De ce îmbătrânim - ce spun oamenii de știință
De ce îmbătrânim? Este o întrebare care i-a făcut pe oamenii de știință să-și bată capul de zeci de ani, dar, în sfârșit, începem să obținem câteva răspunsuri. Iată...
Potrivit The Conversation, una dintre cele mai vechi teorii ale îmbătrânirii este teoria acumulării de daune ale organismului, propusă de August Weisman în 1882. Celulele și organismele sunt sisteme complexe cu multe componente, toate conectate, dar aceste sisteme complexe sunt fragile și se degradează din cauza acumulării treptate de daune ale de celulor din corpul nostru. Pe măsură ce daunele cresc, organismul nu se poate repara complet, rezultând îmbătrânirea și bolilor la bătrânețe.
Radicali liberi
O versiune a teoriei acumulării de daune numită teoria radicalilor liberi a îmbătrânirii a fost introdusă pentru prima dată de Rebeca Gerschman și Daniel Gilbert în 1954 și dezvoltată în continuare de un chimist american, Denham Harman, în 1956.
Radicalii liberi sunt produse secundare naturale ale respirației și metabolismului și se acumulează în corpul nostru de-a lungul timpului. Harman a teoretizat că, deoarece atât deteriorarea celulelor, cât și radicalii liberi cresc odată cu vârsta, probabil că radicalii liberi sunt vinovați de provocarea daunelor.
Teoria lui Harman a dominat știința domeniului îmbătrânirii în anii 1990 și începutul anilor 2000. Dar apoi mai multe studii au început să contrazică teoria. Când animalele, cum ar fi salamandrele și șoarecii, au avut o reducere a genelor antioxidante (antioxidanții sunt substanțe care distrug radicalii liberi), aceasta nu a avut niciun impact asupra longevității creaturii.
Ipoteză evolutivă a bolilor
Înainte de a ne continua călătoria pe teoriile îmbătrânirii, trebuie să facem un mic ocol pe coridoarele biologiei evolutive.
Genele controlează, printre altele, producția de proteine și caracteristicile noastre fizice - așa-numitul nostru fenotip. Se pot schimba prin mutație. Fiecare dintre noi poartă multe mutații în gene. Majoritatea acestor mutații nu ne afectează, dar unele au efecte negative, iar altele, efecte pozitive.
Evoluția prin selecție naturală propune că, dacă o genă (sau mutația genelor) oferă un avantaj pentru supraviețuirea organismului, are mai multe șanse de a fi transmisă generației următoare. Dar dacă o mutație genică este rea, șansele sunt ca acestea să fie eliminate pe parcursul evoluției.
Multe boli au o bază genetică. Asta înseamnă că sunt cauzate de mutații genetice. Dacă acesta este cazul, atunci de ce aceste mutații sunt încă în jur și nu sunt eliminate prin selecție naturală?
În 1957, un biolog american evoluționist numit George Williams a propus o soluție. Conform ipotezei sale antagonice de pleiotropie, o mutație genică poate avea ca rezultat atât caracteristici bune, cât și rele. Dar dacă binele îl întrece pe rău, mutația nu este eliminată.
Teoria hiper-funcțională a îmbătrânirii
Mikhail Blagosklonny, profesor de oncologie din New York, a propus în jurul anului 2006 un răspuns la această întrebare. El a sugerat că motivul îmbătrânirii sunt proteinele (și genele responsabile de producerea lor), având rolul de a spune celulelor dacă nutrienții sunt disponibili. Unele dintre aceste proteine sunt enzime, ajutând reacțiile chimice să se întâmple în corpul nostru. Printre ele se numără o enzimă numită TOR
Un preț demn de plătit
Cercetătorii testează teoria hiperfuncției și, până în prezent, rezultatele o susțin. Cu toate acestea, în timp ce aceste progrese promit o înțelegere a cauzelor principale ale îmbătrânirii și a modului de a viza bolile legate de vârstă, aceasta arată, de asemenea, complexitatea unui fenomen. Dar pe măsură ce se acumulează dovezi, ne dăm seama că îmbătrânirea în sine este puternic legată de modul în care suntem făcuți. Este conectat la creșterea și maturizarea noastră sexuală. Poate că îmbătrânirea este un preț pe care organismele trebuie să îl plătească pentru a supraviețui ca specie.
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
