De ce să nu mănânci ouă în fiecare zi: EFECTUL NEFAST ignorat de mulți. STUDII

Dana Lascu |
Data publicării:

Să mănânci sau să nu mănânci ouă, asta e întrebarea. În timp ce ouăle aduc numeroase beneficii pentru sănătate, există, de asemenea, posibile efecte nefaste, mai ales când exagerezi. Iată un efect secundar major pe care în poți experimenta dacă mănânci prea multe ouă: 

Începem cu efectele benefice. Gălbenușurile de ou conțin luteină, care este un tip de carotenoid, legat de beta-caroten, care are proprietăți antioxidante. S-a demonstrat, spre exemplu, că luteina din ouă protejează sănătatea ochilor, prevenind cataracta și îmbunătățind simptomele asociate cu degenerescența maculară legată de vârstă. Ouăle conțin și mulți alți nutrienți cheie, cum ar fi vitaminele B, seleniu și fosfor, toate benefice pentru sănătatea organismului. 

Efectul secundar major

Dar, pe lângă acestea, ouăle conțin colesterol. Fiecare ou are aproximativ 200 de miligrame de colesterol.  De asemenea, ouăle conțin și grăsimi saturate. Or, consumul de alimente bogate în colesterol și grăsimi saturate este cunoscut ca fiind factor de risc pentru bolile de inimă. Un studiu din 2010 publicat în Canadian Journal of Cardiology (link direct studiu) a arătat că persoanele care mănâncă în mod regulat ouă au un risc cu aproape 20% mai mare de a se confrunta cu probleme cardiovasculare.

Dar, studiile au arătat, de asemenea, că de fapt colesterolul pe care îl ingerați din surse dietetice (cum ar fi cel din gălbenușul de ou) nu crește neapărat colesterolul în sânge. Deoarece ficatul produce colesterol, acesta ajustează cât de mult produce în funcție de aportul de colesterol din dietă. De asta, spre exemplu, la majoritatea oamenilor, nivelul colesterolului nu crește deloc atunci când mănâncă ouă.

Un studiu (link direct studiu) a arătat că, la 70% dintre oameni, consumul de ouă nu a ridicat deloc nivelul de colesterol. Pentru context, ceilalți 30% au avut un nivel de colesterolul total și LDL ușor crescut. Experții spun că dacă mănânci între 2 și 6 ouă, câte unul-două pe zi, timp de o săptămână, ești în siguranță.

Dar dacă mănânci trei sau patru ouă în fiecare zi, atunci este posibil să ai colesterolul crescut.

De asemenea, este bine să te uiți și la compoziția altor mâncăruri: unele sosuri conțin maioneză, care e făcută din ouă, sunt salate care conțin ou fiert, or dacă tu ai mâncat deja omletă la micul dejun, ar fi mai bine să le eviți. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel