Dieta Mediteraneană, cea mai sănătoasă dietă din lume. Ce trebuie să știi despre ea

Dana Lascu |
Data publicării:
Dieta de tip mediteranean   FOTO: pexels.com
Dieta de tip mediteranean FOTO: pexels.com

Oamenii din țările din jurul Mării Mediterane trăiesc mai mult și suferă mai puțin de cancer și afecțiuni cardiovasculare. Secretul nu atât de surprinzător este un stil de viață activ, controlul greutății și o dietă săracă în carne roșie, zahăr și grăsimi saturate și bogată alimente sănătoase. 

Dieta mediteraneană, care tocmai a fost declarată cea mai sănătoasă dietă din lume pentru al patrulea an consecutiv, poate aduce o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv pierderea în greutate, sănătatea inimii și a creierului, prevenirea cancerului și prevenirea și controlul diabetului. Urmând dieta mediteraneană, ați putea, de asemenea, să vă mențineți greutatea obținută în timp ce evitați bolile cronice.

Nu există doar o dietă mediteraneană. Grecii mănâncă diferit de italieni, care mănâncă diferit de francezi și de spanioli. Dar dietele lor împărtășesc multe dintre aceleași principii. Lucrând cu Școala de Sănătate Publică de la Harvard și cu Organizația Mondială a Sănătății, Oldways, un grup de reflecție alimentară nonprofit din Boston, a dezvoltat o piramidă pentru dieta mediteraneană „prietenoasă” consumatorului, care oferă îndrumări despre cum să vă umpleți farfuria - și poate paharul de vin - în ceea ce generic se numește „modul mediteranean”.

Conform Topului dietelor din 2021, Dieta Mediteraneană s-a clasat: 

Locul 1 la categoria Cea mai bună dietă, la general
Locul 1 la categoria Diete pe bază de plante
Locul 24 la categoria Diete care te slăbesc rapid
Locul 15 în categocia Cele mai bune diete de slăbit
Locul 1 în categoria Cea mai bună dietă pentru Inimă (afecțiuni cardiovasculare)
Locul 1 în categoria Cea mai bună dietă pentru Diabet
Locul 1 în categoria – Cea mai bună dietă pentru un stil de viață sănătos
Locul 1 în categoria Cea mai ușor de urmat dietă.

Cum funcționează dieta mediteraneană?

Deoarece dieta mediraneană înseamnă de fapt un model de alimentație - nu o dietă structurată clasică – depinde de cei care o adoptă câte calorii mănâncă pentru a pierde sau a-și menține greutatea, dar și pentru a-și modela meniul. Piramida dietei mediteraneene de care vorbeam mai devreme pune accentul pe consumul de fructe, legume, cereale integrale, fasole, nuci (și sâmburi), leguminoase, ulei de măsline și ierburi aromate și condimente; pește și fructe de mare de cel puțin două ori pe săptămână; și păsări de curte, ouă, brânză și iaurt cu moderație. Dulciuri și carne roșie doar la ocazii speciale. Peste toate se completează cu un pahar de vin roșu (dacă doriți), și nu uitați să rămâneți activ fizic. Asta e tot.

Deși cu siguranță nu este necesar, un pahar pe vin zi pentru femei și două pe zi pentru bărbați este acceptabil, dacă medicul dumneavoastră spune acest lucru! Vinul roșu conține resveratrol, un compus care pare să adauge ani de viață - dar ar trebui să beți sute sau mii de pahare pentru a obține suficient resveratrol pentru a face diferența. Măsline se găsesc, dar atenție să nu fie foarte sărate!

O dietă ceva mai scumpă

Legumele și fructele se găsesc la discreție în România și, în funcție de unde faceți piața, sunt mai scumpe sau mai ieftine. Dar se găsesc ardei grași și capia, dovlecei și zucchini, roșii, castraveți, morcovi, țelină și păstârnac, mazăre verde și fasole verde (congelate ce-i drept) sau fasole uscată, varză, brocoli etc. La fel și vinul roșu, soiurile autohtone au prețuri rezonabile. Carnea de pui sau de curcan, la fel, se găsește și în unele piețe, la prețuri convenabile. La fel și brânzeturile. 

Mai scumpe însă sunt uleiul de măsline (de preferat cel presat la rece) și peștele – deși nimeni nu spune că trebuie să mâncăm doar somon. Avocado sunt destul de scumpe, deși se mănâncă cel mult unul pe zi, pentru că are multe calorii. La fel, mai scumpe sunt și nucile și sâmburii precum fisticul, sâmburii de migdale etc. Mare atenție, acestea sunt și hipercalorice. Teoretic, pe zi e bine să consumi maxium 30 de grame de nuci și sâmburi. 

Te va ajuta dieta mediteraneană să slăbești?

Dieta mediteraneană vă poate ajuta să slăbiți. Dar nu rapid, ci în timp și numai dacă ai grijă cât de mari faci porțiile din alimentele care conțin calorii. Asta pentru că dieta mediteraneană este relativ bogată în grăsimi (uleiul de măsline – mai mult de 2-3 linguri pe zi poate însemna multe calorii în plus, măslinele nici el nu trebuie consumate în cantitate mare din același motiv - și ele conțin ulei, avocado e un aliment hipercaloric și brânză poate fi la fel). Dacă exagererați cu a stfel de produse nu veți slăbi. 

Dacă vreți să slăbiți, regula generală este să consumați mai puține calorii decât maximul zilnic recomandat și ardeți suplimentar calorii prin exerciții fizice. Cât de repede și dacă vă veți menține silueta în timp, depinde de dumneavoastră.

Cât de ușor este de urmat dieta mediteraneană?

Deoarece dietele mediteraneene nu interzic grupuri întregi de alimente, nu ar trebui să aveți probleme cu respectarea ei pe termen lung.

Exercițiile fizice în dieta mediteraneană

Exercițiile fizice sunt necesare înu dieta mediteraneană - dar nu e nevoie să mergi la sală pentru ele.  Mersul pe jos, adesea o parte centrală a unui stil de viață sănătos mediteranean, este un mod bun pentru a începe, dar adăugați orice doriți în mix - fie că este vorba de grădinărit sau Pilates. Faceți orice puteți suporta și rezista.

Adulții sunt, în general, sunt încurajați să face cel puțin două ore și jumătate de activitate de intensitate moderată în fiecare săptămână, împreună cu câteva zile de activități de întărire musculară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel