De ce e mai bun albușul decât gălbenușul de la ou

Adisa Codruț |
Data publicării:

Albușul nu conține deloc grăsimi, spune Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj.

Albușul are un aport caloric foarte scăzut și nu conține deloc grăsimi. 

”Știați că

Albușul nu conține deloc grăsimi? Albușul are un aport caloric foarte scăzut și nu conține deloc compuși lipidici, în schimb are un conținut ridicat de proteine, aproximativ 60%, echivalent a 7 grame”, notează Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj.

Gălbenușurile de ou conțin luteină, care este un tip de carotenoid, legat de beta-caroten, care are proprietăți antioxidante. S-a demonstrat, spre exemplu, că luteina din ouă protejează sănătatea ochilor, prevenind cataracta și îmbunătățind simptomele asociate cu degenerescența maculară legată de vârstă. Ouăle conțin și mulți alți nutrienți cheie, cum ar fi vitaminele B, seleniu și fosfor, toate benefice pentru sănătatea organismului. 

Un nou studiu al Universității Edith Cowan (ECU) arată că persoanele care consumă o dietă bogată în vitamina K prezintă un risc cu până la 34% mai mic de boli cardiovasculare legate de ateroscleroză (afecțiuni care afectează inima sau vasele de sânge). Cercetătorii au examinat date de la peste 50.000 de persoane care au luat parte la studiul Dieta Daneză, Cancer și Sănătate, pe o perioadă de 23 de ani. Ei au analizat dacă persoanele care au consumat mai multe alimente care conțin vitamina K au un risc mai scăzut de boli cardiovasculare legate de ateroscleroză (acumularea plăcii în artere).

Există două tipuri de vitamina K găsite în alimentele pe care le consumăm: vitamina K1 provine în principal din legume cu frunze verzi și uleiuri vegetale, în timp ce vitamina K2 se găsește în carne, ouă și alimente fermentate, cum ar fi brânza. Studiul, care a fost publicat în Journal of the American Heart Association (link direct studiu), a constatat că persoanele cu cea mai mare cantitate consumată de vitamina K1 au avut un risc cu 21% mai mic de a fi spitalizate cu boli cardiovasculare legate de ateroscleroză. Pentru vitamina K2, riscul de a fi spitalizat a fost redus cu 14%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel