De ce copiii nu trebuie să se îndoape cu dulciuri. Impactul NEDORIT de mai târziu

Florina Pop |
Data publicării:
Dulciuri  FOTO: Pixabay
Dulciuri FOTO: Pixabay

Prea multe dulciuri și prea multe alimente cu grăsimi consumate în copilărie pot modifica microbiomul pe viață, deși la maturitate adoptați o dietă sănătoasă.

Cercetătorii de la UC Riverside, SUA, atrag atenția că un consum de prea multe grăsimi și zahăr în copilărie poate modifica microbiomul pe viață, deși mai târziu adoptați o dietă sănătoasă. Concluziile au fost formulate în urma unui studiu pe șoareci. Studiul, unul dintre primele de acest gen, mai arată o scădere semnificativă a numărului total și a diversității bacteriilor intestinale la șoarecii maturi hrăniți cu o dietă nesănătoasă de tineri.

”Am studiat șoareci, dar efectul pe care l-am observat este echivalent cu copiii care au o dietă occidentală, bogată în grăsimi și zahăr și microbiomul intestinal al acestora fiind încă afectat până la șase ani după pubertate”, a explicat fiziologul UCR Theodore Garland, potrivit unui comunicat al universității amintite.

În acest studiu, echipa lui Garland a căutat impactul asupra microbiomului după ce și-a împărțit șoarecii în patru grupuri: jumătate au hrănit dieta standard „sănătoasă”, jumătate au hrănit dieta „occidentală” mai puțin sănătoasă, jumătate au acces la o roată de rulare pentru exerciții, iar jumătate fără. După trei săptămâni petrecute pe aceste diete, toți șoarecii au fost readuși la o dietă standard și fără exerciții fizice, ceea ce este în mod normal modul în care șoarecii sunt ținuți în laborator.

După 14 săptămâni, echipa a examinat diversitatea și abundența bacteriilor la animale. Au descoperit că cantitatea de bacterii, cum ar fi Muribaculum intestinale - importantă în metabolismul glucidic - , a fost semnificativ redusă în grupul de dieta occidentală. Analiza a mai arătat că bacteriile intestinale sunt sensibile la cantitatea de efort exercitat de șoareci. Cercetătorii UCR au descoperit că dieta occidentală timpurie a avut efecte mai îndelungate asupra microbiomului. Rezultatele studiului l-au determinat pe expertul Garland să spună că ”nu ești doar ceea ce mănânci, ci ceea ce ai mâncat în copilărie”.

Studiul științific, AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel