De ce avem câte 10 degete. Ce s-a schimbat în decursul evoluției și de ce sunt importante

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
degete - FOTO: Freepik@macrovector
degete - FOTO: Freepik@macrovector

De ce avem câte 10 degete. Ce s-a schimbat în decursul evoluției speciei umane. Care este rolul lor.

De ce avem doar 10 degete la picioare? Evoluția ne-a lăsat cu doar 10 degete la mâini și la picioare. Unii ar putea crede că având mai multe degete la mâini și la picioare ar fi convenabil - am putea tasta mai repede sau, mai important, am putea încărca și mai multe gustări pe degete. Atunci de ce evoluția a decis să ne lase cu 10 degete la mâini și 10 la picioare? Și putem să le recăpătăm pe cele vechi?

Ce s-a schimbat în decursul evoluției

Dovezile fosile au arătat că tetrapodele - numele sofisticat pentru animalele cu patru membre - din trecutul îndepărtat aveau adesea mai mult de cinci degete, ceea ce se numește polidactilie. Acanthostega, un gen care a trăit acum aproximativ 360 de milioane de ani, avea opt degete pe fiecare picior, de exemplu. Cu toate acestea, în jur de 15 milioane de ani mai târziu, fosilele dezvăluie tetrapode cu cinci degete.

De ce a avut loc această reducere relativ bruscă a numărului degetelor la tetrapode? În afară de avantajul de a nu mai fi nevoiți să inventeze cifre suplimentare pentru a număra, ar putea exista indicii în schimbările care au avut loc în restul membrelor și în mediul în care au trăit tetrapodele ulterioare.

Cercetătorii cred că tetrapodele din perioada Devoniană târzie trăiau în principal pe uscat și au dezvoltat o structură osoasă a membrelor care le-a facilitat mersul pe uscat. În comparație, tetrapodele timpurii, precum Acanthostega și Ichthyostega, aveau un os în formă de L în membrelor superioare, care le-ar fi putut limita mobilitatea pe uscat. Având în vedere că se crede că aceștia au petrecut mai mult timp în apă sau în apropierea apei, este logic că nu aveau încă nevoie de picioare foarte flexibile, potrivit IFL Science.

Deoarece această modificare a structurii osoase și a numărului de degete a avut loc cam în același timp, s-ar putea ca faptul de a avea mai puține degete să fi contribuit și la adaptarea la viața pe uscat. Cu toate acestea, deocamdată, aceasta rămâne doar o teorie - paleontologii nu au suficiente dovezi fosile pentru a ajunge la concluzii solide.

Vezi și: Cum poți face cancer din cauza timpului petrecut în bucătărie. Avertisment sumbru: Suntem expuși

Câte degete a avut specia umană înainte

În calitate de tetrapode, ar putea oamenii să-și recapete vreodată degetele suplimentare? Știința spune că probabil nu, cel puțin nu prin evoluție. Există un principiu bine cunoscut în biologia evoluționistă numit Legea lui Dollo. Asemenea conceptului că atunci când arunci un smartphone în apă, acesta nu se va transforma dintr-o dată într-un telefon cu tastatură fizică, Legea lui Dollo spune că, odată ce un organism pierde o structură complexă, este puțin probabil să o recupereze.

În practică, există excepții de la această regulă. În 2017, oamenii de știință au descoperit o șopârlă care și-a redobândit capacitatea de a depune ouă. Cu toate acestea, astfel de evenimente sunt încă relativ rare.

Dacă nu sunteți dispus să așteptați evoluția, teoretic, este posibil să reintroduceți sau să editați genele implicate în formarea degetelor suplimentare. Cu toate acestea, acest lucru ar putea avea consecințe nedorite, deoarece acele gene sunt adesea implicate în dezvoltarea corpului ca întreg.

Până atunci, având 10 degete la mâini și la picioare, omul poate face deja multe lucruri interesante.

De ce sunt importante degetele

Degetele ajută la mișcarea altor părți ale corpului. Degetele sunt foarte importante, deoarece pot mișca alte părți ale corpului. Degetele joacă un rol esențial în împingerea, tragerea, prinderea și deplasarea obiectelor. O bună prindere a degetelor vă va asigura securitatea în orice situație.

De exemplu, dacă o persoană are o leziune la umăr și doriți să-i ridicați brațul din pat, degetele dvs. vor asigura mișcarea pentru această acțiune, potrivit Curious Desire.

Degetele ne permit să facem diferența între diferite elemente și obiecte. Fără degete, ar fi dificil să țineți un obiect moale și veți avea nevoie de instrumente pentru a face orice.

Degetele asigură o prindere puternică a obiectelor, instrumentelor și aparatelor. Cu o prindere puternică, puteți face orice lucrare cu ușurință și confort, chiar dacă lucrarea este consumatoare de timp.

Există mai multe motive pentru care degetele se confruntă cu oboseală, cum ar fi artrita, degetul în formă de ciocan, o accidentare sau tendinita. În acest caz, trebuie să vă întăriți mușchii degetelor și ai mâinilor prin strângerea unei mingi de cauciuc de mai multe ori pe zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel