce la conflicte interne și tensiuni emoționale considerabile. Atmosfera din casă devine încărcată și afectată de aceste dinamici negative, iar copiii pot suferi din punct de vedere emoțional și psihologic în urma acestor tensiuni.

Este esențial să recunoaștem că nefericirea în cuplu nu este doar o problemă a partenerilor, ci are un impact semnificativ și asupra copiilor care sunt martorii și beneficiarii indirecti ai acestei realități. Astfel, identificarea și adresarea acestei nefericiri devin imperative pentru binele și sănătatea întregii familii.

Vezi și: Antipsihoticele utilizate de persoanele cu demență, riscuri. Duc la AVC, insuficiență cardiacă și renală

"Frica de a pierde copilul e mare. Când există o conexiune extrem de puternică între copil și mamă, indiferent de vârstă, el va alege ceea ce spune mama. Dacă o va vedea tristă, va alegea să înțeleagă tristețea ca având sursă principală tatăl. Atunci, copilul se va schimba din punct de vedere psihoemoțional 100% în relația cu tatăl. 

Îl va vedea făptașul, cel care îi face rău mamei, îl va vedea omul care aduce haos în interiorul casei, îl va învinui și atmosfera o să fie extrem de rea", a mai subliniat Radu Leca, psiholog, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii Ultrapsihologie.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel